Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'le yaptığı baş başa, heyetler arası ve 3'üncü Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Sırbistan'la ilişkilerin mükemmel seviyede olduğunu aktaran Erdoğan, "2021 ilişkilerimiz açısında müstesna bir yıl oldu. Bu sene inşallah Niş'te de bir konsolosluk ofisi açacağız. Sırbistan ise Alanya ve Bursa'da ihdas edilenlerle birlikte Türkiye'deki fahri konsolosluk sayısını 5'e çıkardı. Corona virüsü salgınının olumsuz etkilerine rağmen, ticaret hacmimiz rekor kırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl, yüzde 34'e yakın bir artışla bu rakamı 2 milyar dolar seviyesine taşıdık. Hedefimiz, 5 milyar doları yakalamaktır. Bu doğrultuda atacağımız ortak adımları Sayın Cumhurbaşkanı ile değerlendirdik. Önümüzdeki dönemde icra edilebilecek müşterek projeler hakkında fikir teatisinde bulunduk" diye konuştu.

"GERİLİMİ DÜŞÜRMEK İÇİN ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ"

Balkanların barış ve istikrarına atfettikleri önemi, güçlü ve kararlı şekilde bir kez daha teyit ettiklerini kaydeden Erdoğan, "Bosna- Hersek'te süren siyasi kriz konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Sırbistan'ın Bosna Hersek'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destek, bölgemizin barış ve istikrarı bakımından çok çok önemlidir. Bosna- Hersek'teki krizin aşılması için uluslararası camianın birlikte hareket etmesine ihtiyaç duyulduğu da aşikardır. Tüm tarafların Bosna- Hersek'in toprak bütünlüğünü zedeleyici adımlar atmaktan imtina etmeleri ve sorumluluk bilinci ile davranmaları şarttır. Türkiye olarak Balkanlarda gerilimin azaltılması için elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"ÜÇLÜ GRUBUN LİDERLERİNİ BİR ARAYA GETİRELİM İSTİYORUZ"

Bosna- Hersek'teki gerilime ilişkin Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, "Burada güvenlik çok çok önemli. Bence bu konu üzerinde iyi anlaştığımızı düşünüyorum. Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şunu söyledim, 'Bosna Hersek'in toprak bütünlüğü konusuna son derece saygı duyuyoruz' dedim. Bence ortak çalışmayla bunu atlatacağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Buradaki üçlü yapanın Bosna- Hersek'in toprak bütünlüğü üzerindeki yaklaşımı büyük önem arz ediyor. Buradaki sıkıntıları giderebilmek için de gerek değerli dostum Vucic, gerekse bizler elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, göstermeye devam edeceğiz. Şimdi önümüzde Sırbistan'da seçim var. Bu seçimin akabinde, biz istiyoruz ki bu üçlü grubun liderlerini bir araya getirelim. Onlarla bir toplantı yapalım ve bu toplantıyla da özellikle Bosna- Hersek'in toprak bütünlüğünü sağlayabilmek için adımlar atalım."

"HERTZOG TÜRKİYE'YE GELEBİLİR"

ABD'nin Doğu Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nden (EastMed) desteğini çekmesi ve İsrail'le yapılması muhtemel görüşmeler hakkındaki soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadelerle cevap verdi:

* Bana göre Amerika'nın geri çekilme kararı mali analizlerden sonra. Yani yaptılar maliyet analizlerini ve bu maliyet analizlerinde kendileri için fayda görmediler. Fayda görmedikleri için de Doğu Akdeniz'deki bu çalışmalardan geri çekilme kararı aldılar. İsrail'le ilgili konuya gelince bu konuyla ilgili de geçmişte aslında Berat Bey'in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu zaman İsrail ile görüşmeler yapılıyordu ve bu görüşmelerde de İsrail buradan çıkacak gazla ilgili olarak Türkiye üzerinden bunun Avrupa'ya götürülmesi konusunda belli bir hedefe varılmıştı.

* Şu anda bunu yine gerçekleştirebiliriz. Şu anda Cumhurbaşkanı Sayın Hertzog'la yapmakta olduğumuz görüşmeler var. Belki Sayın Hertzog'un Türkiye'ye bir ziyareti olabilir ama bu arada Başbakan Sayın Benet'in bu noktalarda yine olumlu bazı yaklaşımları var. Hedef, olumlu yaklaşımlarla bir yere varmak. Yani bu olumlu yaklaşım kazan kazan esasına dayalı olduktan sonra biz Türkiye olarak elimizden geleni yaparız. Her şeyden önce siyasetçiyiz. Siyasetçiler olarak biz kavga için yokuz, barış için varız ve barış için ne gerekiyorsa eğer bu konuda petrol barışın bir aracı olacaksa bunu kullanırız. Barışın aracı olmayacaksa tabii ki karar her ülkenin kendine aittir.

* Boşuna biz şu anda sondaj gemilerini sismik araştırma gemilerini almadık. Şu anda 4 tane sondaj gemimiz, 2 tane sismik araştırma gemisi, bütün bunlar Karadeniz'de, Akdeniz'de bütün bu çalışmaları yapacaklar. Bu çalışmalarla beraber de milletimize, bölgeye inşallah imkanlar sağlamanın gayreti içerisinde olacağız. Geçmişte bunun tabii biz çilelerini çok çektik.

* Böyle dünya size istediğiniz zaman, istediğiniz yerde ne sismik araştırma gemisi verir ne sondaj gemisi verir. Yok böyle bir şey ama şimdi elimizde artık bu gemilerimiz var. En modern şekilde bu çalışmaları yapabilecek güce, imkana sahip. Elemanlarımız yine aynı şekilde yetişmiş. Karadeniz'de çalışmaları yürütüyoruz, Akdeniz'de istenilen anda yine çalışmaları biz bu ekipmanlarımızla yürüteceğiz. (DHA)

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüştü" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/13/iecrop/erdogan-reuters-1_16_9_1642094608.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cumhurbaskani-erdogan-israil-cumhurbaskani-herzog-ise-gorustu-6886761/"]