ANKARA-SÖZCÜ1 milyon 700 bin Suriyeli hiç bir kısıtlama olmayınca, kamplardan kaçıp 81 ile dağıldı. Şehirler adeta işgal edildi. Parklar Suriyelilerin açık hava oteli oldu. 7 bin Suriyeli suça karıştı. Her yer Suriyeli dilenci doldu.
Devlet şimdi kayıtları bile olmayan bu göçmenleri toplayıp, Güneydoğu’daki kamplara götürmeye çalışıyor. Bu amaçla şehir merkezi girişlerine ''Suriyeli toplama noktaları'' kuruldu. Suriyeli sığınmacı sayısı Türkiye’nin nüfusunun yüzde 2,5'una ulaşırken, vergilerimizin 5.6 milyar doları da Suriyelilere gitti. Bu harcamaya rağmen, özellikle büyük şehirler, çıplak ayaklı ve perişan görünümlü Suriyelilerden geçilmiyor.
270 BİN KALDI
İlk göç dalgası sırasında kamplara yerleştirilen mülteciler daha sonra kamplardan ayrılıp büyük şehirlere akın etti. Sığınmacılar için yapılan barınma kamplarında, 270 bin Suriyeli kaldı. 1 milyon 700 bin Suriyeli ise kontrolsüz şekilde bütün kentlere dağılmış durumda bulunuyor. Suriyeliler sokaklarda yaşıyor, alt geçitlerde, metro istasyonlarında ve kavşaklarda dileniyor. Suça karışanların sayısında da giderek artış yaşanıyor.
KAMPLARDAN KAÇIYORLAR
2 milyon Suriyeli sığınmacının 270 bini AFAD’a ait 25 barınma merkezinde yaşıyor. 1 milyon 700 bin Suriyeli ise 81 ile dağıldı. Emniyet, sokakta yaşayan, hırsızlık, dilencilik yapan ve suça karışan Suriyelileri kamplara göndermeye çalışsa da başarılı olamıyor. Kamplardan kaçanlar soluğu yine şehirlerde alıyor.
2011-2013 yıllarında meydana gelen 3 bin 932 olayda 6 bin 715 Suriyeli suça karıştı. Son üç yıl içerisinde terör olaylarına karışan 97 Suriyeli hakkında adli işlem yapıldı. Bunlardan 40’ı tutuklandı, 57’si serbest bırakıldı.