İngiltere'de Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın başbakan olması halinde yasa dışı göçmenleri Ruanda'nın yanı sıra Türkiye'ye de gönderme planı yaptığı yönünde dış basında yer alan haberlere Türkiye'deki muhalefet partilerinden sert tepki geldi.

"ERDOĞAN BUNU YAPAMAZ, YAPTIRMAYACAĞIZ"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "İngiltere Dışişleri Bakanı, Başbakan olursa Ruanda'nın yanı sıra Türkiye'ye de göçmen gönderilebileceğini söyledi. Erdoğan'ın dış güçler palavrasını artık bir kenara itelim. Batı böyle kullanışlı rejimleri sever. Milletimiz müsterih olsun; Erdoğan bunu yapamaz, yaptırmayacağız" dedi.

İNCE: HADDİNİZİ BİLİN!

Memleket Partisi lideri İnce ise şu ifadeleri kullandı:

“Sığınmacıları Türkiye'ye göndermeyi vaad eden Truss; Cumhurbaşkanı seçildiğimde sığınmacıları ülkelerine göndereceğiz. İstiyorsanız İngiltere’ye gönderelim. Saçma sapan vaadlerinizi ötede verin. Haddinizi bilin! “

ÜMİT ÖZDAG: TÜRKİYE ESKİ SÖMÜRGENİZ DEĞİL

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise, "İngiliz Dışişleri Bakanı Ruanda’dan sonra Türkiye’ye de mültecileri geçici süre ile yollayabileceklerini söylemiş. Çanakkale/İstiklal Harbi’nde yenildiğinizi unuttunuz galiba. Türkiye eski sömürgeniz değil. 20 yıllık bir ara dönem olsa da devletimizin kurucusu hala Atatürk" ifadelerini paylaştı.

"HERKES AKLINI BAŞINA ALSIN"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, söz konusu haberlere ilişkin, “İngiltere'de başbakan adayının vaadi: İngiltere'deki mültecileri Türkiye'ye göndermek” değerlendirmesi yaparak, “Herkes aklını başına alsın. 'Parayla, Türkiye'yi mültecilere açık hava kampı yapma' dönemi artık sona eriyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet ciddiyetiyle yönetileceği günler yaklaşıyor” dedi.

"İYİ PARTİ, İNGİLTERE'DEN GÖNDERİLEN HİÇBİR MÜLTECİYİ KABUL ETMEYECEKTİR"

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, Liz Truss'u etiketlediği sosyal medya paylaşımında İngilizce olarak, "Sevgili Liz Truss, tüm mültecileri Türkiye'ye göndereceğinizi söylediniz; ama İYİ Parti Başkan Yardımcısı olarak planlarınızı buna göre yapmamanızı tavsiye ederim. Çünkü İYİ Parti Türkiye'de yapılacak genel seçimleri kazanacak ve İngiltere'den gönderilen hiçbir mülteciyi kabul etmeyecektir" ifadelerini kullandı.

"UTANÇ DUYMALILAR"

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da tepkisini dile getirdiği sosyal medya paylaşımında, "İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, başbakan olması halinde İngiltere’deki göçmenleri Türkiye’ye göndermek için görüşmelere başlayacağını söylüyor. AKP iktidarının dünyada hissettirdiği ilk düşünce “Türkiye göç merkezi”. Bu durumdan utanç duymalılar!" dedi.

[old_news_related_template title="İngiltere'de tepki çeken planda yeni iddia: Göçmenler Ruanda'yla birlikte Türkiye'ye de gönderebilir" desc="İngiltere’de tartışma yaratan yasadışı göçmenleri Ruanda’ya sınır dışı etme planıyla ilgili Türkiye’yi de ilgilendiren çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Başbakanlık yarışının favori isimlerinden Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın başbakan olması halinde yasadışı göçmenleri Ruanda’nın yanı sıra Türkiye’ye de göndermek istediği belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/16/iecrop/gocmen-reuters_16_9_1649917461_16_9_1657970193.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ingilterede-tepki-ceken-planda-yeni-iddia-gocmenler-ruandayla-birlikte-turkiyeye-de-gonderebilir-7252265/"]

[old_news_related_template title="BM: Ukraynalı mülteciler geri dönmek istiyor" desc="Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından yapılan ankette, Ukrayna'dan savaş nedeniyle Avrupa'daki diğer ülkelere geçiş yapan mültecilerin geri dönmek istediği ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/13/iecrop/multeci-dha1_20874753_16_9_1657714210.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/bm-ukraynali-multeciler-geri-donmek-istiyor-7247073/"]