Türkiye ile İsrail arasında yıllardır devam eden gerilim son aylarda İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmeler ile yumuşamaya başlarken, gözler Mart ayında Herzog'un yapmayı planladığı Türkiye ziyaretine çevrildi.

İsrail medyası ve kamuoyu 10 yılı aşkın bir süredir ilk kez bir İsrail cumhurbaşkanının Türkiye'ye gitmesine büyük ilgi gösterirken ülkenin önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post, bir başmakale yayınladı.

Herzog'a hitaben yazılan yazıda, "Bir dostluğun ve yakın ilişki kurmanın heyecanına rağmen dikkatli bir diplomasi izlenmeli" yorumu yapıldı. Makalede, "Herzog'un Türkiye'ye ziyareti öncesinde Yunanistan ve Güney Kıbrıs'a gitmesi akıllıca bir hamle. Herzog'un ziyareti önemli bir anlam taşıyor ve eskiden yakın olan iki ülkenin ilişkisinin yenilenmesi umudunu taşıyor. Fakat bu yakınlaşma İsrail, Yunanistan ve Rum Kesimi'nin güçlü ittifakını bozma pahasına yapılmamalı" denildi.

"ERDOĞAN'LA YAKINLIĞIN KATKISI OLABİLİR AMA..."

Öte yandan aynı makalede, "Erdoğan ile yakınlık kurmanın bölgesel istikrar ve İsrail'in ekonomisi ve güvenlik endişesi için katkısı olabilir. Fakat bu yeni romansa dalmak yerine Erdoğan'ın çok da iç açıcı olmayan özelliklerine bakmak gerek. Erdoğan sürekli ve fırsat buldukça İsrail'e hakaret etti ve eleştirdi. İsrail'i Filistinli çocukları isteyerek öldürmekle suçladı, devlet televizyonu anti-semitizm odaklı diziler yayınladı" ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Herzog'a hitaben yazılan makalede, "Dostluk ve yakın ilişkilerin canlandırılması çekici olsa da dikkatli bir diplomasi izlenmeli. Herzog'un Ankara ile raproşman sürecini başlatmadan önce Yunanistan ve Güney Kıbrıs'a gitmesi İsrail'in yıllardır Yunanistan ve Rum Kesimi ile kurduğu yakın ilişkilerin de aynı derecede önemli olduğuna dair önemli bir işaret" yorumu yapıldı.

[old_news_related_template title="İsrailli yetkililer, Erdoğan'ın kurmaylarının ziyaretinin detaylarını paylaştı" desc="Türkiye ve İsrail arasındaki yakınlaşma çabaları sürerken, İsrail gazetesi Jerusalem Post’a konuşan üst düzey bir kaynak İsrail’in Türkiye’ye önkoşul sunmadığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sedat Önal dün Kudüs'e gitmişti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/17/iecrop/erdogan-reuters-1_16_9_1645084319.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/israil-turkiyeyle-yakinlasmak-icin-hamas-sartindan-vazgecti-6957790/"]

[old_news_related_template title="Erdoğan'ın 'Mart'ta gelecek' dediği İsrail Cumhurbaşkanı yuhalandı" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Mart ayında Türkiye'ye gelecek' dediği İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, dün katıldığı bir etkinlikte yuhalanarak gündem oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/16/iecrop/herzog-gpo_16_9_1644998539.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/erdoganin-martta-gelecek-dedigi-israil-cumhurbaskani-yuhalandi-6955734/"]