İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Üniversite Öğrenci Günü münasebetiyle Tahran Üniversitesinde düzenlenen programa katılan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, burada öğrencilere hitap etti.

Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden Mahsa Amini gösterilerinde İran lideri Ali Hamaney aleyhine atılan "Kahrolsun Diktatör" sloganlarına tepki gösteren Reisi, "Bugün diktatör diyorlar, kim diktatör? ABD, kesinlikle güçlü bir İran istemeyecektir. Onlar işgal ettikleri Afganistan, Suriye ve Libya gibi bir İran istiyorlar. İran bu ülkelerden farklıdır. İran halkı ABD'ye bu komplosunu uygulama fırsatı vermeyecektir" ifadelerini kullandı.

Protesto ile isyan arasında fark olduğunu söyleyen Reisi, "Protesto yapıcı, isyan yıkıcıdır. Protestolara kulak verilmelidir" dedi. Reisi, İran'da enflasyonun düşeceğini ve halkın durumunun değişeceğini savundu.

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı. Ülke geneline yayılan gösterilerde yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, 10 binden fazla kişi ise gözaltına alınmıştı. (AA)

[old_news_related_template title="İran'da tartışma yaratan öneri: Başörtüsüne uymayan kadınların banka hesapları kapatılsın" desc="İran Meclisi Rafsancan Milletvekili Hüseyin Celali, 'Gösteriler yatışsın başörtüsü kuralı uygulanmaya devam edecektir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/06/iran2-reuters.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/iranda-tartisma-yaratan-oneri-basortusune-uymayan-kadinlarin-banka-hesaplari-kapatilsin-7519440/"]