Altın Koza Film Festivali, Türk sinemasında kilometre taşı niteliğindeki sanat etkinliklerinin başında gelir.
12 Eylül dönemi ve sonrası verdiği uzun araya rağmen bu yıl 31.’si gerçekleştirilecek olan festival, son yıllardaki başarılı hamlelerle, Türk sinemasındaki eski gücünü yeniden yakaladı.
Bir dönem, atıl kalarak neredeyse sıradanlaşmaya doğru yol alan festivalin talihini Zeydan Karalar’ın, Altın Koza için yaptığı doğru atama hamleleri değiştirdi.
Altın Koza’da Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Timuçin, Genel Müdür Hüseyin Orhan, aynı zamanda Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı da olan Mahmut Göğebakan’ın güç ve birikimlerini birleştirerek, geçmişe bağlı ama yeniliklere açık bakışları, sinemamızın bu önemli sanat etkinliğinin yeni ufuklara doğru pupa yelken yol açmasında itici bir rüzgar etkisi yaptı.
Türk ve dünya sinemasının son dönemlerdeki en parlak sinema dehalarından olan usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın, yakında başlayacak 31. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde jüri başkanı olacağını yazmak bile sanırım bu festivalin ciddiyetini ve sanatsal niteliğini ortaya koymaya yeter.
Ama Altın Koza’yı yürüten ekibin sanata bakışını aynı zamanda Türkiye’ye ve insanlığa bakışından da anlamak mümkün. Örneğin; 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız korkunç deprem unutulmadı ve unutulmayacak festivalde de…
Bu nedenle, Altın Koza Film Festivali kapsamında deprem bölgesinde de film gösterimleri yapılacak
Altın Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Timuçin, Altın Koza Genel Müdürü Hüseyin Orhan ve Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mahmut Göğebakan, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen toplantıda gazetecilerle buluşmasında 23-29 Eylül'de yapılacak festivalin tüm etkinliklerine katılımın yüksek olduğunu vurguladılar.
Altın Koza Genel Müdürü Hüseyin Orhan, Adana'da kent kimliğinin en belirleyici unsurunun kültür sanat hayatı olduğunu söyledi.
Altın Koza’nın şu an Türkiye'de yapılan film festivalleri arasında en fazla seyirciye ulaşan etkinlik olduğunu belirten Genel Müdür Hüseyin Orhan, "Artık salonlara sığmaz hale geldik. Altın Koza sadece Adana'da bir sinema salonunda değil, Kozan'da, Aladağ'da, Ceyhan'da, 6 Şubat depreminden ağır şekilde etkilenen illerde Hatay'da, Adıyaman'da, Malatya'da. Kültürün, sanatın iyileştirici gücünden her zaman bahsederiz. İşte biz bu iyileştirici gücü deprem bölgelerine de taşımak istiyoruz." derken, Mahmut Göğebakan da artık Adana denildiğinde akla festivaller, karnavallar, organizasyonların geldiğini söyledi.
23-29 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin merakla beklenen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda finale kalan 11 filmin 10'u Türkiye'de ilk kez seyirciyle buluşacak. Filmlerden, 5'i de dünya prömiyerini festivalde yapacak.
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda bu yıl jüri karşısına, Vuslat Saraçoğlu'nun 'Bildiğiniz Gibi Değil', Erkan Tahhuşoğlu'nun 'Döngü', Türker Süer'in 'Gecenin Kıyısı', Hikmet Kerem Özcan'ın 'Hakkı', Murat Fıratoğlu'nun 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri', Burak Çevik'in 'Hiçbir Şey Yerinde Değil', Ceylan Özgün Özçelik'in 'On Saniye', Doğuş Algün'ün 'Ölü Mevsim', Zeynep Köprülü'nün 'Su Yüzü', Orhan İnce'nin 'Umut (Hevi)' ve Gürcan Keltek'in 'Yeni Şafak Solarken' adlı filmleri çıkacak ve sinemaseverlere Altın Koza heyecanı yaşatacaklar.
TÜRKİYE'DE İLK KEZ ADANA'DA
Eylül'de Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapacak 'Gecenin Kıyısı' ve 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri', Karlovy Vary Film Festivali'nde gösterilen 'Hiçbir Şey Yerinde Değil' ve Locarno Film Festivali'nin Ana Yarışması'nda gösterilen 'Yeni Şafak Solarken', Türkiye'de ilk kez Adana'da izleyici karşısına çıkacak. 'Döngü', 'On Saniye', 'Ölü Mevsim', 'Su Yüzü' ve 'Umut (Hevi)' dünya prömiyerlerini Adana Altın Koza Film Festivali'nde yaparken, finalistlerden ayrıca 'Gecenin Kıyısı', 'Ölü Mevsim', 'Su Yüzü' ve 'Umut (Hevi)' da yönetmenlerin ilk uzun filmleri olarak festivalde seyirciyle buluşacak.
En İyi Film Ödülü'nün 1 milyon 500 bin TL ödülüyle destekleneceği Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın Nuri Bilge Ceylan başkanlığındaki jürisinde, oyuncu ve yönetmen Mehmet Aslantuğ, oyuncu Serenay Sarıkaya, yazar ve senarist Nermin Yıldırım, yönetmen ve senarist Mustafa Kara, kurgucu Ayris Alptekin ile film eleştirmeni ve küratör Müge Turan yer alıyor…
E artık bu kadar dolu dolu programı olan bir festivalin etkinliklerini ise bizlere izlemek kalıyor…
Bir sanatsever ve bir Adanalı olarak festival komitesinin her kademesinde yer alanlara “Ellerinize, emeklerinize sağlık” diyorum…