Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sabaha karşı düğmeye basarak Ukrayna'ya işgal başlatması, dünya liderlerini de harekete geçirdi. Bir süredir, Rusya'ya yönelik yaptırımlar tartışılırken, bu sabah yaşananların ardından, yeni yaptırımlar da devreye sokuldu.

İngiltere, Putin'in Ukrayna'da askeri harekata izin verme kararına Moskova'nın gördüğü en büyük ve en ağır yaptırım paketiyle yanıt vereceğini ve bazılarının Perşembe günü devreye gireceğini açıkladı. İngiltere Ticaret Bakanı Anne-Marie Trevelyan da yaptırımların 'Rusya'ya ekonomik ve finansal açıdan büyük darbe indireceğini' vurguladı.

'DAHA BÜYÜK BİR BEDEL ÖDEMEMEK İÇİN...'

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Perşembe günü yaptığı açıklamada, dünyanın Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline kararlı bir şekilde yanıt vermesi gerektiğini vurgularken, Rusya'ya 'ağır' bir yaptırım paketi devreye sokacaklarını açıkladı. Baerbock gazetecilere verdiği demeçte, "Bugün farklı bir dünyada uyandık. Rusya'ya karşı kapsamlı bir yaptırım paketi başlatacağız... Şimdi kararlı bir tavır almazsak, daha da büyük bir bedel ödeyeceğiz." dedi.

Rusya'ya yönelik yaptırım kararları bir bir açıklanırken, en dikkat çeken uygulamalardan biri Belçika'dan geldi. Belçika, tüm Rus vatandaşları ile karşılıklı vizeleri durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Litvanya da Rus ürünlerin ülke marketlerinden toplatılmaya başlandığını açıkladı.

AB'YE PASAPORT TALİMATI

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman da Swift sisteminin kesilmesi dahil, Rusya'ya çok daha ağır yaptırımların uygulanması gerektiğini vurguladı. Çek İçişleri Bakanı Vita Rakusan da yaptığı açıklamada, Çek Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği ortaklarından sınır kontrolü olmayan Schengen bölgesine yalnızca biyometrik pasaportu olan Rusların girişine izin vermelerini isteyeceğini söyledi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison da yaptığı açıklamada, Rusya'ya yönelik mali yaptırımları genişleteceğinin sözünü verirken, yaptırım listesine 25 askeri kişi, dört silah teknolojisi şirketi ve dört banka eklediklerini açıkladı.

RUSYA'DAN YAPTIRIMLARA YANIT

Rusya'dan yapılan son açıklamada, 'yaptırımlara kısasa kısas usulüyle cevap verilecek' ifadelerinde bulunuldu.

AB'DEN SWIFT AÇIKLAMASI

Avrupa Birliği kaynakları (AB) Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesine karşı getirilecek yaptırımlar kapsamına büyük ihtimalle SWIFT'in alınmayacağını söyledi.

AB üyesi Baltık ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya'nın SWIFT ödeme sistemine erişiminin kesilmesi, Ukrayna'ya silah ve muhimmat yardımında bulunulması çağrısında bulunmuştu. Ancak bazı AB ülkeleri erişimin sadece Rus bankalarını sistemden çıkarmayacağını, Avrupalıların da alacaklarını Rusya'dan tahsil etmelerinin zorlaşacağını belirtiyorlar.

Bir AB diplomatı, "Şu anda öncelik hızlı hareket etmek ve uzlaşı sağlamak" diyerek Rus bankalarını SWIFT'ten çıkarmanın geniş kapsamlı etkileri olacağına dikkat çekti. SWIFT bankalar arası bilgi alışverişi ile ödemelerin gerçekleştirilmesini sağlıyor.

[old_news_related_template title="Putin'i ikna edemediler... Diplomasi trafiği işgale engel olamadı" desc="Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz, bugün Putin'in emriyle işgale dönerken, Avrupalı liderler, haftalarca bu durumu engellemeye çalıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un başı çektiği diplomasi sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan da kilit rol oynadı. Ancak Putin, tüm bu çabalara rağmen deyim yerindeyse 'kendi bildiğini okumaya' devam ediyor..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/putinerdogansocireuters-1024x681-1_16_9_1645693436.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/putini-ikna-edemediler-diplomasi-trafigi-isgale-engel-olamadi-6971287/"]

[old_news_related_template title="Korkunç iddia: Putin, Belarus üzerinden Ukrayna'ya girdi, yüzlerce ölü var" desc="Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilim bu sabah saatlerinde Moskova yönetiminin Ukrayna'yı işgaline evrildi. Sabah saatlerinde Putin'in ulusa sesleniş konuşmasıyla birlikte Rus askerleri Ukrayna'ya girerken, Ukrayna İçişleri Bakanlığı yüzlerce sivil kaybın yaşandığını öne sürdü. Ukrayna ordusu da, ülkenin doğusunda yaklaşık 50 Rus'un çatışmalarda öldürüldüğünü belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/kiyev_blast_240222_16_9_1645685352.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/korkunc-iddia-putin-belarus-uzerinden-ukraynaya-girdi-yuzlerce-olu-var-6970973/"]

[old_news_related_template title="Ukrayna'da kriz büyüyor: ATM ve benzin istasyonlarında kuyruk bitmiyor" desc="Rusya'nın sabaha karşı askeri müdahalesiyle güne uyanan Ukraynalılar panik içerisinde ATM'lere ve akaryakıt istasyonlarına koştu. Öte yandan Kiev'den 4-5 saat mesafedeki Polonya'ya kaçan birçok insan ise gözyaşlarına hakim olamadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/zelenskiy-reuters11-1_16_9_1645697433.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukraynada-kriz-buyuyor-atm-ve-benzin-istasyonlarinda-kuyruk-bitmiyor-6971614/"]