Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna meselesi ele alındı.

"YAKIN DİYALOĞA ÖNEM VERİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, bölgesel meselelerde Rusya Devlet Başkanı Putin’le kurdukları yakın diyaloğa her zaman büyük önem verdiğini, bunun olumlu sonuçlarını gördüklerini ve bu anlayışı sürdürme kararlılığında olduğunu ifade etti.

MİNSK ANLAŞMASINA VURGU YAPTI

Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne aykırı adımları tanımadıklarını, bunun ilkesel bir tutum olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Minsk Anlaşmaları zemininde bir sonuca ulaşılmasının önemli olduğunu dile getirdi.

"ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ"

Sorunun daha karmaşık hale gelmesinin, hele hele askeri bir çatışmanın kimseye yarar getirmeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlayışla diplomatik temasların ve görüşmelerin devam ettirilmesini önemsediklerini; dün olduğu gibi bugün de Türkiye’nin gerginliğin azaltılması ve barışın korunması için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtti.

Bu meselenin diyalog yoluyla halledilmesi çağrısını yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, diplomasiyi öne çıkarmakta fayda olduğunu, NATO içinde de yapıcı tutumu sürdürdüklerini kaydetti.

PUTİN'İ TÜRKİYE'YE DAVET ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eylül ayındaki Soçi ziyareti sırasında da mutabık kaldıkları üzere, Rusya Devlet Başkanı Putin’i Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı için en kısa sürede Türkiye’ye beklediğini ifade etti.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Kremlin Sarayı Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, "Liderler, Rusya'nın Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanımasıyla bağlantılı olarak durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Vladimir Putin, Ukrayna makamlarının Donbass'taki saldırganlığı ve Minsk anlaşmalarına uymayı sistematik olarak reddetmeleri karşısında alınan kararın nesnel gerekliliğini vurguladı" denildi.

HAYAL KIRIKLIĞINI DİLE GETİRDİ

Açıklamada, Putin ve Erdoğan'ın, Rusya'nın, ABD ve NATO'ya sunduğu güvenlik garantileri taslağını da ele aldığı aktarılarak, "Bu bağlamda Vladimir Putin, ABD ve NATO'nun Rusya'nın meşru endişelerini ve taleplerinin görmezden gelinmesi nedeniyle duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi" ifadeleri kullanıldı.

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya'dan da Ukrayna'dan da vazgeçmemiz mümkün değil" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin olarak, 'İkisinden de vazgeçmemiz mümkün değil. Rusya ile gerek siyasi gerek askeri gerek ekonomik ilişkilerimiz var. Ukrayna ile de aynı şekilde siyasi, askeri, ekonomik ilişkilerimiz var. ‘Ukrayna’dan vazgeç’ deseniz vazgeçemeyiz, çünkü ülkemizin buradaki çıkarları çok ileri derecede. ‘Rusya’dan vazgeç’ deseniz ondan da vazgeçemeyiz, çünkü onunla da şu anda gerçekten ileri derecede birlikteliklerimiz var' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/23/iecrop/erdogan-reuters-1_16_9_1645084319_16_9_1645614583.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/erdogan-rusyadan-da-ukraynadan-da-vazgecmemiz-mumkun-degil-6969672/"]