CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin MYK gündemi hakkında açıklamalarda bulundu. Isparta’da kar yağışının ardından yolların kapanmasını ve elektriklerin kesilmesini de değerlendiren Öztrak şu ifadeleri kullandı: “’Aya gideceğiz’ diye hava atanlar, dört gün boyunca Isparta’ya gidemedi. İdlib’e yaptıkları bahçeli villaları incelemek için Suriye’ye kadar giden Atanmış İçişleri Bakanı, rahmetli Demirel’in memleketi Isparta’ya gidemedi.

"ISPARTA KADERİNE TERK EDİLDİ"

*Genel Başkan Yardımcılarımız Ahmet Akın, Gülizar Biçer Karaca ve milletvekili arkadaşlarımız bölgedeydi. Ama İstanbul’a İçişleri ve Ulaştırma Bakanlarını apar topar gönderenler, Isparta’ya nedense dört gün boyunca tek bir bakan bile göndermedi. İstanbul’da, MOBESE kameralarına hemen ulaşan troller, Isparta’da ortada hiç görünmedi. Isparta kaderine terk edildi.

"BAKAN 4 GÜN SONRA YUMUŞAK İNİŞ YAPTI"

*Yurt dışında olan Enerji Bakanı dört gün sonra, Isparta’da kara yumuşak iniş yaptı. Bir de üstüne 'Hakkınızı helal edin' diyerek, işin içinden sıyrılmaya kalktı. 'Sizin zamanınızda mum vardı, gaz lambası vardı' diye, kendilerinden önceki yönetimlere iftira atan, 'elektriği biz getirdik, biz' diye hava atan Kaçak Sarayın sakini, ne dediyse onunla sınandı. Ispartalılar günlerce, muma ve gaz lambasına mahkûm oldu.

"ENERJİ DAĞITIM ÖZELLEŞTİRMELERİNİN ÇİRKİN YÜZÜ"

*Isparta’da yaşanan bu zulüm, bu kıyamet, yandaşlara rant dağıtmak amacıyla yapılan, enerji dağıtım özelleştirmelerinin çirkin yüzünü de ortaya koydu. Görünen o ki, elektrik dağıtım işini verdikleri şirket, doğru dürüst şebeke iyileştirme yatırımlarını yapmamış. Ispartalıların yaşadığı bu mağduriyette, dağıtım şirketinin ve devlet şirketinin sorumlulukları hemen tespit edilmelidir. Fahiş faturaları vatandaşa göndermekten utanmayanlar, Ispartalıların zararlarını derhal tazmin etmelidirler

*Bu sefer de fatura, korona geçirdiği gerekçesiyle, şehrin valisine kesilmiş. Isparta’da elektrik dağıtımını bu şirkete şehrin valisi mi verdi? Buradan uyarıyım, bu korona geçirme gerekçesiyle görevden almalar bir başlarsa bu yolun ucu nerelere çıkar, hangi tepelere çıkar o belli olmaz… Demedi demeyin”

"MİLLETİMİZİN BELİNİ KIRDI"

Öztrak, Isparta’da mağdur olan vatandaşların zararlarının tazmin edilmesi çağrısında da bulundu.

Devlet yönetiminde, liyakatsizliğin ve cehaletin ağır faturasını milletin ödediğini söyleyen Öztrak, Erdoğan’ın geçen yıl 4 Ağustos’ta yaptığı, 'Ağustos ayı kırılma noktası. Artık düşük enflasyona geçeceğiz' açıklamasını hatırlatarak, “Erdoğan bu sözleri söylediğinde, Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 19, tüketici enflasyonu da yüzde 19,3 idi. Bugün Merkez Bankası politika faizini yüzde 14’e indirdi. Tüketici enflasyonu, makyajlı TÜİK rakamlarıyla dahi yüzde 48,7’ye fırladı. Erdoğan Ağustos’tan bu yana, enflasyonun değil ama… Milletimizin belini kırdı” dedi.

"OECD ÜLKELERİ İÇİNDE EN YÜKSEK ENERJİ ENFLASYONUNA SAHİP 4. EKONOMİYİZ"

Saray’ın, millete enflasyonun sebebi olarak yurt dışındaki gelişmeleri gösterdiğini anımsatan Öztrak, “31 Aralık gecesi Türkiye’de yapılan fahiş enerji zamları hariç, OECD ülkeleri içinde en yüksek enerji enflasyonuna sahip 4. ekonomiyiz. Bizi sürekli kıskanan(!) Almanya’da enerji enflasyonu yüzde 18,3. Ülkemizde yüzde 48,8. Bu sıralamayı Ocak verileriyle yaptığımızda, muhtemelen OECD içinde, enerji enflasyon şampiyonluğuna da yükselmiş olacağız” değerlendirmesinde bulundu.

"BU YIKIM, MİLLETİMİZİN SATIN ALMA GÜCÜNÜ EZİP GEÇİYOR"

Öztrak, saygın ekonomistlerin yaptığı çalışmalara göre ülkedeki yüzde 50’ye dayanan enflasyonun sadece 12 puanının yurt dışı kaynaklandığını, geriye kalan 37 puanın ise 'Kaçak Saray yönetiminin kendi imalatı' olduğunu ifade ederek, “Kaçak Sarayın liyakatsizliğinin, cehaletinin, kifayetsizliğinin sebep olduğu bu yıkım, milletimizin satın alma gücünü ezip geçiyor” dedi.

"İNSAFINIZ KURUSUN! BU FATURALAR NASIL FIRLADI?"

Öztrak yüksek elektrik faturalarıyla ilgili şöyle konuştu:

"Milletimizin elektrik faturaları sağanak olup, partimize yağmaya başladı. Fatura mağduru olmuş, İstanbul Bahçelievler’den küçük bir esnafımız, bu faturaları göndermiş. 'Mağduruz. Derdimizi lütfen gündeme getirin' demiş. Esnafımızın sesine ses olmak boynumuzun borcu… 3 Ocak tarihli şu faturada, 697 kilovatsaat tüketim olduğu yazıyor. Bedeli 934 lira 40 kuruş. Bir ay sonra gelen 2 Şubat tarihli bu faturada da, tüketim 698 kilovatsaat. Yani bir kilovatsaat daha fazla. Hemen hemen bir ay öncesiyle aynı. Peki, bunun bedeli ne kadar 1.913 lira 80 kuruş. Yani kilovatsaat fatura elektrik kullanımı artmış gelen zam, gelen yük bir ay önceki faturanın iki katından fazla. İnsafınız kurusun. Esnafımızın elektrik faturası, 934 liradan 1.913 liraya neden, nasıl fırladı? Çıksın birileri de bir izah etsin. 40 bin lira, 45 bin lira elektrik faturası gelen esnafımız var… 20 yıldır AK Parti’ye oy vermiş Şanlıurfalı bir esnafımız, lokantasına 42 bin liralık elektrik faturası gelince, 'Bunun izahı olamaz. Başkanım bilesin, hayat yaşanmaz hale geldi' diyerek, Kaçak Saray sakinine feryat ediyor.

"KAÇAK SARAYIN FATURALARINI AÇIKLAYIN"

*Tekrar söylüyoruz; elektrik fiyatlarını niçin, neden, hangi gerekçeyle bu kadar arttırdınız? Çıkın bunu milletimize bir anlatın. Açıkça ifade edelim: Bu yapılanın adı zam falan değil, zulüm. Zulümle abat olmaya kalkanın da akıbeti berbat olur. Bugün pek çok esnafımız, sattığı ürüne zam yaptığı için, müşterisinden özür dileyen mesajları, yazıları vitrininin kapısına asıyor. 'Bu fiyatların sorumlusu ben değilim' mesajını veriyor. Esnafımızdaki inceliğin binde birini şimdi Kaçak Saray’daki zat ve onun şürekâsından bekliyoruz. 'İtibardan tasarruf olmaz' denerek, Kaçak Saray’da gece gündüz yakılan ampuller için, bu millet ne kadar enerji faturası ödüyor? 1.150 odalı Kaçak Saray kaça ısıtılıyor? Bunları bilmek, milletimizin en doğal hakkıdır… Ne de olsa milletimiz, sadece kendi faturalarını ödemiyor. Ödediği vergilerle Kaçak Sarayın faturalarını da ödüyor."

"ERDOĞAN ADAY OLMAZSA HAZIRDA KÜÇÜK ORTAK BAHÇELİ YOK MU?"

Öztrak, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili açıklamalarıyla ilgili bir soru üzerine, “Kaçak Saray’daki şahıs ve ortakları bizim sırtımızdan kendilerine siyasi mağduriyet üretmeye çalışmasınlar. Konunun anayasa, yasalar ve hukuk çerçevesinde değerlendirilmesini hukukçular ve yetkili organlar yapacaktır. Memleketin bu kadar sorunu varken Cumhur İttifakı’nın bunu şimdi bu kadar köpürtmesinin anlamı nedir? Erdoğan aday olmazsa hazırda küçük ortak Bahçeli yok mu? Kendilerini hiç üzmesinler ne yaparlarsa yapsınlar Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı her hal ve karda Milletin İttifakı’nın adayı olacaktır” ifadelerini kullandı.

CHP'DEN ENFLASYONLA MÜCADELEDE ATILACAK 10 ADIM

Öztrak, enflasyonla mücadele için CHP iktidarında yapılacakları şöyle sıraladı:

1- İlk iş olarak Merkez Bankası’nın başına liyakatli bir ismi atayacağız. Bankayı siyasetin müdahalesinden kurtaracağız. Bankanın araç bağımsızlığına asla müdahale etmeyeceğiz.

2- Ekonomide “kral değil, kural” olacak. Stratejik PlanlamaTeşkilatı’nı hızla kuracağız. Başta enflasyon olmak üzere, tüm verilerin saydamlığını, doğruluğunu sağlayacağız.

3- Kamu Özel İşbirliği Projelerinde dövizle belirlenen tarifeleri ve gelir garantilerini, ivedilikle Türk Lirası’na çevireceğiz. Hukuk çerçevesinde, bu projelerin işletme haklarını kamuya geri alacağız. Dövizle iç borçlanmaya son vereceğiz. Bütçemizi ipotek altına alma riski taşıyan, TL Mevduatlara kur garantisini kaldıracağız.

4- Kamu bankaları kaynaklarının yandaşa ve rant projelerine aktarılmasına derhal son vereceğiz. Ziraat Bankası sadece çiftçiye, Halk Bankası da sadece esnafa avantajlı kredi sağlayacak.

5- Dünya standartlarında bir Kamu İhale Yasası’nı çıkaracağız. Hükümetin, ekonominin günlük işleyişine müdahale etmeyeceğinin, güvencesini vereceğiz.

6- Bütçe disiplinini sağlayan mali çapaları yeniden güçlendireceğiz. Gerekirse yeni mali çapaları getireceğiz,kullanacağız. TBMM’de Kesin Hesap Komisyonu kuracağız. Sayıştay denetimini uluslararası standartlara ve kaliteye çıkaracağız.

7- Yüksek teknoloji içeren, Yeşil Mutabakata uyumlu, dijital dönüşümü kolaylaştıracak yatırımları teşvik edeceğiz. Bu çerçevede gelen doğrudan sermaye yatırımlarını destekleyeceğiz. Ülkemizin üretken kapasitesini artıracağız, verimliliği arttıracağız. Enerji arz güvenliğini, temiz ve ucuz enerjiye erişimi sağlayacağız. Bu çerçevede yerli ve yenilenebilir enerjiye öncelik vereceğiz. İthal enerjide tedarikçileri çeşitlendireceğiz.

8- Bütçede yarattığımız imkânları, dar gelirli ve dezavantajlı kesimlerin rahatlatılması için kullanacağız. Aile Destekleri Sigortası’nı hayata geçireceğiz.

9- Gıdada arz güvenliğini sağlayacak, kendi kendimize yeterliliği gerçekleştirecek, planlama ve çiftçiye destek tedbirlerini alacağız. Sağlık ve ilaçta kendi kendimize yeterli hale gelebilmek için yeni kapasiteleri inşa edeceğiz.

10- Tüm bu adımların en önemlisi olarak, adaleti, hukukun üstünlüğünü, iyi yönetişim ve yargı bağımsızlığını sağlayacak, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Programını”, ortaklarımızla uygulamaya koyacağız.