Türkiye günlerdir İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G'yi 6 yaşında evlendirmesini ve cinsel istismar suçlamasıyla açılan davayı konuşuyor. Tartışmaların odağındaki vakfın Sancaktepe’deki arazisi de daha önce imar sorunuyla gündem gelmişti.

Sancaktepe’deki 12 dönümlük arazi üzerinde bulunan vakfın merkezi ile 5 blokluk dershane, yatakhane ve aşevinden oluşan binalarının bir kısmının imar sorunu; AKP’li Sancaktepe Belediye Meclisi’nin mart ayı oturumlarında çözüldü ve parsel yasal kılıfına kavuştu.



VAKIF İÇİN ÖZEL DEĞİŞİKLİK YAPILDI

İmar planı değişikliği ile vakıfın merkezinin ve yatılı Kuran Kursu’nun bitişiğinde bulunan yine vakfa ait olan toplam 4 bin 210 metrekarelik alanın “açık kapalı semt spor alanı” olan fonksiyonu iptal edilerek üzerine yapılan binalara uygun olarak “özel eğitim tesisi” alanına alındı. Plan raporunda, parsel üzerinde vakfa ait yapıların bulunduğu da kaydedildi.

Plan değişikliğinin gerekçesinde “Vakfa ait yapının kalitesini arttırmak, fonksiyon bütünlüğünü sağlamak, bölgede daha erişilebilir olmasını ve yüksek kullanım oranına ulaşması amaçlanmaktadır.

İşlev bütünlüğünü korumak alanın kamu yararına kullanımını arttıracaktır” denildi. Parsele yurt, okul, pansiyon yapılabilmesi için plan notu eklendi. Plan değişikliğine CHP grubu teklife; kişilere, kurumlara özel rant sağlandığı gerekçesi ile ret oyu verdi. AKP'lilerin oyları ile değişiklik kabul edildi.



ESKİ SANCAKTEPE BELEDİYE BAŞKANI İLE FOTOĞRAFLARI ÇIKTI

Bu arada eski Sancaktepe Belediye Başkanı ve AKP Ataşehir İlçe Başkanı İsmail Erdem'in 6 yaşındaki kızını 29 yaşındaki başka bir erkekle evlendiren ve cinsel istismarla suçlanan Yusuf Ziya Gümüşel  ve vakıf yöneticileriyle fotoğrafları da ortaya çıktı.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından fotoğraflara tepki göstererek “İktidarda fotoroman çekmeye meraklı bir kişi var zannediyorduk! Belediye başkanıyken çocuk istismarcılarına en büyük desteği veren, şimdi de AKP Ataşehir ilçe başkanı olan İsmail Erdem’i üzülerek ve utanarak takdimimdir. #HiranurVakfı” paylaşımında bulundu.



ERDEM: İSTİRMARI KINIYORUM

Gümüşel ile fotoğrafları çıkan AKP Ataşehir İlçe Başkanı İsmail Erdem de sosyal medya hebasından açıklama yaparak olayı kınadı. Erdem “Basın yayın organlarında ve sosyal medyada, bir çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı yönündeki haberleri üzülerek okuyoruz.

Çocukların bu ve buna benzer her türlü istismarını kınıyorum. Çocukların; çocukluk yaşlarındaki hak ve hukukunu korumak toplum olarak hepimizin görevidir” dedi. Erdem, fotoğraflarla ilgili ise açıklama yapmadı.

[old_news_related_template title="CHP'li Kaya'dan 6 yaşındayken evlendirilen çocukla ilgili, 3 soru" desc="CHP'li Yıldırım Kaya, Yusuf Ziya Gümüşel’in; kızını 6 yaşındayken imam nikahıyla müridiyle evlendirmesi ve çocuğun her gün cinsel istismara uğramasına ilişkin TBMM’ye üç soru önergesi vererek Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na sorular yöneltti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/07/istismar-shutterstock_16_9_1579529737-2_16_9_1662452046-1_16_9_1664789520-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/chpli-kayadan-6-yasindayken-evlendirilen-cocukla-ilgili-3-soru-7520685/"]

[old_news_related_template title="Tarikattaki cinsel istismar skandalıyla ilgili AKP'den açıklama" desc="İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin çocuk yaşta evlendirilmesi ve cinsel istismara uğradığının ortaya çıkmasına ilişkin açıklama yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, 'Çocukların istismarını lanetliyoruz. Çocukların istismar edilmesi asla affedilmeyecek lanetli bir suçtur.' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/07/omer-celik-aa.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/tarikattaki-cinsel-istismar-skandaliyla-ilgili-akpden-aciklama-7520982/"]