İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremle ilgili şöyle konuştu:

* Maalesef inşallah çok fazla can kaybı oluşmaz ama büyük bir deprem. Bu bölgede bu kadar büyük bir deprem meydana gelmişti. Bu deprem Narlı fayı olarak adlandırılan ve Gaziantep'e devam eden bir hatta deprem meydana geldi. Aktif fay haritasında burada fay gözüküyor.

* Narlı'dan güneye doğru bir fay zonu var. Dolayısıyla orada olmuş gözüküyor. Deprem Doğu Anadolu Fayı'ndaki bir bölümü tetikledi. Bu bölgedeki depremler Nurdağı'na doğru olan fayı tetikleyebilir. Uzun zamandır burada deprem olmuyordu.

* Bu ana şok, 7.4'lük büyük depremdeki ana fay Doğu Anadolu Fayı'nda gelen deprem değil. Çok uzakta meydana gelmiş. Hala bir tehlike mevcut maalesef ki.

NACİ GÖRÜR: ARTÇI DEPREMLER BÜYÜK OLACAK

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu:

* Arkadaşlar, çok üzgünüm ama Maraş’ın Pazarcık yöresinde 7,5 büyüklüğünde deprem oldu. Çok büyük bir deprem umarım zaiyatımız az olur.

* Bu depremin gelmekte olduğunu yerbilimciler olarak söyleye söyleye, yaza yaza dilimizde tüy bitti. Hiç kimse ne diyorsunuz diye tepki bile vermedi.

* Arkadaşlar, deprem bölgesinde iseniz evi terkedin. Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir. Geçmiş olsun. Ölenlere Allahtan rahmet, yaralılara şifa dilerim.

PROF. DR. HASAN SÖZBİLİR: 2020'DEKİ DEPREMİN DEVAMI

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise depreme ilişkin şu açıklamayı yaptı:

* Doğu Anadolu fay hattının güneyi kırıldı. Bu beklenen bir depremdi. Doğu Anadolu üzerindeki boşluklardan bir tanesi. Hatırlarsanız 2020'de Elazığ'da deprem olmuştu. Bu deprem 2020'deki depremin devamı.

* İlk çözümler hatalı olabilir. İki farklı fayın kırıldığını pek düşünmüyorum. Artçı şoklar 6,5'e kadar çıkabilir. İnsanların evlerine girmemesi çok doğru olur. Büyük depremin artçıları da büyük olacaktır. İklimin şu anda nasıl olduğunu biliyoruz ama daha güvenli bir yerde olmaları daha faydalı.

* 1999'daki İstanbul depremi de bu büyüklükteki depremdi. Şimdi o depremin güneydeki halini görüyoruz. Türkiye'nin birçok yerindeki faylar yerin altında, İstanbul depremi ile ilgili fay ise denizin altında. Karanın altındaki depremler daha çok can kaybına neden olabilir.