ABD’nin ve dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında yer alan Microsoft ve Google’ın ana şirketi Alphabet, küresel düzeyde ekonomik çalkantılar devam ederken dün son çeyrekte kaydettikleri performanslarını açıkladı.

Alphabet mali takvimine göre ikinci çeyrek verilerini açıklarken, Microsoft da dördüncü çeyrek performansını paylaştı. Her iki şirketin de büyümesinde yavaşlama olduğunu bildirildi.

ALPHABET BEKLENTİLERİ KARŞILAYAMADI


Verilere göre şirketler hedeflerini tutturamasa da teknoloji devlerinin Rusya’daki hizmetlerini geri çekmesine neden olan Ukrayna savaşı, tedarik zinciri sorunları, ekonomik belirsizlik ve işe alımların dondurulması gibi koşullar göz önüne alındığında Alphabet ve Microsoft nispeten sağlam bir görüntü verdiği ifade edildi.

Financial Times’ın haberine göre Alphabet’in toplam geliri ikinci çeyrekte yüzde 13 artarak 69,7 milyar dolar oldu. Bu miktar 2021’in ikinci çeyreğinde 61,9 milyar dolardı. Öte yandan şirketin beklentisiyse 70,8 milyar dolar düzeyindeydi. Alphabet’in performansı önceki yıla kıyasla art arda dördüncü üç aylık yavaşlamaya işaret ediyor.

Teknoloji devinin faaliyet kâr marjları da bir yıl öncesine göre yüzde 3 düşerek yüzde 28’e geriledi. Şirketin net kârı da bir yıl önceki 18,5 milyar dolar düzeyinden 16 milyar dolara geriledi. Wall Street bu miktarın 17,4 milyar dolar kaydedileceğini tahmin etmişti.

Hisse başına kazançsa 1,21 dolar olarak kaydedildi. Analistler hisse başına kazancın 1,27 dolar olacağını bekliyordu.

MAKROEKONOMİK KOŞULLAR BASKI YARATIYOR


Ancak Alphabet’in finans şefi Ruth Porat şirketin ikinci çeyrek performansını “sağlam” diye niteledi ve sabit kur bazında gelirlerin yüzde 16 artmasına dikkat çekti.

Öte yandan Alphabet yöneticileri yaptığı açıklamalarda sık sık “belirsizliği” dile getirerek zorlu makroekonomik koşulların tedarik zinciri sorunlarına ve envanter problemlerine neden olduğunu, bunun da şirketlerin reklamlara daha az harcama yapmasına yol açtığını belirtti.

YOTUBE HAYAL KIRIKLIĞI OLDU


Bir diğer hayal kırıklığı da Google’a bağlı YouTube adına yaşandı. Video paylaşım platformunun gelirleri 7,3 milyar dolar olarak kaydedildi. Tahminler 7,5 milyar dolar olacağı yönündeydi.

2022’nin geri kalanı için işe alımları yavaşlatacağını bu ay söyleyen Alphabet bu çeyrekte kadrosuna 10 bin 108 kişi kattı. İşe alımların çoğunun teknik rollerde olduğu belirtildi.

MİCROSOFT DA TAHMİNLERİN ALTINDA KALDI


Microsoft ise bu çeyrekte bir önceki yıla göre toplam gelirinin yüzde 12 artışla 51,9 milyar dolar olduğu belirtti. Şirketin hisse başına kazancıysa yüzde 3 artarak 2,23 dolara yükseldi. Wall Street toplam gelirin 52,4 milyar dolar olacağını ve hisse başına 2,30 dolar kazanç elde edilmesini tahmin etmişti.

Güçlenen doların etkisi hariç tutulduğunda şirketin gelir artışının ilk üç ayındaki yüzde 21 seviyesinden yüzde 16’ya gerilediği belirtildi.

Microsoft ayrıca eylül ayının sonuna kadar geçecek üç ayda gelirinin 49,25 milyar dolar ila 50,25 milyar dolar arasında gerçekleşmesini beklediğini söyledi. Bu miktar, Wall Street analistlerinin 51,7 milyar dolarlık tahminin altında yer alıyor.

[old_news_related_template title="Google işe alımları yavaşlatıyor" desc="Google CEO'su Sundar Pichai salı günü personele gönderdiği bir e-postada yılın geri kalanında işe alımları yavaşlatmayı planladığını söyledi. Teknoloji devi, 2022 ve 2023'te teknik pozisyonlar için işe alım yapmaya odaklanacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/13/iecrop/google_reuters_16_9_1657703340.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/google-ise-alimlari-yavaslatiyor-7246642/"]

[old_news_related_template title="Microsoft, Rusya'daki tüm yeni ürün ve hizmetlerinin satışını durdurdu" desc="Rusya'ya bir tepki de Microsoft'tan geldi. Şirket, Rusya'daki satış ve hizmetlerini durdurma kararı aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/04/iecrop/microsoft-reuters_16_9_1646405064.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/microsoft-rusyadaki-tum-yeni-urun-ve-hizmetlerinin-satisini-durdurdu-6989536/"]