İngiltere'de, Manş Denizi'ni geçerek ülkeye gelen sığınmacılardan bazılarının Afrika ülkesi Ruanda'ya gönderilme planına tepkiler sürüyor. BBC, İngiltere'den gönderilmesi planlanan ve gözaltı merkezlerinde tutulan sığınmacılarla görüştü.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre Ruanda'ya gönderileceklerine ilişkin resmi bildirim alan sığınmacılar, açlık grevine başladıklarını duyurdu. Gatwick Havalimanı yakınındaki Brook House gözaltı merkezindeki 17 sığınmacı, yaşadıkları çaresizliği ve sıkıntıları BBC'ye anlattı.

Sığınmacılardan birisi, beş günlük açlık grevi yapan 17 kişi arasında olduğunu aktardı. Sığınmacı, yemek yemediklerini, açlık grevini şekerli su ile sürdürdüklerini, gardiyanların ise kendilerine şeker vermeyi kestiğini anlattı. İngiltere'de ailesi bulunan ve Ruanda'ya gönderilmesi planlanan Ali, göç merkezindeki yetkililerin kendisini "yemek yemeye ve Ruanda uçağına sağlıklı binmeye" telkin etmeye çalıştıklarını söyledi.

Gözaltı merkezindeki sığınmacılar, merkezde kameralı cep telefonlarının yasak olduğunu, yalnızca internetsiz telefonların kendilerine verildiğini belirtti.

İTİRAZ HAKLARI YOK

Sığınmacılar, kendilerine verilen gönderilme kararının detaylarını da paylaştı. 1 Haziran tarihli bir belgede, sığınma başvurusu yapan kişinin bilgileri ve yakın zamanda Ruanda'nın başkenti Kigali'ye sevk edileceği bilgisi yer alıyor. Belgede, sığınmacının bu karara itiraz hakkının bulunmadığı da bildiriliyor.

İngiltere'de hükümet, yasa dışı yollarla ülkeye giren sığınmacılardan bazılarını Ruanda'ya gönderme doğrultusundaki kararını nisan ayında açıklamıştı. O zamandan beri karara hem muhalefetten hem de iktidar partisinin bazı öne çıkan isimlerinden çok sayıda eleştiri geldi.

İçişleri Bakanı Priti Patel, İngiltere'den Ruanda'ya gönderilecek ilk grubun 14 Haziran'da hareket edeceğini belirtmişti. Sığınmacıların gönderilmesine ilişkin Ruanda'yla yaklaşık 120 milyon Sterlin değerinde anlaşma yapıldığı da açıklanmıştı.

[old_news_related_template title="İngiltere, yasa dışı göçmenleri Ruanda'ya göndermeye başlıyor" desc="İngiltere, ülkeye yasa dışı yollarla giren düzensiz göçmen ve mültecileri 14 Haziran'da Ruanda'ya göndermeye başlayacağını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/31/iecrop/iha-reuanda_16_9_1654035831.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ingiltere-yasa-disi-gocmenleri-ruandaya-gondermeye-basliyor-7167550/"]

[old_news_related_template title="'İngiltere'nin göçmenleri Ruanda’ya göndermesi, uluslararası hukuka aykırı olabilir'" desc="İngiltere’de Freedom from Torture (İşkenceden Kurtuluş) derneği, hükümetin kaçak göçmenleri Ruanda'ya gönderme planına karşı ilk hukuki girişimi başlattı. Dernek, planının hukuki boyutu konusunda ciddi endişeler olduğunu bildirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/28/iecrop/ingiltere-reuters_16_9_1651136609.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ingilterenin-gocmenleri-ruandaya-gondermesi-uluslararasi-hukuka-aykiri-olabilir-7103083/"]

[old_news_related_template title="Danimarka'dan mülteci hamlesi: Ruanda ile görüşmeler sürüyor" desc="İngiltere'nin ülkeye gelen mültecileri Ruanda'ya göndermek için anlaşma yapmasından sonra benzer bir açıklama Danimarka'dan geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/20/iecrop/danimarka-depo_16_9_1650439929.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/danimarkadan-multeci-hamlesi-ruanda-ile-gorusmeler-suruyor-7085622/"]