Apple ve Meta, genellikle kolluk kuvvetleri tarafından gönderilen acil durum veri talebi emirlerini taklit eden bilgisayar korsanlarına kullanıcı verilerini iletti. Hata, 2021 yılının ortalarında, her iki şirketin de sahte taleplere kapılıp kullanıcıların IP adresleri, telefon numaraları ve ev adresleri hakkında bilgi vermesiyle gerçekleşti.

Kolluk kuvvetleri, cezai soruşturmalarla bağlantılı olarak genellikle sosyal medya platformlarından veri talep ederek, belirli bir çevrimiçi hesabın sahibi hakkında bilgi edinebilirler. Bu talepler bir yargıç tarafından imzalanmış bir mahkeme celbi veya arama emri gerektirse de acil veri taleplerinde durum farklılık gösterir. Bilgisayar korsanları da bu kolluk kuvvetlerinin bu yöntemini kendilerine uyarlayarak kullanıcı verileri elde etmeyi başardılar.

"HER VERİ TALEBİ İNCELENİYOR"


Soruşturmaya katılan yetkililer, Bloomberg'e bilgisayar korsanlarının birden fazla ülkedeki kolluk kuvvetlerinin hesaplarına eriştiğini ve Ocak 2021'den başlayarak birkaç ay boyunca birçok şirketi hedef aldığını söyledi.

Meta'nın politika ve iletişim direktörü Andy Stone, "Yasal yeterlilik için her veri talebini inceliyoruz ve kolluk kuvvetleri taleplerini doğrulamak ve kötüye kullanımı tespit etmek için gelişmiş sistemler ve süreçler kullanıyoruz. Güvenliği ihlal edilmiş olduğu bilinen hesapların talepte bulunmasını engelliyoruz ve bu durumda yaptığımız gibi, şüpheli dolandırıcılık taleplerini içeren olaylara yanıt vermek için kolluk kuvvetleriyle birlikte çalışıyoruz" dedi.

BAŞKA ŞİRKETLERİ DE HEDEFLEDİLER


Sadece Meta ve Apple sahte acil veri taleplerinden etkilenmedi. Bloomberg, bilgisayar korsanlarının sahte bir istekle Snap ile de iletişime geçtiğini, ancak şirketin bu talebi gerçekleştirip gerçekleştirmediğinin net olmadığını söyledi.

Bloomberg'in haberine göre siber güvenlik araştırmacıları, Lapsus$ hack grubunun arkasındaki genç beynin bu tür bir dolandırıcılığın yürütülmesinde rol oynayabileceğine inanıyor. Londra polisi o zamandan beri grupla bağlantılı yedi genci tutukladı.

[old_news_related_template title="Bilgisayar korsanlarından Rusya'ya siber saldırı" desc="Anonymous isimli bilgisayar korsanları grubu, Rusya hükümetinin web sitelerini kapatarak Rusya'ya karşı siber savaş başlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/25/iecrop/hacker-shutterstock_16_9_1645794437.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/bilgisayar-korsanlarindan-rusyaya-siber-saldiri-6974449/"]

[old_news_related_template title="NFT satışı yeni bir korsanlık türünü doğurdu" desc="NFT'ler yeni bir korsanlık biçiminin de doğmasına neden oldu, Aja Trier isimli bir sanatçı eserinin binlerce kez çalındığını söylüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/13/iecrop/nft-shutterstock_16_9_1642079998.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/nft-satisi-yeni-bir-korsanlik-turunu-dogurdu-6886212/"]

[old_news_related_template title="Bilgisayar korsanlarının yakalanması için 10 milyon dolarlık ödül" desc="Dışişleri Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI), kendilerini DarkSide fidye yazılımı grubunun liderlerine götürebilecek herkese 10 milyon dolara kadar ödül koyduğunu bildirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/09/iecrop/casus_yazilim-reuters_16_9_1636463908.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/bilgisayar-korsanlarinin-yakalanmasi-icin-10-milyon-dolarlik-odul-6758783/"]