G7 Liderler Zirvesi sonrası sosyal medya hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Biden, "Bu sabah, Başkan Putin'in Ukrayna'ya yönelik haksız saldırısını tartışmak için G7 liderleriyle bir araya geldim ve Rusya'ya karşı yıkıcı yaptırım paketleri ve diğer ekonomik önlemler üzerinde ilerlemeye karar verdik. Ukrayna'nın cesur insanlarının yanındayız" dedi.

Biden'ın ilerleyen saatlerde Rusya-Ukrayna krizine ilişkin yeni bir açıklama yapacağı belirtildi.



RUSYA'NIN TÜM BANKACILIK FAALİYETLERİNİN YÜZDE 80'İ

ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Rusya'nın tüm bankacılık varlıklarının yaklaşık yüzde 80'ini hedef alan ekonomik ve finansal yaptırımlar getirerek, Rus mali sisteminin temel altyapısını hedef alan kapsamlı ekonomik önlemleri uygulamaya koyduğunu duyurdu.

'BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ADIM ATTIK'

Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmesine yanıt olarak önemli ve benzeri görülmemiş bir adım attı. ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Rus ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde hem kısa hem de uzun vadeli etkileri olacak ciddi ekonomik yaptırımlar uygulandığını duyurdu. Rusya'nın en büyük finans kurumlarının tümünü ve devlete ait ve özel kuruluşların sermaye artırma kabiliyetini içeren önlemler alındığının altını çizen OFAC, bu uygulamanın Rusya'yı küresel finansal sistemden daha da uzaklaştırdığını kaydetti. Bu eylemin ayrıca Rusya'daki tüm bankacılık varlıklarının yaklaşık yüzde 80'ini hedef aldığını aktaran OFAC, yaptırımların Rus ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde derin ve uzun süreli bir etkiye sahip olacağına dikkat çekti.

SBERBANK, VTB BANK, GAZPROMBANK VE RUS ZİRAAT BANKASI LİSTEDE

Aynı zamanda Hazine Bakanlığı, Rusya'nın en büyük 2 finans kurumu olan Rusya Halka Açık Anonim Şirketi Sberbank ve VTB Bank Kamu Anonim Şirketi'ne karşı benzeri görülmemiş bir eylemde bulunduğunu kaydetti. Uygulanan yaptırımların, bu kuruluşların temel faaliyet yeteneklerini büyük ölçüde değiştireceğine değinen Bakanlık yaptığı açıklamada, toplamda 13 Rus kurum ve kuruluşunun yaptırımdan etkilendiğini ifade etti. Bakanlık, bu kurumların; Sberbank, Gazprombank, Rus Ziraat Bankası, Gazprom, Gazprom Neft, Transneft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot, Russian Railways, Alfa-Bank ve Moskova Kredi Bankası odluğunu duyurdu.

PUTİNE YAKIN 10 KİŞİ YAPTIRIM LİSTESİNDE

OFAC yaptığı yazılı açıklamada, hazırlanan yaptırım listesinde Başkan Putin'e yakınlığı ile bilinen 10 kişinin de yaptırım listesinde yer aldığı ifade edildi. Listede yer alan isimlerin arasında ise Rosneft Üst Düzey Yetkilisi Igor Ivanovich Sechin'in ve Sberbank'ın Yönetim Kurulu Birinci Başkan Vekili Alexander Aleksandrovich Vedyakhin'in bulunduğu kaydedildi.

İNGİLTERE YENİ YAPTIRIMLARI DUYURDU

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi üzerine Avam Kamarası'nda Rusya'ya uygulanacak ek yaptırımları açıkladı. Johnson yaptığı açıklamada, "Rusya'ya şimdiye kadar uygulanan en ağır yaptırımların uygulanacağını" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak 10 büyük ek önlemi açıklayan Johnson, Toplam varlığı 154 milyar sterlin olan Rusya'nın VTB bankası dahil tüm büyük Rus bankalarına varlıklarının dondurulacağını ifade etti.

Johnson, Rus vatandaşlarının Birleşik Krallık banka hesaplarında tutabilecekleri mevduat miktarını sınırlayacak yasalar çıkarılacağını, Rusya'nın SWIFT ödeme sistemine erişimini kapatmak için G7 ve NATO müttefikleriyle birlikte çalışılacağını duyurdu.

"FİNANSAL SİSTEMDEN TAMAMEN DIŞLAYACAĞIZ"

Rusya'nın en büyük savunma şirketi olan Rostec'in de aralarında bulunduğu şahıs, kuruluş ve yan kuruluşlara yaptırım uygulanacağını aktaran Johnson, salı günü tüm Rus şirketlerinin Birleşik Krallık pazarlarında finansman sağlamasını yasaklayacak bir yasa çıkarılacağını ve Rusya'ya ihracat lisanslarının kullanımının askıya alınacağını duyurdu.

Rus ulusal havayolu Aeroflot’un Birleşik Krallık'a iniş yapmasının ve Rusya'ya yüksek teknoloji ihracatının yasaklanacağını açıklayan Johnson ayrıca, Bu tedbirlerin tamamının Belarus’a kadar genişletileceğini aktardı. Johnson ayrıca, Birleşik Krallık'ta bağış toplayan Ruslara karşı harekete geçecek olan Ekonomik Suç Yasası'nın gündeme getirileceğini söyledi.

Johnson, "Bu yetkiler, Rus bankalarını İngiltere finansal sisteminden tamamen dışlamamızı sağlayacak" dedi.

"RUSYA, UKRAYNA'NIN KANINI ELLERİNDEN ASLA TEMİZLEYEMEYECEK"

Johnson, "Putin'in ne yaparsa yapsın her zaman komşusuna saldırmaya kararlı olduğu sonucuna varıyorum. Şimdi onu olduğu gibi, imparatorluklara inanan kanlı bir saldırgan olarak görüyoruz" ifadelerini kullanarak, "Rusya, Ukrayna'nın kanını ellerinden asla temizleyemeyecek” dedi.

Johnson, İngiltere'nin Ukrayna'ya destek sunmak için "elinden gelenin en iyisini" yapacağını söyleyerek, "Vladimir Putin'in bu korkunç ve barbar girişimi başarısızlıkla sonuçlanmalı" dedi.

KANADA'DAN DA RUSYA'YA YAPTIRIM

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland, Savunma Bakanı Anita Anand ve Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile düzenlediği ortak basın toplantısında, sabah saatlerinde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştüğünü ve G7 toplantısında Rusya'nın eylemlerinin cezasız kalmayacağını ifade ettiğini aktararak,"Hiç şüpheniz olmasın. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı aynı zamanda demokrasiye, uluslararası hukuka, insan haklarına ve özgürlüğe bir saldırıdır" dedi.

Trudeau, Rusya'nın eylemlerinin, nesiller boyu Kanadalıların korumak için savaştığı demokratik ilkelere doğrudan karşı çıktığını ifade ederek, demokrasilerin ve demokratik liderlerin, bu ilkeleri savunmak ve otoriterliğe karşı sıkıca durmak için bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı.

Trudeau, Kanada'nın Rusya'nın Ukrayna’yı işgalini durdurmak üzere 58 Rus kişi ve kuruluşun yaptırım listesine alındığını ve söz konusu kişi ve kuruluşlara para cezası kesileceğini ve tüm ihracat izinlerinin durdurulacağını açıkladı.

"UKRAYNA HALKIYLA DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ"

Trudeau, "Ukrayna'nın egemenliğine verdiğimiz destekte birlik ve kararlılıkla duruyoruz. Ukrayna halkının özgür ve demokratik bir devlette kendi geleceğine karar verme hakkıyla dayanışma içindeyiz” dedi.

Yaptırım listesine alınanlar arasında Rusya Savunma Bakanı, Maliye Bakanı ve Adalet Bakanı da dahil olmak üzere Rusya Güvenlik Konseyi üyelerinin, Rus seçkinleri ve aile üyeleri, Wagner Grubu ve büyük Rus bankalarının yer aldığını ifade edildi.

KANADA, UKRAYNALI MÜLTECİLERİ KABUL EDECEK

Trudeau hükümeti, Rusya’nın saldırılarından etkilenenler için acil seyahat belgeleri yayınladıklarını ve Kanada'ya gelmek isteyen Ukraynalılar için göçmenlik başvurularına öncelik verileceğini aktardı. Hükümet ayrıca, Kanada'da veya yurtdışında Ukrayna ile ilgili acil göçmenlik soruları olan herkes için yeni bir özel telefon hattı uygulaması başlatılacağını açıkladı.

[old_news_related_template title="ABD Başkanı Biden açıkladı: Rusya'ya döviz yasağı geliyor" desc="ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali hakkında açıklama yaptı. Biden, Rusya’nın dolar, euro ve yen cinsinde işlem yapmasının kısıtlanacağını duyurarak, Rus ordusunun finansmanını engellemeyi planladıklarını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/biden-reuters-yeni_16_9_1645728803.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abd-baskani-biden-putin-bir-savas-ilan-etti-6972706/"]

[old_news_related_template title="Putin'den yeni açıklama: Dünya ekonomisine zarar vermeyeceğiz" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşa değinerek, “Bize bu şekilde hareket etmekten başka bir yol bırakmadılar' ifadesini kullandı. Putin açıklamasının devamında, 'Rusya dünya ekonomisinin bir parçası olmaya devam ediyor ve bu sisteme zarar vermeyi planlamıyoruz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/putin-reuters-1_16_9_1645721016.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-krizi-putinden-yeni-aciklama-kuresel-ekonominin-parcasiyiz-6972484/"]

[old_news_related_template title="Zelenski duyurdu! Rusya'ya yeni yaptırımlar geliyor" desc="Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Avrupa Birliği'nden (AB) Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların yolda olduğunu açıkladı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Ukrayna'nın durumunu görüştü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/ukrayna-reuters_16_9_1625128818_16_9_1645722521.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/zelenski-duyurdu-rusyaya-yeni-yaptirimlar-geliyor-6972518/"]

[old_news_related_template title="Vizeleri askıya aldılar: Rusya'ya yaptırımlar sertleşiyor" desc="Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz, bu sabah Rus ordularının Ukrayna'ya girişi ile işgale dönüşürken, Avrupa'dan yaptırım tepkileri yükseliyor. En son Belçika, Rusya ile karşılıklı olarak vizeleri durdurma kararı aldıklarını açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/aeekjntykfkeren74qqnmv3jxu-1_16_9_1645698774.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/vizeleri-askiya-aldilar-rusyaya-yaptirimlar-sertlesiyor-6971628/"]