Ekmek Üreticileri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, önceki gün katıldığı bir televizyon programında "Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bizim toplum ekmekle doyduğu için böyle 20 sene başında yöneticiler duruyor" ifadeleri üzerine dün hakkında soruşturma başlatılıp gözaltına alınmıştı.

Dün geceyi emniyette geçiren Kolivar, bugün tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Soruşturmanın ‘Türk milletini alenen aşağılama' suçundan açıldığı bildirilmişti.

Kolivar, muhabirin 'Bir şey söyleyecek misiniz' sorusuna, 'Niye burada olduğum belli' yanıtını verdi. Kolivar öğle saatlerinde tutuklandı.

Ekmek Üreticileri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, katıldığı TV programında sarf ettiği sözlerden dolayı ‘Türk milletini alenen aşağılama’ suçundan dün gözaltına alınmıştı.

Bugün hakim karşısına çıkarılan Kolivar'ın 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla tutuklandığı ortaya çıktı. Avukatı, Kolivar'ın tutuklanmasının ekmek açıklamalarıyla ilgili olmadığını, geçmiş dönemde attığı bir tweet'teki ifadelerinden dolayı 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla tutuklandığını açıkladı.

"BU BİNAYA DA GEREK YOK, YAZIN KARARI YOLLAYIN"

Cihan Kolivar'ın oğlu Kerem Kolivar, karar sonrası adliye önünde şu açıklamayı yaptı:

*Kin ve nefret söylemi diye adliyeye çağırıp daha sonra hiçbir şey bulamayıp hadi kendime bir hakaret uydurayım deyip de alıyorsanız şu binaya da gerek yok. Bu masrafa da gerek yok. Yazın bize şu kadar ceza yedin diye yollayın, tebliğ edin. Kimse de yorulmasın.

*Herkes tek bir düşüncede olacak, herkes tek bir şey söyleyecek. Varsa öyle bir ülke herkes gitsin orada yaşasın. Herkesin tek düşüncede olduğu ülke varsa oraya gideceğiz.

HERKES GÜLÜYOR ARTIK

Kerem Kolivar, babasının neler hissettiğine dair de "Gülerek karşılıyor öyle diyeyim. Yapacak bir şey yok. Herkes ağlamasını bekliyor ama kimse ağlamıyor, herkes gülüyor artık" diye konuştu.

Fırıncıların, maliyet artışı gerekçesiyle İstanbul’da ekmeği 7,5 TL’den satmaya hazırlandıkları haberi dün gündem olmuştu. Konuyla ilgili Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar da SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “İster hükümet ister Cumhurbaşkanı engel olmaya kalksın, buna kimse engel olamaz” çıkışında bulunmuştu.

AVUKAT CELAL ÜLGEN KARARI DEĞERLENDİRDİ

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar'ın tutuklanmasını SÖZCÜ'ye değerlendiren Avukat Celal Ülgen şunları söyledi:

*Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar'ın ekmek yiyen toplumlar konusunda yıllardır söylenen bir konuyu yeniden dillendirmesi nedeniyle başka bir tweeti gerekçe gösterilerek tutuklanması, aslında bizim hukukumuzda tutuklamanın gerçek karakteristik vasfından ve amacından saptırılmasına ve yeni bir ucube tutuklama kararı ile karşılaşmamıza neden oldu.

*Bu tür tutuklamalar haksız ve hukuksuz tutuklamalardır. Üstelik devleti yöneten ve idare edenlerin yanında gerçek koruma altında olması gereken yurttaşlardır.

*Düşünceyi açıklama bazen incitici olabilir ama Avrupa normlarına göre ve bizim iç hukuktaki düzenlemelere göre ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçu katalog suç olmadığı gibi tutuklamaya konu da olamaz. Esasen suç değildir. Suç olmayan bir şeyin tutuklaması da olamaz.

TARTIŞMA YARATAN SÖZLER

Bu açıklamasının ardından HaberTürk TV'de Afşin Yurdakul'un sunduğu canlı yayına bağlanan Cihan Kolivar’ın “Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için başında 20 senedir böyle yöneticiler duruyor” sözleri tartışma yaratmıştı.

ÖMER ÇELİK TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Sosyal medya hesabından açıklamaya yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik; “Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar'ın sözleri nefret söylemidir. Milletimizi ve ekmeği aşağılayan açıklamaları hadsizliktir. Bu şahsın milletimizi ve ekmeği aşağılamanın yanı sıra husumet siyasetinin elamanı olduğunu belli eden açıklamaları ise başlı başına nefret siyasetidir.” ifadelerini kullandı.

TCK 301/1 maddesi “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılama” suçunu içeriyor.

[old_news_related_template title="Cihan Kolivar gözaltına alındı" desc="Katıldığı bir televizyon programında 'Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için başında 20 senedir böyle yöneticiler duruyor' diyen Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar gözaltına alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/08/iecrop/cihan33_16_9_1667916617.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/cihan-kolivar-gozaltinda-7468316/"]