Rusya’nın Ukrayna işgalinde 4 hafta geride kalırken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg “Ukrayna’nın NATO üyeliğinin ittifakın gündeminde olmadığını" söyledi.

Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında Stoltenberg, yarın düzenlenecek NATO zirvesinde ittifakın doğu kanadında asker sayısının artırılması kararı çıkmasını beklediğini ifade etti. Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal silah kullanmasının kontrol edilemez sonuçlar doğuracağını kaydeden NATO Genel Sekreteri, NATO’nun bu savaşın bir parçası olmadığını ve ülkeye asker göndermeyeceğini de yineledi.

"RUSYA NÜKLEER SAVAŞI ASLA KAZANAMAZ"

Stoltenberg, Ukrayna’daki savaşın NATO’nun savunma ve caydırıcılık gücünü uzun vadede gözden geçirmesi gerektiğini ortaya koyduğunu belirterek Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya’da yeni asker konuşlandırma planı olduğunu sözlerine ekledi.

Stoltenberg, toplam NATO muharebe grubu sayısının 8'e çıkarılacağını belirterek, "Yarınki zirvede yeni kararlar alacağız. Liderlerin, ittifakın doğu kısmındaki güçlerimizde büyük artışlarla NATO'nun duruşunu tüm alanlarda güçlendirmeyi kabul etmelerini bekliyorum. Karada, havada ve denizde. İlk adım, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da dört yeni NATO muharebe grubunun konuşlandırılmasıdır. Bu, Baltık ülkeleri ve Polonya'daki mevcut güçlerimizle birlikte, doğu kanadında sekiz çok uluslu NATO muharebe grubuna sahip olacağımız anlamına geliyor" dedi.

Stoltenberg ayrıca Rusya'nın nükleer savaş başlatmasının çatışmanın karakterini değiştireceğini ifade ederek "Rusya nükleer savaşı asla kazanamaz" diye konuştu. Stoltenberg, Çin'e Ukrayna'daki işgali kınama çağrısında bulundu.

[old_news_related_template title="Rusya'dan sert açıklama: Bizi NATO'yla karşı karşıya getirir" desc="Rusya-Ukrayna savaşı 4 haftayı geride bırakırken Ukrayna'ya barış gücü gönderilmesi önerisine Rusya'dan sert tepki geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/23/iecrop/lavrov-reuters_16_9_1648026342.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusyadan-sert-aciklama-bizi-natoyla-karsi-karsiya-getirir-7028653/"]

[old_news_related_template title="Zelenskiy: 'Ukrayna halkı karar verecek'" desc="Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi durumunda Kırım ve Donbass konusunu görüşmeye hazır olduğunu belirtti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/22/iecrop/basliksiz-6_16_9_1647911397.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/zelenskiy-ukrayna-halki-karar-verecek-7025696/"]