Adana’nın en önemli markalarından birisi kuşkusuz ki Adana kebaptır.
Adana’nın bu damak çatlatan lezzetinin ünü Türkiye’yi aşmıştır.
Adana’nın da gurur kaynaklarından birisidir.
Ancak Adana’da yıllardır çözülemeyen bir konu var ki, bu Adana’nın da kebabın da namına gölge düşürmektedir.
Adana’da özellikle de Yüreğir ilçesinde sık sık kesilmiş at ve eşek ölülerine rastlanmaktadır.
Yapılan baskınlarda sıklıkla at ve eşek etleri ele geçirilmektedir.
Elbette ki ilk düşünce, ele geçirilen bu etlerin Adana kebabının yapımında kullanılmasıdır.
Yapılan operasyonlarda ele geçirilen at ve eşek etleri imha ediliyor.
Peki yakalanamayanlar ne oluyor?
Nerelerde, kimler tarafından, hangi kasaplarda satılıyor ya da hangi kebapçılar tarafından kullanılıyor.
Burada elbette ki Adana’nın belli başlı lokantaları etlerini bizzat kendileri kestirmekte, en güzel erkek koyun etlerinden hazırlanmış Adana kebabını müşterilerine ikram etmektedir.
Ancak özellikle merdivenaltı ve seyyar diyebileceğimiz kebapçılarda ne eti kullanıldığı kuşkuludur.
Adana’da at ve eşek kesimlerinin önü bir türlü alınamamaktadır.
Neden acaba?
Bu iş bu kadar zor mu?
Genelde at ve eşek kesimi yapanlar aynı kişilerdir.
İçlerinde bu suçu birden çok işlemiş insanlar vardır.
Kesim yerleri de üç aşağı beş yukarı bellidir.
Hatta kesilen hayvan atıklarını attıkları yerler, sulama kanallarının da bölgeleri bellidir.
Zabıta zaman zaman operasyon yapmakta ve bu kişilerden bazılarını yakalamaktadır.
Fakat, cezalardaki yetersizlik nedeniyle bu kişilerin bir süre sonra aynı suçu işledikleri belirtilmektedir.
Adana’nın imajına ve sağlığımıza büyük zarar veren bu skandal uygulamalar derhal sonlandırılmalıdır.
Evet, Adana’nın güzide lokantalarında her türlü denetimden geçmiş etlerden yapılma kebaplar satılmaktadır ama yine de insanlar sonuçta önlerine gelen malzemenin kıyma olması nedeniyle karışım olabileceğinden de şüpheye düşmektedir.
Yaklaşan Portakal Çiçeği Karnavalı nedeniyle, Adana’da kebap satışlarının artacağı düşünüldüğünde, Adana Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü bu denetimleri sıklaştırmalı ve halkın güven içinde kebap tüketmesini sağlamalıdır…