Doğu Akdeniz’de Yunanistan-Kıbrıs Rum Kesimi-İsrail ve Mısır ortaklığının Avrupa Birliği ve ABD desteğiyle yürüttüğü petrol ve gaz arama çalışmalarına karşı başlattığımız sondaj faaliyetinde dikkat çeken bir değişikliğe gidildi. İYİ Parti lideri Meral Akşener’in başdanışmanlığını yapan İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Türkiye’nin bölgedeki egemenlik haklarının simgesi olan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin Mersin Taşucu Limanı’na geri döndüğünü açıkladı. Bu adımın Doğu Akdeniz’deki milli menfaatlerimize katkı sağlamayacağını belirten Çıray, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Abdülhamid Han Gemisi, 9 Ağustos’ta Taşucu’ndan sondaj yapacağı sahillerimize 55 kilometre mesafedeki Yörükler-1 mevkiine üst düzey katılım ve şaşalı bir törenle uğurlanmış ve toplumun gözünü boyamak için milli bir başarı olarak lanse edilmişti.”

Aytun Çıray


‘RUMLAR SONDAJI KESMEDİ’

“Gemi geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız bir şekilde Taşucu Limanı’na gerisin geriye döndü. Yunanistan, Avrupa Birliği ve ABD’yi gayet memnun edecek bu adım atılırken, aynı dönemde Güney Kıbrıs Rum yönetimi ise Doğu Akdeniz’deki önemli bir bölümü Türk Deniz Yetki Alanı’nda bulunan 6 numaralı parselde İtalyan ENİ ve Fransız Total şirketleriyle petrol ve doğalgaz aramasına devam etti. Gemimizin geri çekilmesi, 462 bin kilometrekarelik Mavi Vatan’daki egemenlik haklarımızın çiğnenmesi ve Mavi Vatan’ın işgaline sessiz kalınması demektir. Türkiye’yi adeta Antalya Körfezi’ne hapseden Sevilla Haritası’nın iddialarını meşru kılmak anlamına gelir. Bu kabul edilemez. Bu yüzden sismik araştırma gemilerimiz, derhal tekrar Akdeniz’e açılmalı ve Sevilla Haritası içinde Yunanistan’ın egemenliğindeymiş gibi gösteriliren bölgelerde araştırma yapmaya devam etmelidir.”