Adana, sanatçı yuvası bir şehirdir.
Bu şehirden ne sanatçılar çıkmadı ki?
Edebiyatta Yaşar Kemal’den Orhan Kemal’ine…
Muzaffer İzgü’den Adnan Yücel’ine…
Sinemada Yılmaz Güney’in den Aytaç Arman’ına.
Şener Şen’in den Kıvanç Tatlıtuğ’una kadar.
Say say bitmez...
Fakat özellikle de müzik alanındaki sanatçıların sayısı sayfalara sığmaz.
Müslüm Gürses mi desem, daha geçenlerde kaybettiğimiz Ferdi Tayfur mu desem…
Abdurrahman Yağdıran mı desem Murat Kekilli mi?
Haluk Levent mi yoksa Hakkı Bulut mu desem…
Erol Büyükburç mu , Bayhan mı?...
Ooo say say bitmez…
Bunları neden sıraladım?
Adana gibi önemli bir sanatçı potansiyeli olan kentte geleceğin müzik insanları yetiştirmenin önü tıkanmamalı açılmalı.
nasıl mı?
Bakın Adana’da çok önemli korolar var.
Bu korolar kentte müziğin gelişmesi, sevilmesi, yaygınlaşması için çaba harcıyorlar.
Hemen hepsi de bu işi amatörce yapan müzik gönülleri tarafından yürütülüyor.
Fakat ne yazık ki bu korolarımızın çalışma imkanları son derece az ve yetersiz.
Böyle de olunca korolar çalışacak, buluşacak, toplanacak yer bulamıyor, bu da sanatın önünde, yeni seslerin toplumla tanışmasında bir engel oluyor.
İşte kısa süre içinde yapılan seçimle göreve gelen Adana Korolar Federasyonu Başkanı Halaçoğlu da bundan şikayet ediyor.
Adana’daki musiki cemiyetleri ve derneklerinden oluşan Korolar Federasyonu genel kurul seçimi yapılmış ve Zafer Halaçoğu başkan seçilmişti.
Aslında mevcut başkan Zafer Halaçoğlu oybirliği ile tekrar seçildi demek daha doğru.
Divan Başkanlığını Faik Kasapoğlu’nun yaptığı genel kurulda Zafer Halaçoğlu tek aday olmuş, 58 delegenin tamamının oylarını alan Zafer Halaçoğlu güven tazelemişti.
Adana Korolar Federasyonu genel kurul seçiminde yönetim kurulunda Baskan Zafer Halaçoglu ile birlikte ,Yönetim kurulu üyeliklerine de Hayrettin Arpacı , Savaş Oytun, Hüseyin Levent Altınbilek, Refik İşler, Fatma Cantay, Caner Çatıkaş, Necmi Akyol, Ertunç Toprakezen, Gökhan Soygün, Pakize İçer, Nadir Serin, Turgay Gergin, Ali Demir seçilmişti.
Ziyaretime gelen Adana Korolar Federasyonu Başkanı Zafer Halaçoğlu, yukarıda sıraladığım sorunu dile getirdi.
Adana’da sadece Çukurova Belediyesince Bülent Ecevit Parkı içinde tahsis edilmiş bir yerleri olduğunu ancak bu yerin yeterli olmadığı için Seyhan ve Büyükşehir belediyelerinden yeni yer talepleri olduğunu ve bu belediyelerin yer konusunda kendilerine destek olması gerektiğini kaydetti.
Halaçoğlu, yer sorunu nedeniyle yeterince çalışma imkanı bulmayan koroların kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bu durumun sanatın beşiği olan Adana’da musikiyi bitme noktasına getireceğini savundu.
Halaçoğlu, “Şeffaf bir yönetim ile sizlere sunduğumuz hizmetlerimiz sayesinde federasyonumuza bir ivme kazandırdığımızı düşünüyorum. Yeni dönemde çok güzel projelere imza atacağımızı ve Adanalıların destekleri ile başarılı yeni bir dönem geçireceğimizi tahmin ediyorum. Federasyonumuza yeni derneklerimizin katılmalarını ve üye olmalarını sağlamak için çalışmalarımızı bu yönde yapmayı düşünüyoruz. Çünkü, birlik olduğumuz taktirde daha da büyüyeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
Evet, Adana’da sayısız ses sanatçısının yetiştiği ve yetişmekte olduğu koroların birliği konumundaki federasyonun başkanı Halaçoğlu, bunları söylüyor.
En çok da Büyükşehir ve Seyhan Belediyesi’nden çalışma yapabilecekleri salonlar istiyor.
Bence Büyükşehir ve Seyhan Belediyesi’nin hatta Yüreğir Belediyesinin çok sayıda kültür merkezi, restorasyon yapılmış salon gibi yapıları var.
Bunların bir kısmının da atıl olduğunu sadece arada bir yapılan konser, sergi, toplantı gibi etkinlikler için kullanıldığını ve o etkinlik bitince bir sonraki etkinliğe kadar kapalı olduğunu biliyorum.
Bu mekanlar korolar için de tahsis edilebilir.
Buradan Adana Büyükşehir ve Seyhan Belediye Başkanlarına özellikle de kültür ile ilgili birim müdürlüklerine sesleniyorum.
Bu güzel koronun sesini artık siz de duyun!