Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyelerinin oylarıyla seçilen başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz hakkında disiplin soruşturması açılmış, görevden uzaklaştırılmıştı. Bir de bu kararların üzerine Zenginobuz’un okula girmesi de güvenlik görevlileri tarafından engellenmişti.

Zenginobuz’un bunları yaşamasının sebebi ise yabancı kontenjanından usulsüz şekilde Türk öğrencilerin okula alınmasına, bu işlemlerdeki usulsüzlüklere karşı çıkmasıydı.

Bu durumun ortaya çıkmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi yönetimi ve rektör olarak atanması aylardır tartışılan ve protestolara sebep olan Prof. Dr. Naci İnci bir açıklama yaptı. Okul açıklamasında, “Üniversite ile ilgili bütün görevlerinden daha önce açıkladığımız nedenlerden dolayı uzaklaştırılmış olan Ünal Zenginobuz’un yabancı öğrencilerin kabulüyle ilgili söyledikleri gerçekdışıdır ve kamuoyunu kasten yanıltma amacı taşıdığı açıktır” ifadeleri kullanıldı.

"OKULUN AÇIKLAMASINDA AÇIKÇA DOĞRU OLMAYAN BİR BİLGİ VAR"

Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, açıklama sonrası SÖZCÜ’ye konuştu. “Okulun açıklamasında zaten benim söylediklerimi yanlışlayan bir şey yok” dedi ve “açıkça doğru olmayan bir bilgi var” dediği bilgiyi paylaştı:

“Açıklamada ilgili fakülte yönetim kurulundan geçmiş, üniversite yönetim kurulunda onaylanmıştır diyor. İktisat bölümünün olduğu fakülteden yalnız iktisat bölümü değil diğer iki bölümün kararları da geçmiş değil. Fakülte yönetim kurulundan geçmiş değil. Biliyorum çünkü fakülte yönetim kurulu üyesiyim.

“Yüksek puanlı Azeriler neden alınmadı onu bilemiyoruz” diyen Zenginobuz, şöyle devam etti: "Listeye bakıyorsunuz İstanbul’daki liselerden 2022 mezun, isimleri Türkiye'den olduklarına işaret eden öğrenciler var. Süreç şeffaf yürütülmediği için anlayamıyoruz ama yabancı kontenjanından girebilmek için Türk vatandaşlığından çıkmak gerekiyor. Boğaziçi’ne girmek o kadar kıymetli ki, insanlar her şeyi yapmaya hazır olabiliyor. Yalnızca Boğaziçi değil, iyi üniversitelerin neredeyse hepsinde var bu. Türk vatandaşlığından çıkıp yapabiliyorsunuz.

"3 TÜRK NEREDEN ÇIKTI?"

Peki burada Boğaziçi'ne yabancı kontenjanından giren 3 Türk nereden çıktı? Diplomatsanız, çocuğunuz yurt dışında okuyorsa, çocuğunuzun yabancı sınavlara girme hakkı var hala diye biliyorum. Bu aslında olağan bir şey. Eskiden de yapılırdı. Ama burada bahsettiğimiz onlar değil. Her şeyi birbirine karıştırıyorlar ki anlaşılması zorlaşsın. Sorun sonuna kadar Türkiye'de okuyup yabancı ülke vatandaşlığına bir şekilde geçip sonra da herkesin terlediği YKS ile değil de bu yabancı kontenjanıyla ve YKS'ye göre avantajlı bir sınav olan SAT sınavıyla Boğaziçi'ne girmekte. FETÖ zamanında dışarıdan girme işinin suyu çıktı. Her türlü sınavı saptırdıklarda yaptıkları gibi bazı dış ülkelerde alınan SAT sınavlarına da şaibe soktular.

Rektörlüğe yazılar yazdık, kontenjan açmayın dedik. İlla da açtılar, çok geçerli gerekçemizi dinlemediler, dayattılar bunu. Değerlendirilmesinde de, teknik sorun var. Asgari SAT puanlarını ilan etmek üniversite senatosunun yetkisindeyken, üniversite yönetim kurulunda yapmışlar değişikliği. Kararın senatodan geçmesi lazımdı. O konuda da uyardık. Hukuken biri itiraz etse dönebilecek bir şey."

"BOĞAZİÇİ'NDE KANUN, KURAL, YÖNETMELİK KENARA BIRAKILDI"

Zenginobuz’a göre tüm bunların sebebi, üniversiteyi ele geçirme düşüncesiyle keyfi, kayırmacı bir yola girmekten kaynaklanıyor: “Birçok konuda kanun, kural, yönetmelik bir kenara bırakılmış durumda. Rektör ne derse o oluyor. Üniversite keyfi kararlarla, her türlü kayırmacılığa açık yöntemlerle yönetilme çalışılıyor. Biz de aylardır buna karşı çıkıyoruz.”

Boğaziçi Üniversitesi’nden 300’e yakın akademisyen Zenginobuz’a destek olmak için çağrıda bulundu ve açıklama yayımladı. Akademisyenler, okul yönetimine Zenginobuz’un görevine iade edilmesi çağrısında bulundu.

Prof. Dr. Ünal Zenginobuz’a ayrıca soruşturmalardan, uzaklaştırılmadan kaynaklı düşüncelerini ve hislerini sorduk. Zenginobuz şöyle yanıtladı:

BUNU BEKLİYORDUM, ŞAŞIRTICI OLMADI

“20 aydan beri okulun üst kurullarında, malesef bize düşman hukuku uygulanan şartlarda, bir savaşın içerisindeyim diyeyim. Alışmış durumdaydık ve bekliyordum bunu. Yalnızca benim için değil Boğaziçi'nin yok edilmesine karşı tavır alan diğer öğretim üyeleri için de bu tehlike var.

Zaten şimdiye kadar yapabildikleri durumlarda yaptılar, yenilenen kontrata tabi Can Candan hocamızı, emekli oldukları için mecburen her dönem yenilenen sözleşmelerle çalışan çok değerli ve bilimsel olarak aktif emekli hocalarımızı sırf yapabildikleri için uzaklaştırdılar. Öğrencilerimize karşı, mezunlarımıza karşı şiddet kullanıldı, uzaklaştırmalar verildi, kampüse sokmuyorlar bazılarını da keyfi ve yasadışı biçimde. Bu nedenle benim için şaşırtıcı olmadı.

İnsanın üzülmemesi, kırılmaması, kızmaması mümkün değil. Bir hocamızın da yazdığı gibi, görevimi eksiksiz bir şekilde yerine getirdiğim için görevden aldılar. İdari görevlerim konusunda çok hassas olmuşumdur hep. Herhangi bir bürokratik aşamayı atlamam mümkün değil.

Bunlara karşı durmak bizim, benim görevim. Ben görevimi yapıyorum, son derece vicdanım rahat. Aksi halde görevimi ihmal etmiş olurum. Ne moralim bozuk, ne enerjimden bir şey yitirmiş durumdayım. Gördüğüm destek bana çok güç vermiş durumda.

[old_news_related_template title="Boğaziçi’nde akademisyen kıyımı" desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/24/iecrop/serpil-yilmaz_16_9_1661367123.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/yazarlar/serpil-yilmaz/bogazicinde-akademisyen-kiyimi-7327021/"]

[old_news_related_template title="Boğaziçi'nde kıyım devam ediyor: Tek tek işten çıkarıldılar, dersleri iptal edildi" desc="Boğaziçi Ünversitesi'nde rektör protestoları 596 gündür devam ederken, eylemlerinden vazgeçmeyen akademisyenler bir bir işten çıkarmalarla ve derslerinin veto edilmesiyle karşılaşmaya başladı. Son günlerde çok sayıda akademisyen ya işten çıkarıldı ya da derslerine engel getirildi. Bu isimler arasında Emeritus unvanlı saygın profesörler de bulunuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/23/iecrop/c95c55a2-a181-4784-b502-98f233c52188_16_9_1661234298.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/egitim/bogazicinde-kiyim-devam-ediyor-tek-tek-isten-cikarildilar-dersleri-iptal-edildi-7323298/"]