İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Katar'a tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed es Sani'nin resmi daveti üzerine Katar'a giden Reisi, havalimanında Katar Emiri tarafından bizzat karşılandı.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonu, iki liderin bir dizi ikili anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşmalar arasında enerji işbirliğine dair işbirliğini öngören iki anlaşma da bulunuyor.

Reisi, Katar'a yapacağı ziyaret öncesi Tahran'daki İmam Humeyni Havaalanı’nda yaptığı açıklamada "Katar'a yapacağım ziyaret ile birlikte komşu ülkeler ve özellikle Körfez ülkeleri ile komşuluk diplomasisini başlatmış oluyoruz" dedi.

Katar ile Basra Körfezi'nde ortak gaz alanlarına sahip olduklarını belirten Reisi, "Bu ziyaretimde ekonomi ve enerjide işbirliğimizi nasıl artıracağımızı ele alacağız. Diğer bir konu ise gaz ihraç eden ülkeler ile nasıl bir işbirliği oluşturacağımız ile alakalı. Gaz İhraç Eden Ülkeler Konseyi, İran'ın öncülüğünde kuruldu. Rusya, İran ve Katar dünyaya gaz ihraç eden önemli ülkeler arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Reisi, Doha'da Katar'da yaşayan İranlılar ve Katarlı işadamlarıyla da görüşecek. Ağustos ayında cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Reisi, 11 yıl sonra Katar’a giden ilk İran lideri oldu.

[old_news_related_template title="İran ve Katar, limanlarını deniz altı tüneli ile birbirine bağlamak istiyor" desc="İran Yol ve Çevrecilik Bakan Yardımcısı Ali Ekber Sefayi, İran ve Katar arasında ülke limanlarını ve ulaşımı kapsayan 4 önemli ön anlaşma imzalanacağını açıklayarak, bu anlaşmalarla iki ülke limanlarını inşa edilecek deniz altı tünelleri ile birbirine bağlamanın hedeflendiğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/20/iecrop/iran-reuters_16_9_1620240562_16_9_1645390651.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/iran-ve-katar-limanlarini-deniz-alti-tuneli-ile-birbirine-baglamak-istiyor-6964626/"]