61 gündür savaşın devam ettiği Rusya-Ukrayna hattında bugün dikkat çekici bir gelişme ve görüşme trafiği yaşandı...

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin, Ukrayna'ya giderek resmi temaslarda bulundu ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü.

1.5 saat planlanan görüşme 3 saat sürdü.


Görüşme sonrasında ABD tarafı açıklama yaparken özellikle Blinken'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i hedef aldığı sözler gündem oldu. Blinken, "Egemen ve bağımsız bir Ukrayna, Rusya lideri Putin'in görev süresinden çok daha uzun süreler boyunca burada olacak" dedi.

Savaşın başlamasından beri ilk kez ABD'den bir heyet Ukrayna'da temaslarda bulunurken, Kiev yönetimine silah yardımı konusunu da yeniden gündeme getirdi. Zelenskiy ile Blinken ve Austin yaklaşık 3 saat görüşürken, ABD'li yetkililer normalde görüşmenin 1.5 saat ile sınırlandırılmasında karar kılındığını fakat bunun aşıldığını söyledi.

İLERİ DÜZEY SİLAHLARI ARTIRMA TAAHHÜDÜNDE BULUNDULAR

Kiev'e yeni bir büyükelçi atanmasının olası olduğu dile getirilirken Blinken, "ABD heyeti Ukrayna'nın  başkentinde insanları gördü ve bu Kiev için savaşın kazanıldığını gösteriyor. Rusya savaştaki hedeflerini yitirirken, Ukrayna başarıyla çıkıyor" dedi.

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "Bu görüşmelerde odak noktamız şu an yaşanan savaşı kazanmak ve yarını inşa etmek için ihtiyaç olunan şeyleri konuşmaktı" dedi. Austin ayrıca ileri düzey silahlar dahil olmak üzere Ukrayna'ya askeri yardımı artırma taahhüdünde bulundu.

Blinken ve Austin'in Zelenskiy'e ABD'nin 300 milyon dolarlık askeri yardım sağlayacağı ve 165 milyon dolarlık ABD yapımı olmayan silahların satış anlaşmasının da onaylandığını söylediği aktarıldı. Bu anlaşmada olan silahların Ukrayna'nın Sovyetler Birliği döneminden kalma silahlarla uyumlu olduğu da belirtildi.