Danıştay cinayeti sanıklarından Osman Yıldırım, cezaevinden gönderdiği mektupta İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na suikast yapılacağı ihbarında bulunmuştu. Yıldırım’ın mektubunun ardından Ekrem İmamoğlu’nun avukatı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na konuya ilişkin suç duyurusunda bulunmuştu. Şikayetin ardından başlatılan soruşturmayı tamamlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Takipsizlik kararında, Ekrem İmamoğlu’nun avukatının şikayeti üzerine soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Kararda, müşteki İmamoğlu’nun avukatının şikayetinde, Osman Yıldırım’ın gönderdiği mektupta İmamoğlu’nu kastederek, “pimi çekilmiş bir el bombası atılarak” suikast yapılacağını belirttiği, bu nedenle müştekinin can güvenliğinin olmadığı belirtilerek, şikayetçi olduğu aktarıldı.

‘İCRAİ HAREKETLERE BAŞLANILMIŞ OLMASI VEYA TEŞEBBÜS AŞAMASINDA KALMASI...’

Savcılık, müşteki Ekrem İmamoğlu’nun avukatının şikayeti incelendiğinde “kasten öldürmeye teşebbüs” ve “tehdit” suçlarının oluşabilmesi için suçu icrai hareketlerine başlanılmış olması veya teşebbüs aşamasında kalması gerekeceğini belirtti. Somut olayda icrai hareket kapsamında veya teşebbüs aşamasında kalabilecek nitelikte cezalandırılmayı gerektirir bir eyleme rastlanmadığı anlatılarak, atılı suçların yasal unsurlarının oluşmadığı ifade edildi. Savcılık, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

İMAMOĞLU’NUN AVUKATI KARARA TEPKİ GÖSTERDİ

Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, savcılığın verdiği takipsizlik kararının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Avukat Polat paylaşımında, “Savcılık, bildirdiğimiz suikast ihbarına; müvekkilimizin henüz saldırıya uğramadığı gerekçesiyle 1 gün içerisinde takipsizlik kararı verdi. Bu keyfi ve akıl almaz kararın peşini asla bırakmayacağımızı, bu kararı kaldırtmakta da kararlı olduğumuzu açıkça ifade ediyorum.

İcrai hareketin mevcut olup olmadığı kanaatine ancak yapılacak etkin bir soruşturma sonucunda varılabilir. Müracaat savcısı şikayetimizle aynı gün tedbir alınması için valiliğe yazı yazarken, atanan dosya savcısı ertesi gün takipsizlik kararı veriyor. Valiliğin suikast ihbarına karşı 6 gündür süren sessiz tavrı, hükümet yetkilileri için de aynı olur muydu, kamuoyu vicdanı takdir etsin.

Tek istediğimiz; hükümet yetkililerine büyük bir coşkuyla sağlanan kanuni korumanın, siyasi görüşüne bakılmadan herkese sağlanmasıdır. Bu karara itirazımızı hemen veriyoruz ancak bu keyfi kararı verenlerle ilgili gerekli şikâyetleri de yapacağız. Hukuki mekanizmaları bu şekilde çalıştıracağız, alışılması istenen bu keyfiliğe gönüllülükle dahil olan kişilerin hukuk önünde nasıl hesap verdiğini göreceğiz” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Ekrem İmamoğlu’na suikast ihbarına soruşturma" desc="Danıştay cinayeti sanıklarından Osman Yıldırım’ın, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na suikast yapılacağına ilişkin cezaevinden gönderdiği ihbar mektubunun ardından soruşturma başlatıldı. Başsavcılık, valiliğe yazı yazarak gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/29/iecrop/8de7faaf-71c7-499a-aeaf-38e539c097ba_16_9_1648529633.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ekrem-imamogluna-suikast-ihbarina-sorusturma-7040008/"]