Ukrayna’nın doğusunda Slavyank kasabasında güvenlik güçleriyle Rusya yanlıları arasında çatışmalar devam ederken, iç savaşın ateşi ülkenin güneyindeki liman kenti Odessa’ya sıçradı. Odessa şehrinde Rusya yanlısı guruplarla Ukrayna’nın bütünlüğünü savunanlar arasında çıkan sokak çatışmalarında en az 42 kişinin hayatını kaybettiği, 100'e yakın kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

Şehirde gerilim dün öğleden sonra tırmanışa geçti. İlk başta sayıları 3 bin kadar Ukrayna’nın bütünlüğünü savunan göstericiler şehir merkezinde yürüyüş düzenledi. Ancak bu yürüyüş sırasında Rusya yanlısı ikinci gurup ortaya çıkarak saldırı başlattı.

Meydana hazırlıklı geldikleri sonradan anlaşılan iki grup arasında Molotof kokteyli, ses bombası ve silah seslerinin duyulduğu çatışmalar başladı. Akşama doğru Odessa şehir merkezindeki sendika binasına işgal eden 150 kadar Rusya yanlısı milisler binaya Rusya bayrağı diktiler. Kiev yanlısı kalabalık bir grup bina önünde gösteri yaptı. Bir grup gösterici içeri giremeyince binayı ateşe verdi. Sendika binasının birinci katı tamamen yandı. Göstericiler ayrıca yangın yerine gelen itfaiyenin müdahale etmesine izin vermedi.

RESMİ AÇIKLAMA: 42 KİŞİ ÖLDÜ
Ukrayna'nın güneyindeki Odessa kentinde Rusya yanlısı gruplar ile Ukrayna'nın bütünlüğünü savunanlar arasında meydana gelen olaylar sonrası çıkan yangında ölenlerin sayısı 42 olarak değiştirildi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında, Odessa kent merkezindeki olaylardan sonra çıkan yangında 42 kişinin öldüğünü bildirdi. Odessa polisinden daha önce yapılan açıklamada, 31 kişinin öldüğü belirtilmişti.

Ukrayna basınında çıkan haberlerde, kentteki hastanelerde bir kısmı ağır olmak üzere 70'ten fazla yaralı olduğu ifade edildi.

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçı hareketle yükselen gerilim dün güneydeki Karadeniz sahil kenti Odessa'ya sıçramıştı. Ukrayna'nın bütünlüğünü savunan gruplar ile Rusya yanlısı kişiler arasında çıkan taşlı sopalı çatışmalarda, zaman zaman ateşli silahlar ve molotofkokteylleri kullanıldığı kaydedildi. Olaylarda 4 kişinin öldüğü bildirilmişti.

SENDİKA BİNASINI ATEŞE VERDİLER
Çatışmalardan sonra kaçan bir grup Rusya yanlısının kentteki sendika binasına saklandığı, buraya gelen Ukrayna yanlılarının binayı molotof kokteylleriyle ateşe verdiği belirtildi. Yangında ölenlerden bir kısmının dumandan zehirlendiği, bir kısmının ise üst katlardan atladıkları için hayatlarını kaybettikleri açıklandı.

Bu arada, ülkenin doğusundaki Slavyansk ve Kramatorsk kentlerinde Ukrayna ordusunun Rusya yanlısı silahlı gruplara yönelik operasyonu devam ediyor. Bölgeden silah sesleri geldiği belirtilirken, operasyona ilişkin detaylı bilgi akışı bulunmuyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, dün akşam saatlerinde güvenlik güçlerine Slavyansk yakınlarında hafif silahlı bir grubun saldırdığını, olayda iki Ukrayna askerinin öldüğünü bildirdi.

Operasyon devam ederken gün içinde iki helikopterin düştüğü, helikopterlerde görevli iki ordu mensubunun hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Bir güvenlik görevlisi de Rusya yanlısı gruplarca yaralı olarak yakalanmıştı.