Londra merkezli uluslararası danışmanlık şirketi PwC’nin 44 ülkede 52 binden fazla kişinin katılımıyla yürüttüğü yeni bir araştırma, dünyada Büyük İstifa dalgasının devam edeceğini ortaya koydu.

Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 35’i, bir yıl içinde işverenlerden zam istemeyi planladıklarını, bu talep karşılanmazsa işten ayrılabileceklerini söyledi. Her beş katılımcıdan biri de, gelecek bir yıl içinde iş değiştirmek istediklerini ifade etti.

Ankete göre iş değiştirmeyi düşünenlerin başlıca gerekçeleri arasında daha fazla maaş beklentisi ve işteki tatmini artırmak yer alıyor.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ YENİ OLANAKLARA AÇIK

PwC, “Küresel İş Gücünün Umutları ve Korkuları 2022” isimli anketin sonuçlarını bugün Davos Zirvesi’nde açıkladı. Şirketin Başkanı Bob Moritz, anketle ilgili olarak “Sonuçlar çok açık... Çok sayıda çalışanın işteki gelecekleri ve iş güvenlikleri konusunda kaygılı olduğunu görüyoruz” dedi.

Özellikle nitelikli iş gücünün yoğun olduğu sektörlerde mevcut işinden memnun olmayanların, yeni olanakları değerlendirmek ve iş değiştirmek isteyenlerin sayısının yüksek olması dikkat çekti. Teknoloji, sağlık, medya ve telekomünikasyon alanlarındaki çalışanlar da sektörlerinde nitelikli işgücünün sınırlı olduğunu belirtti.

KADIN ÇALIŞANLAR DAHA MUTSUZ

Ankete göre kadın çalışanlar arasında aldığı maaştan memnun olanların oranı erkeklere göre yüzde 7 daha az. Ayrıca kadın çalışanlar, patronlarının kendilerini dinlemediği şikayetini erkek meslektaşlarına kıyasla daha fazla dile getiriyor.

Z Kuşağı olarak anılan 18-25 yaş arası çalışanlar arasında iş tatmin düzeyinin, diğer kuşaklara göre daha az olduğu görülürken genç çalışanların teknolojinin işlerini ellerinden alacağı yönünde daha endişeli olması da dikkat çekti.

Pandeminin de etkisiyle son yıllarda ABD’de başlayan ve Avrupa’da da yaygınlaşan istifa dalgası, Büyük İstifa olarak anılıyor.

[old_news_related_template title="ABD’de 'Büyük İstifa' dalgasının 3 nedeni" desc="ABD’de son aylarda yükselen ve “Büyük İstifa” olarak nitelendirilen işten ayrılma dalgası tartışmalara yol açıyor. Pandemi sürecinde milyonlarca kişi işten ayrılırken, ABD Çalışma Bakanı Marty Walsh istifaların başlıca üç nedenini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/08/iecrop/abd3-reuters_16_9_1641634074.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abdde-buyuk-istifa-dalgasinin-3-nedeni-6875352/"]

[old_news_related_template title="Büyük istifa: ABD'de rekor sayıda çalışan işinden ayrıldı" desc="ABD'de kendi isteğiyle işten ayrılanların sayısı, Kasım 2021'de 4.5 milyona ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/04/iecrop/abdd-reuters_16_9_1641324214.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abdde-rekor-sayida-calisan-isinden-ayrildi-6868069/"]