İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızının evlendirilmesi ve cinsel istismara uğramasına ilişkin, baba Yusuf Ziya Gümüşel, anne Fatıma Gümüşel ve imam nikahlı evlendirildiği Kadir İstekli’nin yargılandığı davanın 7. duruşmasında karar çıktı.

ADLİYE ÇEVRESİNDE ÖNLEM

Adliye çevresinde güvenlik önlemleri alınırken, duruşma salonunun bulunduğu koridor da bariyerlerle kapatıldı. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli cezaevinden getirildi.

Yayın yasağı getirilen ve kapalı görülen duruşma saat 10.20’de başladı. Duruşmaya İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Bahar Ünlüer Öztürk, Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Avukat Birsen Baş Topaloğlu, CHP Trabzon Milletvekili Avukat Sibel Suiçmez de gözlemci olarak katıldı.

ANNE İÇİN YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

Yaklaşık 4 saat süren duruşmanın ardından açık yargılamaya geçerek kararını açıklayan mahkeme heyeti, Kadir İstekli hakkında, 'zincirleme şekilde çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan 30 yıl, Yusuf Ziya Gümüşel için 20 yıl, Fatıma Gümüşel hakkında da 16 yıl 8 ay hapis cezasına hükmetti. Öte yandan tutuksuz sanık Fatıma Gümüşel hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı da çıkarıldı.

Polis adliye çevresinde önlem aldı.


"ARTIK KİMSE SUSMASIN, HERKES KONUŞSUN" 

Kararın ardından avukatlar tarafından Anadolu Adliyesinin önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada konuşan CHP Trabzon Milletvekili Avukat Sibel Suiçmez, "Cumhuriyetin 100. yılını kutlamaya birkaç gün kalmışken bu noktada çok anlamlı bir karar verdi mahkeme. Bu karar tüm çocuklar için, tüm kadınlar için umut kararı oldu. Artık kimse susmasın, herkes konuşsun. Bizler yani barolar, sivil toplum örgütleri, gazeteciler, siyasi partiler alanda çalışıyoruz. Çoklukla gördüğümüz şey şudur ki, özellikle cemaat ve tarikatlarda çocuğun cinsel istismarına maruz kalma durumlarında, çocukların ilk önce çıkan sesleri aileleri tarafından kıstırılmaktadır. Zaman zaman aciz kaldığımız bu nedenle dosyalarımız olmaktadır. Bu olayda cesaretiyle Türkiyeye umut olan herkesin konuşması gerektiğini söyleyen H.K.G.ye çok şey borçluyuz" diye konuştu.

İNDİRİM UYGULANMADI 

İstanbul Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Avukat Birsen Baş Topaloğlu da sanıklar Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşele verilen hapis cezalarına ilişkin detaylar hakkında bilgi verdi.

Avukat Birsen Baş Topaloğlu, "Mahkeme, sanık Kadir İstekliye 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan 20 yıl ceza verdi. Bunun zincirleme suç olması nedeniyle yarı oranında artırarak 30 yıl ceza verdi ve herhangi bir indirim uygulamadı. Sanık babaya 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan 16 yıl ceza verildi. Bunu 1/4 oranında arttırarak neticeden 20 yıl ceza verdi. Yine bu cezada da indirim uygulanmadı. Sanık anneye 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçundan 16 yıl ceza verildi. Mahkeme bunu 1/4 oranında arttırarak 20 yıl ceza verdi. Anneye 62. maddeden yani takdiri indirim uygulayarak neticeden 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Ayrıca anne için tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıktı" dedi.

SAHTE KEMİK YAŞI RAPORU DAVASI İSE DEVAM EDİYOR

Öte yandan H.K.G.'nin 6 yaşında evlendirilmesi olayına ilişkin, 2012 yılında ‘sahte kemik yaşı raporu’ alınmasına yönelik doktorlar A.K.Ö., M.O.B., M.G.L. hakkında 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçundan, Kadir İstekli, Mehmet Emin Marankoz, Yusuf Ziya Gümüşel ve hastane çalışanı Kubilay Şimşek’in ise 'kamu görevlisinin azmettirilmesi suretiyle resmi belgede sahtecilik' suçundan 3’er yıldan 8’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı dava ise Anadolu 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, H.K.G. müşteki, baba Yusuf Ziya Gümüşel, anne Fatma Gümüşel ve imam nikahıyla evlendirildiği Kadir İstekli şüpheli olarak yer almıştı.

İddianamede, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatma Gümüşel'in 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis ile cezalandırılmasını talep edilmişti. Kadir İstekli hakkında ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istenmişti.