Türkiye 3 yıldır  orman yangınlarıyla havadan mücadeleyi ya uçaksız ya da yetersiz sayıda uçakla yapmak zorunda bırakıldı.

AKP iktidarı, özellikle Bekir Pakdemirli'nin Orman Bakanlığı görevine atanmasından sonra, uzun yıllar başarıyla görev yapan Türk Hava Kurumu'nun CL-215 tipi uçaklarını devre dışı bıraktı. Son iki yıldır ihale şartnamesine konulan 5 bin litre şartıyla, 4900 litre kapasiteli THK uçakları sadece 100 litre için ihaleye sokulmadı.

BAKAN, 'VİZONTELE' DİYEREK DALGA GEÇMİŞTİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli defalarca uçakların hurda olduğunu, antika olduğunu, uçamayacağını ileri sürdü. ''Vizontele'de vardı ya, kaputu açıyorlar, motor yok, işte öyle" dedi.

ERDOĞAN: "THK'NIN ELİNDE UÇAK FALAN YOK" 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, geçtiğimiz yıl Türkiye'yi ayağa kaldıran orman yangınlarının en yoğun yaşandığı günlerde aynen şunları söyledi:

"Öyle bunların anlattığı gibi değil. Yok bilmem işte Türk Hava Kurumu'nun uçakları varmış da... Neye göre söylüyorsun bunu, neyi biliyorsun da söylüyorsun. Türk Hava Kurumu'nun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok. Ama bunlar duymaz uydurur kabilinden uyduruyorlar."

BASKILARA DAYANAMADILAR

SÖZCÜ konuyu yaklaşık 3 yıldır sürekli gündemde tuttu. Özellikle yangınların yoğun olduğu dönemde vatandaşların ve muhalefetin ağır eleştirileri oldu. Son olarak SÖZCÜ 28-29 Mart'ta silbaştan düzenlenen ihalelerde THK uçaklarının kapasite bahane edilerek bu yıl da devre dışı bırakıldığını ortaya çıkardı. Haber üzerine geçtiğimiz yıl yaşanan felaketin yine yaşanacağından endişe edenler yine büyük tepki gösterdi.

Baskılar üzerine sonunda iyi haber geldi. Uçakların hurda olmadığı, bakımları yapıldığında rahatlıkla kullanılabileceği ortaya çıktı. SÖZCÜ'nün ulaştığı kaynaklar, Türk Hava Kurumu'na ait iki CL-215 model uçağın bakımlarının yapıldığını kaydetti. Uçaklar için daha önce Türk Hava Kurumu'nda görev yapan ancak bu süreçte işten atılan pilotların bazılarıyla görüşmeler yapıldığı ve dört pilotla anlaşmaya varılmak üzere olduğu ortaya çıktı. Pilotlardan bazılarının THY ve Pegasus'ta göreve başladığı ancak, yangın söndürme görevi için yaz aylarında özel izin alınabileceği belirtiliyor.

İHALEYE SOKULMAMIŞTI, MEVZUAT ZORLANACAK

Bu yıl ilk defa uçak tedariki için yetki verilen Savunma Sanayi Başkanlığı da, tıpkı Orman Bakanlığı gibi, şartnameye koyduğu maddeyle THK uçaklarının ihalelere girmesini engelledi. Ancak kamuoyundan gelen baskılar nedeniyle, Savunma Sanayi Başkanlığı'nın doğrudan alım yetkisi devreye sokularak, THK uçaklarının kullanılması sağlanacak.

THK'NIN ELİNDE 9 CL-215 TİPİ UÇAK VAR

THK'nın elinde 9 CL-215 tipi uçak bulunuyor. Kasım ayında yapılan resmi açıklamalarda bunlardan 6 tanesinin kullanılabileceği kaydedildi. 4 tanesinin TAI tarafından bedelsiz uçuşa hazır hale getirilmesi için anlaşma imzalandı.

THK'nın elinde ayrıca daha az gündeme gelen 11 tane M18 Dromader tipi yangın söndürme uçağı da bulunuyor.

[old_news_related_template title="Yangın söndürme uçağı ihalesinde ince hesaplar: THK inadı" desc="Savunma Sanayi Başkanlığı ihale şartnamesine koyduğu bir maddeyle THK uçaklarını devre dışı bıraktı. SSB, ayrı ayrı açtığı ihalelerde 2-4 ton ve asgari 5 ton kapasite şartı koydu. 4 bin 900 litre kapasiteli THK uçakları, ormanlar alev alev yanarken 100 litre bahane edilerek bu yıl da hangarda tutulacak. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/07/iecrop/shutterstock_1484445617-1_16_9_1649319706.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/savunma-sanayi-baskanligi-ihalesinde-ince-hesaplar-thk-inadi-7059393/"]

[old_news_related_template title="İşte israfın fotoğrafı: Yerli ve milli yangın söndürme filosu yıllardır yerde bekliyor" desc="THK'nın, 3 yıldır 100 litre için ihalelere sokulmayan CL-215 uçaklarının yanında, 2014'te faal durumdayken görevden çekilen 11 Dromader uçağı da Etimesgut'ta çürümeye terkedildi. Uzmanlar, tüm dünyada yaygın şekilde kullanılan bu uçakların bakımının yapıldıktan sonra uzun yıllar hizmet verebileceğini vurguluyor. AKP iktidarı ise aynı sınıftaki AT-802'leri İspanya'dan kiralamak için uğraşıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/18/iecrop/4_16_9_1650278337.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/iste-israfin-fotografi-yerli-ve-milli-yangin-sondurme-filosu-yillardir-yerde-bekliyor-7081289/"]

[old_news_related_template title="THK’dan esirgenen para yabancıya gitti" desc="Yangın uçaklarının bakımı için 4-5 milyon doları THK’dan esirgeyen hükümet hazırlıksız yakalandığı orman yangınları için yabancı uçaklara 1.2 milyar lira kira ödedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/20/iecrop/thk-kisa_16_9_1642637423.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/thkdan-esirgenen-para-yabanciya-gitti-6899477/"]