Migros'un Esenyurt'taki deposunda taşeron firma US Grup'un yüzde 8'lik ücret artışına karşı eylem yapan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) üyesi bazı işçilerin işine son verildi.


Sozcu.com.tr'ye konuşan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) Örgütlenme Sekreteri Kemal Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, işten atılan işçilerin sayısı önce 120'yi sonra 250'yi buldu.


Prim sistemiyle çalışan bu işçilerin her ay 1500 TL prim almaları gerekirken bir gün işe gelmeseler bile tüm primlerinin yandığını, hiçbir şekilde prim ödenmediğini söyleyen Yılmaz, "Ay sonunda işçilerin eline geçen net maaş, asgari ücret. Bununla geçinemediklerini, maaşlarının iyileştirilmesini, primlerin düzenli hale getirilmesini ve atılan tüm işçilerin geri alınmasını talep ediyorlar" diye konuştu.

US GRUP: ZAM ORANI PRİMLER DAHİL YÜZDE 54


Taşeron firma US Grup'un yaptığı yazılı açıklamada ise, yüzde 8'lik zam yapıldığı reddedilerek, gerçekleşen zam oranının primlerdeki artışlarla birlikte yüzde 54'ü bulduğu belirtildi.

Açıklamada, "Dağıtım merkezimizde ocak ayı ücretleri pazartesi günü ödenmiş, daha önceki açıklamalarımızda yer aldığı gibi, sadece yüzde 15'i asgari ücret seviyesinde olan brüt ücretlere yüzde 39, ayrıca primler dahil yüzde 54'lük bir artış yapıldığı tüm çalışanlarımızca da görülmüştür" denildi.

Açıklamada ayrıca, yapılan eylemler nedeniyle dağıtım merkezinin işlerinin kesintiye uğradığına dikkat çekilerek, işten çıkarmaların zorunlu hale geldiği savunuldu:

"Tüm şeffaf iletişimimize ve yapmış olduğumuz 2 yazılı ihtara rağmen kanunsuz eylemlerine devam eden bu kişiler Dağıtım Merkezi'nin operasyonlarının 5 gündür kesintiye uğramasına sebep olmuşlardır" Gelinen noktada kanunsuz eylemleri sürdüren bu kişilerle yol ayrımına gitmenin, gıda tedarikinin devamlılığı için artık zorunlu olduğunu kamuoyuna üzülerek bildiririz."

DGD-SEN: BORDROLARLA KANITLAYIN


Öte yandan, DGD-Sen'den Örgütlenme Uzmanı Betül Celep, taşeron firmanın açıkladığı 'primlerle dahil yapılan zam oranı yüzde 54' açıklamasına karşılık olarak firmadan bunu kanıtlayacak bir belge ortaya koymasını talep ettiklerini söyledi.

Celep, işçilerin ay sonunda eline geçen ücretin asgari ücret olduğunu, bununla geçinemediklerini, deposunda çalıştıkları marketten rahatlıkla alışveriş yapamadıklarını ifade etti.

[old_news_related_template title="Esnaf kurye eylemleri diğer sektörlere sıçradı: Güçlü itiraz başladı" desc="Artan hayat pahalılığına rağmen yapılan düşük zamlar birçok sektörde eylem dalgası yarattı. Esnaf kuryelerle başlayan süreç, tekstil, gıda ve perakende sektörlerine sıçradı. Doç. Dr. Ümit Akçay, pandemi sürecinde elde edilen yüksek kârlılıktan işçilerin de paylarını istediklerini söyleyerek 'Otoriter emek rejimine karşı güçlü bir itiraz başladı' diyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/03/iecrop/06-kurtarildi_16_9_1643886100.gif" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/esnaf-kurye-eylemleri-diger-sektorlere-sicradi-guclu-itiraz-basladi-6928816/"]

[old_news_related_template title="Haluk Levent'ten Yemek Sepeti işçilerine baklavalı destek" desc="Sanatçı Haluk Levent, Yemek Sepeti ve Banabi çalışanlarının grevlerinin 10. gününde şirketin genel merkezi önündeki eyleme katıldı. Levent, 'Biliyorsunuz 7 yıldır nerede bir grev varsa oraya gider baklava götürürüm. Size de baklava getirdim' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/10/iecrop/mm_16_9_1644490262.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/son-dakika-haluk-leventten-yemek-sepeti-iscilerine-baklavali-destek-6943923/"]

[old_news_related_template title="İşte tüm ayrıntılarıyla esnaf-kurye modeli" desc="Trendyol Express çalışanlarının eylemleri ile gündeme gelen esnaf kurye modeli son yıllarda e-ticaret sitelerinin vazgeçilmezi. Dünya genelinde bir süredir uygulanan bu model Türkiye'de de iyiden iyiye yaygınlaştı. Türkiye'de 100 binden fazla kişinin bu sisteme dahil olduğu tahmin edilirken çalışma koşullarındaki zorluklar tartışma konusu oldu. Sozcu.com.tr tüm yönleriyle bu modeli mercek altına aldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/27/iecrop/shutterstock_1730162416-1_16_9_1643277803.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/iste-tum-ayrintilariyla-esnaf-kurye-modeli-caresizligi-kullaniyorlar-6914993/"]