Ekip, virüsü hızlı ve doğru bir şekilde teşhis etmek ve virüsün Alfa, Beta, Gama, Delta veya Omicron varyantlarından hangisi olduğunu belirlemek için yeni bir CRISPR teknolojisi kullandı.

Şu anda, değişen Covid-19 varyantlarına yönelik testlerin gerçekleştirilmesi genellikle günler alıyor ve hastaların tam olarak hangi varyanttan muzdarip olduklarını bilmeleri mümkün olmayabiliyor.

30 DAKİKA İÇİNDE SONUÇ VERİYOR


Bilim insanları da yeni bir test geliştirerek bu süreci daha pratik hale getirmeye çalışıyorlar. Kimya mühendisliği bölümünde yardımcı doçent olarak görev alan Piyush Jain, "Tıp ve araştırma topluluğu için hangi varyantların ortaya çıktığını bilmek son derece önemli. Gelecekte Delta gibi özellikle ciddi bir varyant veya Deltakron gibi genetik olarak benzer bir varyant ortaya çıkarsa, bu keşif gibi çalışmalar onu daha önce izlememize yardımcı olacak" dedi.

Araştırmacılar yüzlerce klinik örnekte, beş varyantın tamamının 30 dakika içinde yüzde 97 doğrulukla tespit edildiğini bildirdi.

Bilim insanları yeni testi uygun bir fiyata pazara sunmak için çalışıyorlar ve ürünü tüketiciler için üretip ticarileştirecek ortaklar bulacak bir girişim kurmak istiyorlar.

[old_news_related_template title="Önce Covid aşılarında kullanıldı, şimdi de kolesterol ve genetik hastalık tedavisinde..." desc="Hem Pfizer hem de Moderna'nın Covid-19 aşılarında kullandığı RNA, şimdi kolesterol sorununu gidermede ve genetik hastalıkları tedavi etmede de kullanılmak üzere mercek altına alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/15/iecrop/covid_asisi-reuters_16_9_1647352204.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/once-covid-asilarinda-kullanildi-simdi-de-kolesterol-ve-genetik-hastalik-tedavisinde-7012685/"]

[old_news_related_template title="Araştırmacılar erkekleri Covid aşısı olmaları için uyarıyor: 'Cinsel hayatınıza zarar verebilir'" desc="ABD'de yapılan yeni bir araştırma corona virüsünün yeni etkilerini ortaya çıkardı. Araştırmacılar virüsün, erkeklerin cinsel hayatına zarar verebileceğinin ortaya çıkması üzerine aşı olunması konusunda uyarılarda bulundular." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/03/iecrop/covid_etkisi-shutterstock_16_9_1646292560.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/arastirmacilar-erkekleri-covid-asisi-olmalari-icin-uyariyor-cinsel-hayatiniza-zarar-verebilir-6985876/"]