Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında parti genel merkezinde gerçekleştirilen Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısı sırasında Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik basın toplantısı düzenledi.

Çelik, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatına ilişkin şunları söyledi;

*Cumhurbaşkanımız tansiyonun düşürülmesi için çok çaba sarf etti. Görüşmelerin odak noktası, diplomasi yoluyla Minsk Anlaşmaları kapsamında bu sorunun çözülmesiydi. Cumhurbaşkanımızın çabaları hem Ukrayna hem de Rusya tarafından olumlu karşılandı.

*Gelinen noktada çatışma başlamış durumda. Dün Cumhurbaşkanımızın Putin ile görüşmesi oldu. Putin ise kendi bakış açısından olayın safahatını paylaştı. Bugün itibariyle uluslararası hukuku ağır biçimde ihlal eden çok vahim sonuçları olabilecek bir tablo ortaya çıktı.

*Bu işgali tümüyle reddediyoruz. Haksız ve hukuksuz bir eylemle bu sonuç ortaya çıkmıştır. İlk andan itibaren Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu, ilkelerimiz gereği güçlü bir şekilde savunacağımızı ifade ettik.

*Cumhurbaşkanımız, 'Ukrayna ve Rusya'dan vazgeçmek istemeyiz' diye açıklama yapmıştı, Afrika dönüşü sonrası. Hiç kimsenin saldırgan bir tavır sergilememesi yönünde açık bir ifade ortaya koymuştu. Türkiye, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunması için üstüne düşeni yapacağını söylemişti.

"AB KINAMA TEŞKİLATINA DÖNDÜ"

*Türkiye bir NATO müttefiki olarak bugüne kadar yapıcı bir tutum sergiledi ve bu böyle devam edecektir. Rusya'nın bu saldırgan tutumundan vazgeçmesi için diplomatik ilişkileri devam ettirmeyi sürdüreceğiz.

*Ukrayna'daki vatandaşlarımızla yakın bir temas içindeyiz. Oradaki diplomatik misyonlarımız görevlerine devam ediyorlar. Bugün bir vatandaşımızın yanlış bir bilgi video olarak yayımlandı.

*Ukrayna'da diplomatik misyonlarımız görevlerinin başındadır. Oradan ayrılmak isteyen vatandaşlarımızla ilgili olarak şu anda bir şey yapılamıyor. Bütün senaryolara hazır bir şekilde devlet kurumlarımız çalışıyor. Bu süreç bir şey daha gösterdi.

*Avrupa Birliği'nin (AB) kınama teşkilatına döndüğü, sadece uluslararası olaylarda kınama ürettiği görüldü. Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin Avrupa'ya neler katacağı konusunda değerlendirmede bulunduk. Karadeniz'in güvenliği konusu kapsamlı şekilde değerlendiriliyor.

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ

Çelik, Montrö Sözleşmesi'nin Türkiye açısından ne duruma geldiği hakkında devlet kurumlarının bütün senaryolar üzerinde çalışmalar yaptığını vurgulayarak, "Hem hukuki hem diplomatik açıdan gerekli hazırlıklar tam olarak yerine getirilmiştir. Süreci takip etmeye devam edeceğiz. Gerginliğin daha ileriye gitmesini tabi ki istemiyoruz. Yakın ilişkilerimizin olduğu Rusya'ya bu eylemden vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha söylüyoruz. Türkiye'ye yol açacağı ekonomik, siyasi ve benzeri etkilerin Cumhurbaşkanımız tarafından ele alındı. Gelişmelere dönük olarak çeşitli senaryolara karşı hazırlığımızın olduğunu ifade etmek isterim." diye konuştu.

[old_news_related_template title="NATO Genel Sekreteri: 100’den fazla savaş uçağı kalkışa hazır" desc="Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyona tüm dünyadan tepki yağarken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 'Bu Avrupa’nın güvenliği için korkunç bir an” dedi. Öte yandan Stoltenberg, Ukrayna'ya NATO askeri gönderme planı olmadığını ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/24/iecrop/nato2-reuters_16_9_1645702874.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/nato-genel-sekreteri-100den-fazla-savas-ucagi-alarmda-6971853/"]