[imza_template desc="Batuhan SERİM,Ali Selim YAMANLI" arry="Batuhan SERİM,Ali Selim YAMANLI">[/imza_template>

4 yıl önceki referandumda mühürsüz oyların geçerli sayılması, 31 Mart 2019 seçimlerini 13 bin oy farkla kazandığı halde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilmesi başta olmak üzere çok sayıda olay seçmenin seçim sistemine güvenini sarstı.

2023 seçimleri için geri sayım başlarken seçim güvenliği de önemli tartışma başlıklarından. Son olarak Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal "Sadece Sandık Güvenliği için değil, DİNOZORLAR rızkını yemesin diye!!! #ParmakBoyası" paylaşımı yaptı.

Biz de vatandaşlara bu konuda ne düşündüklerini sorduk. Vatandaşların çoğunluğu, 2007'den beri uygulanmayan parmak boyası uygulamasının yeniden başlamasını istiyor.

İstanbul Mecidiyeköy'de vatandaşa mikrofon uzattık, "Seçimlerde parmak boyası gerekli mi sizce?" diye sorduk.

Verilen yanıtlar şöyle oldu:

"DAHA DA KOYU OLSUN SİLİNMESİN"

Ramazan Ersin Süerkan: "Şart. Daha da koyu olsun ki silinmesin. Bazı olaylar oldu, silindi, üç kağıt oldu... Şimdi olmayacağı ne malum ? O yüzden olsa daha iyi olur. En azından biz de bakarız, 'bu arkadaş oy kullanmış' deriz. İnşallah olur."

Hakan Coşkun


"GÜVEN YOK"

Hakan Coşkun: "Bu iktidar başta olduğu sürece parmak boyası değil, ayak boyası bile olsa olur. Hakikaten öyle. Bence gerekli, bunlardan her şey beklenir. Parmak boyası kullanılsın neremizi boyayacaksak boyayalım ama bunlar gitsin artık. (Neden böyle düşünüyorsunuz?) Çünkü güven yok, hiçbir şekilde güvenmiyorum."

"HİLELER DÖNÜYOR"

Cemil Balcı: "Gerekli, çünkü bazı hileler dönüyor. Vatandaşın oy attığı ancak parmak boyasından belli olur bence. Eski sistem geri gelmeli."

"ESKİ SİSTEM GERİ GELMELİ"

Dilaver Aydın: "Tabi ki de gerekli. (Neden?) Milletin sahtekarlık yapmaması için. Seçim güvenliği için eski sistemin geri gelmesi gerekiyor."

Hasan Çetinkaya


"SEÇİM GÜVENLİĞİ AÇISINDANJ ÖNEMLİ"

Hasan Çetinkaya: "Gerekli. (Niçin?) İkinci kez oy kullanılmaması için. Seçim güvenliği açısından önemli."

"PARMAK BOYASINDAN DAHA FAZLASINI DA YAPMALIYIZ"

Vahit Karademir: "Bence gerekli. Eski seçimlerin hiçbirinde, seçim güvenliği endişesi bu kadar üst düzeyde değildi. Şimdi partiler bundan muzdarip olduğu için parmak boyası bence tekrar geri gelmeli. Hatta boyadan farklı olarak daha fazla ne yapabileceksek onu da yapmamız gerekir."

Ahmet Berberoğlu


"KAFAMIZDA SORU İŞARETLERİ VAR"

Ahmet Berberoğlu: "Bence gerekli. Çünkü kafamızda soru işaretleri var. Parmak boyasının olmasının daha güvenli olduğunu düşünüyorum. Seçim güvenliği açısından önemli."

İsmail Şahin


"GÜVEN ORTAMI YOK"

İsmail Şahin: "Şu ortamda gerekli. Pek güven ortamı yok. Seçim güvenliği açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum."

Yeşim Yeşilyurt


"GENÇLİĞİMİZ İÇİN GERİ GELMELİ"

Yeşim Yeşilyurt: "Bence gerekli. Gençliğimiz için parmak boyası tekrar gelmeli."

"PARMAK BOYASI OLSA YİNE BİR ÖNLEM ALINMIŞ OLUR"

İsmini vermek istemeyen vatandaş: "Gerekli bence. Boyansa sanki yine bir önlem alınmış olur gibi."

"PUSULASIZ, MÜHÜRSÜZ OYLAR KABUL EDİLDİ"

İsmini vermek istemeyen vatandaş: "Gerekli. (Neden?) Sahtekarlık olmaması için. Memleketin halini görüyorsunuz kimin ne olacağı, ne olduğu belli olmaz. Onun için boyanmalı. Baksana pusulasız, mühürsüz oylar kabul edildi vesaire..."