Spinal Müsküler Atrofi ya da kısaca bilinen adıyla (SMA) hastalığı, çok pahalı ve zorlu tedavi süreci gerektiren bir rahatsızlık.
Bugün büyük şehirlerin neredeyse tamamında, SMA’lı bebekler için yardım toplanan ayaklı cam kutuları görürsünüz.
Valiliklerden izin alınarak yerleştirilen bu kutuların yanındaki teypten sürekli olarak, o kutuda kim için yardım toplandığı, neden toplandığı, acıklı biçimde insanlara anlatılır.
Yapılan doğru mudur yanlış mıdır bilinmez ama, başkaca çare bulamayan insanlar son çare olarak burayı görmüştür ve bebekleri için yardım toplamaktan başka yol görmemektedir.
Devletin elbette ki SMA’lı bebekler konusunda da birçok çalışması bulunuyor.
Fakat, Sağlık bakanlığı şu gün itibariyle SMA’lı bebekler için dünyada çözüm olduğu ileri sürülen bir takım ilaçların doğruluğunun saptanmamış olması gerekçesiyle bir kısım yurt dışı tedavilerine olumlu bakmıyor.
Yani bir anlamda ”Biz buna izin verirsek SMA’lı hasta daha kötüleşebilir’ diye düşünüyor.
Bu nedenle aileler, bütün riskleri alarak çocuklarını yurt dışına götürmek için bu yardım kutularını yerleştirmekten başka çare bulamıyor.
Az önce devlet, bu konularda da çalışmalar yapıyor demiştik.
İşte şimdi bunlardan bir tanesi de Adana’da açıldı.
Adana merkezli olan ancak Adana’nı yanı sıra, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Mersin ve Kilis'e de 'Sağlık Bakanlığı Ulusal Evlilik Öncesi SMA taşıyıcı tarama programı' kapsamında ücretsiz hizmet verecek olan Adana Bölge SMA Labaratuvarı hizmete girdi.
Bu laboratuvarlarda artık düğün öncesi gençler genetik testi yaptıracaklar.
Laboratuvarda Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığına yönelik taramalar kapsamında alınan kan örnekleri incelenecek.
Vali Yardımcısı Mustafa Yiğit, Seyhan Devlet Hastanesi yerleşkesindeki laboratuvarın açılışında, SMA'nın Türkiye'nin gündeminde olan bir hastalık olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Köksal Hamzaoğlu da merkezin, bakanlığın referans laboratuvarları dışında yetkilendirilen ilk bölge laboratuvarı olduğunu vurguladı. Hamzaoğlu "SMA hastalığının taşıyıcı taramasını yapan laboratuvarlarımızdan bir tanesini Adana’da açıyoruz. Bu bizim için gurur verici bir hadise. Sağlık Bakanlığımızın referans laboratuvarları dışında bölge laboratuvarı olarak yetkilendirilen ilk laboratuvar Adana’da oldu. Bakanlığımız gelecek nesillerin sağlığı için çok sayıda tarama programı uygulamaktadır. Hem evlilik öncesi taramasını hem de yenidoğan tarama testlerini gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
Elbette ki bu önemli hastalığa karşı en etkin mücadelelerden birisini verecek olan bu laboratuvarın hayata geçmesinde en büyük pay sahibi hiç kuşkusuz ki Adana İl Sağlık Müdürü Dr.Halil Nacar.
Uzun yıllar Seyhan Devlet Hastanesi Başhekimliğinde gösterdiği performansla fark yaratan işlere imza atan, hastanelerde hizmeti kolaylaştıran, bu yönüyle hangi siyasi partiden olursa olsun her kesimin takdirini kazanan Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Halil Nacar, bölge illerine de hizmet verecek laboratuvarın çok önemli olduğunun altını çizerek, “Bilindiği gibi SMA çok zorlu bir tedavi sürecini gerektiren, yine tedavisi çok pahalı bir hastalık. Bu hastalığın önlenmesinde gen araştırması çok önemli. Kurduğumuz laboratuvar sayesinde evlenme hazırlığındaki gençlerde bu hastalığın taşıyıcılığı aranacak. Bu da SMA’nın daha ortaya çıkmadan önlenmesine vesile olacak. Bu çalışmalar SMA’lı hasta sayısını azaltacak. Adanamıza ve bölgemize hayırlı olsun”
2022 yılından bu yana Adana’da 50 bin 580 kişiye SMA testi yapıldığı ve bin 285 kişinin testinin şüpheli bulunduğu, bunlardan 41’inin de Adana Şehir Hastanesi Tıbbi Genetik Polikliniği’ne sevk edildiği açıklandı.
Bence Bölge SMA tanı laboratuvarı, Adana ve bölgemiz için yapılmış en önemli ve kalıcı sağlık yatırımlarından birisi.
SMA’lı bebek sayısını daha doğmadan önlemeye yönelik bir çalışma.
Bu laboratuvarların tüm ülke genelinde yaygınlaşması SMA’lı bebek sayısını çok önemli ölçüde azaltacaktır.
Böylece yüzlerce annenin, babasının acı feryadı sona edecek, evlerde yüzler gülecek, birkaç yaşına geldiğinde ölmesi beklenen bebekler yerine koşup, oynayan mutlu çocukların sayısı artacaktır…
Başta Adana İl Sağlık Müdürü Dr.Halil Nacar olmak üzere bu değerli projede emeği geçenleri kutluyorum…