2014 yılından beri gerilimin olduğu Kiev-Moskova hattında son haftalarda tansiyon iyice yükselirken bugün Moskova'dan gelen yeni açıklamalar endişeyi bir kat daha artırdı...

Rus haber ajansları, Rus ordusundan yetkililere dayandırılan haberlerde, Rusya-Ukrayna sınırında yaşanan hareketlilik sonucunda 5 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

Ajansların "son dakika" ibaresiyle servis ettiği haberde, Rus yetkililer, sınır ihlali yapan 5 kişiyi öldürdüklerini belirtirken Rostov bölgesinde Ukrayna ordusuna ait zırhlı araçların da imha edildiğini açıkladı.

IFAX haber ajansı, Rus ordusu ve sınır güvenlik güçlerinin Ukrayna-Rusya sınırındaki "Ukrayna sabotajını" etkisiz hale getirdiğini de duyurdu.

SABOTAJ GRUBU

Rus medya kuruluşu Sputnik, Rusya Güney Askeri Bölge Komutanlığı'nın açıklamalarını okurlarıyla paylaştı.

Açıklamada, "Ukraynalı sabotaj grubunun 5 mensubu, Rusya sınırını yasa dışı yollarla geçtikten sonra çıkan çatışmada öldürüldü" denildi.

UKRAYNA'DAN JET YANIT GELDİ

Fakat uluslararası kamuoyunda büyük bir endişe yaratan bu gelişmeye Kiev'den jet yanıt geldi. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Ukrayna'nın açıklamalarını anbean kamuoyu ile paylaştı.

Ukraynalı yetkililer Rusya'nın Rostov bölgesinde Ukrayna'ya ait silahlı güçlerin bulunmadığını duyurdu.

DONETSK'TEN PUTİN'E TANINMA ÇAĞRISI

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin lideri Denis Puşilin ise, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıma çağrısı yaptı.

Puşilin, Putin'den Donetsk'le savunma işbirliği anlaşması imzalamasını istediklerini de belirtti.

BELARUS SİNYALİNİ VERMİŞTİ

Rusya ile birlikte ortak tatbikat düzenleyen Belarus, sabah saatlerinde bölgedeki askerlerin kalmaya devam edeceğinin sinyalini vermişti.

Belarus, ülkedeki ortak askeri tatbikata katılan Rus ordusunun “nesnel koşullar oluştuğunda” Rusya’daki ana üslerine geri döneceğini açıkladı.

Belarus Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Belarus’tan çekilmesinin büyük ölçüde Belarus ve Rusya sınırı yakınındaki NATO birliklerinin geri çekilmesine bağlı olduğunu belirtti.

BÖLGEDE NELER OLUYOR?

Rusya'nın Batı ülkelerinin itirazlarına rağmen 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesiyle başlayan gerilim geçen haftalarda adeta bir soğuk savaşa döndü... Kırım'ın ilhakının ardından Ukrayna'nın doğusundaki Moskova yanlısı ayrılıkçı grupları destekleyen Rusya'nın son haftalarda bölgedeki asker sayısını artırması uluslararası kamuoyunda endişe yarattı.

Belarus ile Ukrayna sınırına yakın bir bölgede askeri tatbikat yapan Rusya'nın asker, tank ve zırhlı araçlarla birlikte füze sayılarını da artırması ise endişeyi üst noktaya taşıdı.

Son haftalarda başta Türkiye, Fransa, Birleşik Krallık ve ABD olmak üzere birçok ülke Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapmak için kolları sıvasa da henüz taraflardan net bir barış sinyali gelmedi.

[old_news_related_template title="Belarus: NATO çekilirse Rus askerleri geri döner" desc="Rusya'yla ortak tatbikatı uzatma kararı alan Belarus, Rus birliklerinin ülkelerine dönmesinin büyük ölçüde Belarus ve Rusya sınırı yakınındaki NATO birliklerinin geri çekilmesine bağlı olduğunu belirtti. Tansiyonun yükseldiği Ukrayna’nın doğusunda da Kiev'in bu sabah Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Lugansk’a düzenlediği havan topu saldırısında iki sivil hayatını kaybetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/21/iecrop/belarus-reuters_16_9_1645433976.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/belarus-nato-cekilirse-rus-askerleri-geri-doner-6965304/"]

[old_news_related_template title="Ukrayna'da sivillere silah eğitimi devam ediyor" desc="Rusya ile yaşanan gerginliğin sürdüğü Ukrayna'da, olası savaş durumuna karşı hazırlıklar sürüyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/21/iecrop/silah-depo_16_9_1645447375.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukraynada-sivillere-silah-egitimi-devam-ediyor-6965911/"]

[old_news_related_template title="Fransız yetkili: Biden, Macron'dan Putin ile görüşme ayarlamasını istedi" desc="Rusya ile Ukrayna arasında 2014 yılından beri devam eden gerilim bir savaşa doğru evrilirken, Fransız yetkililerden dikkat çeken bir açıklama geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/21/iecrop/putinreuters1_16_9_1644305075-880x495-1_16_9_1644397704_16_9_1645446748.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/fransiz-yetkili-biden-macrondan-putinle-gorusme-ayarlamasini-istedi-6965854/"]

[old_news_related_template title="Haaretz: Rusya, Suriye'den Erdoğan'a 'Bizi üzme' mesajı gönderiyor" desc="Rusya ve Ukrayna arasında gerilimin yükselmesi savaş endişelerine yol açarken, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri destek veren ülkelere misilleme olarak atabileceği adımlar da tartışma yaratıyor. İsrail gazetesi Haaretz, Türkiye’nin Ukrayna’ya SİHA desteği veren Türkiye’ye misilleme olarak Suriye’de terör örgütü PKK/YPG kartını kullanabileceği yorumunda bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/21/iecrop/putin-erdogan-reuters_16_9_1645445495.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/haaretz-rusya-suriyeden-erdogana-bizi-uzme-mesaji-gonderiyor-6965804/"]