İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaptığı çalışmada bazı firmalarda hayali ihracat yapıldığını tespit etmişti.

Bunun üzerine maliye müfettişleri ile ortak çalışma yapan polis, firmaların tüm fatura ve ihracat belgelerini incelemeye aldı. Yapılan araştırmalarda, 5 firmanın yaptığı 290 ihracat işleminde, yurt dışına gönderilen ürünlerle düzenlenen faturalar arasında çok büyük fark olduğu anlaşıldı. Ayrıca, faturaların bir kısmının da sahte olduğu tespit edildi.

32 MİLYON HAKSIZ KAZANÇ

Firmaların bu uygulamalarla, gönderilen ürünlerin kat be kat fazlasını ihraç etmiş gibi işlem yaptığı anlaşıldı. Olduğundan çok yüksek rakamlarda ihracat yaptıklarını gösteren 5 firmanın devletten 32 milyon lira haksız KDV iadesi aldıkları tespit edildi.

GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ VE FİRMA SAHİPLERİ GÖZALTINA ALINDI

Araştırmalarda firmaların bu işlemler için 8 gümrük müşavirinden yardım aldığı öğrenildi. Çalışmaların ardından firma sahipleri ve gümrük müşavirlerinin de aralarında bulunduğu 14 şüphelinin yakalanması için operasyon kararı alındı. İstanbul, Giresun, İzmir, Muğla, Artvin ve Kocaeli'nde bu sabah düzenlenen eş zamanlı düzenlenen baskında 11 şüpheli yakalandı.

[old_news_related_template title="'Hayali ihracatı ortaya çıkardım' dedi, ödül için 34 yıl sonra dava açtı" desc="TIR şoförü Osman Ergin, 1986 yılında çalıştığı Menteşoğlu firmasının hayali ihracat yaptığını emniyete ihbar etti. Yapılan incelemeden sonra şirket hakkında dava açıldı. Osman Ergin doğru çıkan ihbarlara ödül verildiğini öğrenince harekete geçti. Ödülü almak için başvurdu ama sonuç alamadan yurt dışına kaçmak zorunda kaldı. Hakkettiği ödülün bu süreçte başkasına verildiğini iddia eden Ergin, 34 yıl sonra Hazineye dava açtı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/22/iecrop/osman-ergin-odul-hayali-ihracat-foto-sozcu_16_9_1600761826.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/hayali-ihracati-ortaya-cikardim-dedi-odul-icin-34-yil-sonra-dava-acti-6049081/"]