Bir MİT mensubunun Libya'da şehit olmasına ilişkin haberleri nedeniyle yargılanan Barış Pehlivan, Murat Ağırel, Hülya Kılınç, Ferhat Çelik ve Aydın Keser’e verilen hapis cezası İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.

Kararın ardından kendileri teslim olan ve cezaevine gönderilen gazeteci Barış Pehlivan ve Murat Ağırel dün gece geç saatlerde serbest bırakılmıştı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi'nin kararıyla memleketi Manisa'da E Tipi kapalı Cezaevi'ne gönderilen gazeteci Hülya Kılınç'ın ise cezaevi komisyonun kararının ardından bugün tahliye edildi.

Tahliye olana gazeteci Hülya Kılınç’ı cezaevinin önünde ailesinin yanı sıra CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av. Yalçın Arcak karşıladı.



“BİLİNÇLİ OLARAK YAPILDIYSA AVUKATLAR GEREĞİNİ YAPACAKTIR”

Manisa E Tipi Cezaevi’nin önde açıklamada bulunan gazeteci Hülya Kılınç, verilen kararın hukuksuz olduğunu ifade ederek, yaşadıklarının bundan sonraki gazetecilik mesleğini etkilemeyeceğini ifade etti.

Hastanede muayeneden sonra cezaevine götürülürken kendisine kadın ahlak polisini eşlik etmesini durumunu da değerlendiren gazeteci Hülya Kılınç şu ifadelere yer verdi:

“Ben bunu yanlış olarak değerlendiriyorum. Ben de bu durumu yeni öğrendim. Hastaneden çıkana kadar yanımda erkek polisler vardı. Tam hastaneden çıkarken bir kadın yanıma gelerek koluma girdi ve beni araca götürdü.

Ben onun ahlak polisi olduğunu bilmiyordum. Yan tarafımda olduğu için üstündeki yazıyı okuyamadım. Ancak böyle bir uygulamayı kesinlikle yanlış buluyorum. Bir ahlak polisi beni götüremez. Bunun yasal işlemlerini avukatım görüşecektir.

Hukuki bir süreç işleyecekse onlar gerekli başvuruları yapacaklar. Bir ahlak polisinin beni götürmemesi olmamalıydı. Orada kadın polisin yeleğini çıkarması gerekiyordu. Kamuoyunun yaşanan durum ile ilgili tepkisinin oluşması da çok normal. Eğer bu bilinçli olarak yapıldıysa avukatlar gereğini yapacaktır.”

“HAKİKATLERİ YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Tahliye edilen gazeteci Hülya Kılınç iktidar tarafından son yıllardır gazetecilere baskı yapıldığını hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de gazetecilere yönelik uzun yıllardır iktidar tarafından büyük bir baskı var. Bu kaçınılmaz bir gerçek. İktidar istiyor ki yazmayın, görmeyin, benim istediklerimi yazın. Ama yanlışları yazmak bir gazetecinin görevidir. Ne kadar baskı olursa olsun bizler hakikatleri yazmaya devam edeceğiz. İktidarın baskıları bizi yıldıramaz.”

“BU SKANDALI YARATANLAR KILINÇ VE AİLESİNDEN ÖZÜR DİLEMELİ”

Gazeteci Hülya Kılınç’ı tahliyesi sonrası cezaevinin önünde karşılayan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ise

“Buruk bir sevinç yaşıyoruz. Hülya Kılınç arkadaşımız hiçbir zaman boyun eğmemiş gerçek bir gazetecidir. Yaptığı haberle gerçek bir gazetecilik örneği sergilemiştir. Ancak yaşanan olay çok daha üzücü bir durumdur.

Hülya Kılınç onurlu bir şekilde cezaevine giderken, ahlak polisi tarafından götürülmesi tamamen bir skandaldır. Bu skandalı yaratanların en kısa sürede Hülya Kılınç ve ailesinden özür dilemeleri gerekmektedir. Sonuna kadar Hülya Kılınç ve onurlu gazetecilerin sonuna kadar arkasındayız.” dedi.

GAZETECİLER CEMİYETİNDEN AÇIKLAMA: ÖZÜR BEKLİYORUZ

Manisa Gazeteciler Cemiyeti de yazılı açıklama ile Kılınç’ın ahlak polisi tarafından hastaneden cezaevine götürülmesine tepki gösterdi. Cemiyet açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Manisa Gazeteciler Cemiyetimizin sürekli basın kartı sahibi olan üyemiz Gazeteci Hülya Kılınç'ın Manisa Adliyesi’nde TEM Şubesi ekiplerince gözaltına alınmasıyla başlayan ve savcılık tarafından ilgili işlemlerin tamamlanmasının ardından TEM Şubesi kadın polislerince değil, yeleğinde ‘Ahlak’ yazılı Ahlak Bürosu’ndan bir kadın polis ile götürülmesi ve bu görüntünün basına yansımasını ahlaki boyut ve kişisel haklara müdahale olarak değerlendirmekteyiz.

Kaldı ki ‘Ahlak Bürosu’ yelekli polislerin, fuhuş baskınlarında gözaltına alınan kişilerin sevki sırasında görev aldığı da tüm kamuoyunca bilinmektedir. Cemiyetimize kayıtlı olan Gazeteci Hülya Kılınç'a yönelik yapılan bu uygulama kabul edilir bir durum olamaz. Yetkililerden gerekli özrün cemiyet üyemiz Hülya Kılınç'tan, ailesinden ve kamuoyundan dilenmesi gerekmektedir.

Bu özrü bekliyoruz. Meslektaşımızın yanındayız. Manisa Gazeteciler Cemiyeti olarak adalete olan inancımızı hiçbir zaman yitirmedik. Ancak daha önce de ifade ettiğimiz gibi artık Türkiye'de darbe döneminden kalan yasalarla gazeteciler yazdıkları yazı ve haberler nedeniyle tutuklanmamalı.

Basın özgürlüğünün sağlanması adına adalet bekliyoruz. Bu tutuklamaların son bulmasını diliyor, tutuklu gazetecilerin adaletin tecelli edeceği bir üst mahkemelerde salıverilmelerini temenni ediyoruz.”

[old_news_related_template title="Gazeteci Kılınç’a ‘Ahlak Polisi’nin eşlik etmesi tepkilere sebep oldu" desc="Şehit MİT mensubunun cenaze töreninin haber yapılmasıyla ilgili davada verilen hapis cezaları bir üst mahkeme tarafından onanan gazetecilerden Hülya Kılınç’ın, hastane ve cezaevine götürülürken kadın ahlak polisinin eşlik etmesi tepkilere neden oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/16/iecrop/ahlak_16_9_1645001319.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/gazeteci-kilinca-ahlak-polisinin-eslik-etmesi-tepkilere-sebep-oldu-6955905/"]

[old_news_related_template title="Gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel serbest bırakıldı" desc="Bir MİT mensubunun Libya’da şehit olmasına ilişkin haberleri nedeniyle yargılanan 5 gazeteciye verilen hapis cezası kararları onanmıştı. Bugün Silivri Cezaevi'ne götürülen gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel serbest bırakıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/15/iecrop/ersoz-12_16_9_1644947418.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/gazeteciler-baris-pehlivan-ve-murat-agirel-serbest-birakildi-6954967/"]

[old_news_related_template title="Şahan Gökbakar'dan gazetecilerin tutuklanmasına tepki" desc="Bir MİT mensubunun Libya’da şehit olmasına ilişkin haberleri nedeniyle yargılanan 5 gazeteciye verilen hapis cezası kararları onandı. Bugün Çağlayan Adliyesi'ne giderek teslim olan Murat Ağırel ve Barış Pehlivan Silivri Cezaevi'ne götürüldü. Yaşananlara isyan eden komedyen Şahan Gökbakar, 'Hırsızın, tecavüzcünün dışarıda gezdiği ama haber yapan gazetecinin hapse girdiği bir sistem içerisinde olmak beni çok üzüyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/15/iecrop/sahangokbakar_16_9_1644933369.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/magazin-haberleri/sahan-gokbakardan-gazetecilerin-tutuklanmasina-tepki/"]