Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, tweet atarak Renault Grup'un Rusya'dan çekilmediğine dikkat çekmiş ve kamuoyunu boykota çağırmıştı.

Renault Grup, aynı gün yanıt vererek "Rusya'daki endüstriyel faaliyetlerimiz bugün itibarıyla durdurulmuştur" açıklamasında bulundu.

Kuleba'nın daha önce çağrı yaptığı yiyecek ve içecek üreticisi Nestle de dün açıklama yaptı ve bebek maması gibi temel gıda dışındaki tüm üretimlerin durdurulduğunu duyurdu.

'BİR BEDELİ OLMALI'


Kuleba, 23 Mart'ta Twitter hesabından açıklama yaparak "Renault, Rusya'dan çekilmeyi reddediyor. Renault'nun Avrupa'da acımasız bir saldırganlık savaşını desteklemesi kimseyi şaşırtmamalı. Ancak hataların, özellikle tekrarlandığında bir bedeli olmalı. Dünyanın dört bir yanındaki müşterileri ve işletmeleri Renault Grubunu boykot etmeye çağırıyorum" demişti.

Renault Grup aynı gün açıklama basın açıklaması yaparak yönetim kurulunun aynı gün toplandığını ve Moskova'daki üretim tesislerindeki faaliyetleri askıya aldığını ifade etti.

Dün açıklama yapan Kuleba ise, Renault'nun Rusya'daki endüstriyel faaliyetlerin durdurulmasına ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

'BEBEK MAMASI DIŞINDA'


Kuleba, 17 Mart'ta açıklama yaparak Nestle'yi de Rusya'da operasyonlarını durdurmaya çağırmış ve "Nestle, Rusya'daki ticari faaliyetlerini durdurmayı reddederek, Rusya'nın Avrupa'daki saldırganlık savaşının devam etmesine izin veriyor. Fikrini değiştirmek için çok geç değil, Nestle" demişti.

Nestle de 23 Mart'ta açıklama yaparak Rusya'daki faaliyetlerini kâr elde etmeye değil, bebek maması gibi temel ihtiyaçları sağlamaya odaklandıklarını ifade etti.

Nestle önceki günkü açıklamasında Ukraynalı mültecilere yüzlerce ton gıda yardımı yaptıklarını ve elde edilen kârları insani yardım kuruluşlarına bağışlayacaklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:

'YATIRIMLAR ASKIYA ALINDI'


"Bu yaklaşım temel gıda hakkının sağlanması ilkesini benimser. Diğer yandan, KitKat ve Nesquik gibi ünlü Nestle markalarını askıya alıyoruz. Rusya'dan zorunlu olmayan ithalat ve ihracatı zaten durdurduk, tüm reklamları durdurduk ve ülkedeki tüm sermaye yatırımlarını askıya aldık. Elbette Rusya'ya yönelik tüm uluslararası yaptırımlara tam olarak uyuyoruz ifadelerini kullandı.

Bakan Kuleba ayrıca, 22 Mart'ta tıp sektörünün devlerinden Johnson&Johnson'a çağrıda bulunmuş ve "Johnson&Johnson, Rusya'dan çekilmeyi reddederek kandan kâr elde etmeyi seçti. Vergileri, Rus savaş makinesinin masum Ukraynalı erkekleri, kadınları, çocukları ve yaşlıları öldürmesine izin veriyor. Johnson & Johnson fikirlerini değiştirmeli. Doğru şeyi yap. Savaş suçlarını değil, insanlığı seç" açıklamasını yapmıştı.

SHELL DE AÇIKLAMA YAPTI


Kuleba, 5 Mart'ta petrol devi Shell'e çağrı yaparak Rusya'daki faaliyetlerini durdurmasını talep etmişti.

3 gün sonra açıklama yapan Shell, tüm Rus petrol ve gazından çekilme niyetini duyurmuştu. (DHA)


[old_news_related_template title="Bir devir kapanıyor mu? Küresel şirketler bir bir çıkıyor... İşte Rusya'yı terk eden devler" desc="Küresel şirketler 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra akın ettikleri Rusya pazarından bir bir çekilme kararı alıyor. BP, Shell, Exxon gibi enerji şirketleri, Daimler, Toyota, Ford gibi otomotiv devleri ve Nike, Adidas, Disney gibi pek çok farklı sektörden şirket ülkedeki operasyonlarını sonlandırma kararı aldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/03/iecrop/shutterstock_218932498_16_9_1646301221.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/bir-devir-kapaniyor-mu-kuresel-sirketler-bir-bir-cikiyor-iste-rusyayi-terk-eden-devler-6986176/"]

[old_news_related_template title="Dolarda görünmeyen gerileme: IMF'nin rezerv raporunda dikkat çeken Türkiye detayı" desc="IMF, ABD dolarının merkez bankalarının döviz rezervlerindeki payının son 20 yılda yüzde 72'den yüzde 59'a gerilediğini, Çin yuanı ve diğer ülke para birimlerinin payında artış olduğunu yazdı. Türkiye, rezervinde diğer para birimlerinin payı en yüksek ülke olarak dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/25/iecrop/2022-03-10t190859z_1136716183_rc2vzs9ifkcc_rtrmadp_3_ukraine-crisis-dollar_16_9_1648204224.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/dolarda-gorunmeyen-gerileme-imfnin-rezerv-raporunda-dikkat-ceken-turkiye-detayi-7033438/"]

[old_news_related_template title="ABD'den Rusya'ya sert yaptırımlar" desc="ABD Hazine Bakanlığı, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya karşı alınan yeni yaptırım kararlarını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/24/iecrop/abd-shut_16_9_1648131710.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abdden-rusyaya-sert-yaptirimlar-7031824/"]

[old_news_related_template title="ABD ve AB'den doğalgaz anlaşması" desc="ABD, Avrupa ülkelerine 2022’nin sonuna kadar en az 15 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik edecek. Rusya, AB'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi ve Avrupa'nın ithalatının yüzde 40'tan fazlasını oluşturuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/25/iecrop/shutterstock_138247598-1_16_9_1648200104.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/abd-ve-abden-dogalgaz-anlasmasi-7033321/"]