Rusya ve Ukrayna'ya karşı tarafsız olmaya devam eden Türkiye, savaşın gidişatında kritik bir rol üstleniyor...

Savaştan önce Ukrayna'ya çok sayıda drone (İHA ve SİHA) satan ve birkaç ay önce Ukrayna ile Türkiye arasında iş birliği anlaşması yapılmasının ardından Kiev güçleri, Türk yapımı araçlarla Rus askerlerini püskürtmeye çalışıyor.

Paylaşılan fotoğraflarda Ukrayna'ya ait İHA ve SİHA'ların Rus tanklarını imha ettiği görülüyor.


AEUROROZVİDKA, TÜRK DRONELARINI DA KULLANIYOR

İngiliz medyası ise Elon Musk'ın kısa bir süre önce gönderiği Starlink uydularının savaşta kritik bir önemi olduğunu ortaya çıkardı. İngiliz Telegraph gazetesi, Aeurorozvidka isimli özel Ukrayna güçlerinin aralarında Türk yapımı İHA/SİHA'nın da olduğu farklı dronelarla Rus askerlerini vurduğunu aktardı.

İngiliz The Times gazetesi, drone kullanan özel Ukrayna ekibinin Rus tanklarını imha ettiğini aktardı.


Gazete, bu droneların merkez üs ile milyarder Elon Musk'ın uyduları aracılığıyla haberleşerek temasta kaldığını yazdı. Starlink sistemlerinin bölgede internet ve bağlantı hızını artırdığına dikkat çeken İngiliz medyası, Starlink'in uygulamasının da son 2 haftada en çok indirilen uygulama olduğunu belirtti.

"İSTİHBARAT SAĞLIYORLAR"

24 Şubat'tan beri Aerorozvidka'nın Rus dronelarına ve Rusya'nın tanklarına saldırdığını yazan Telegraph, "Sahada kullanılan dronelar, yakın zamanda kullanıma başlanan Starlink'i kullanarak bağlantıda kalıyorlar ve istihbarat sağlıyorlar. Dronelar aracılığıyla tanksavar silahları yönlendirebiliyorlar" yorumunu yaptı.

Savaş dolayısıyla Ukrayna'da internet ve elektrik kesintilerinin çok yaygın olduğuna dikkat çekilirken, bu haftanın başında Putin ile birebir dövüşme teklifinde bulunarak gündem olan Elon Musk'ın Starlink uydularının kritik bir önemi olduğu belirtildi. Elon Musk, bu hafta başında Putin'i düelloya davet ederken, devreye Çeçen lider Ramzan Kadirov girmiş ve Elon Musk'a hakaretler yağdırmıştı.