Mali disiplin mi o ne? Devlet harcamalarını biraz kıssa da daha fazla yüklenmese halka anlamında... Zinhar kabul edilemez galiba...
Merkezi yönetim bütçe verilerine bakıyoruz, tasarruf mu? Bir kalem geçeceksin onu... 2023 Ekim’inde 95.5 milyar TL olan bütçe açığı, 2024’te iki katına çıkıp 186.3 milyar TL oldu.
★★★
Yıllık tablo daha da beter... Deliği yamayacaklardı ya... Öyle demişlerdi hani... Daha da genişletmişler, deliği kuyuya dönüştürmüşler.
Geçen yıl Ocak-Ekim döneminde 608 milyar TL olan açık, 2024’te 1 trilyon 260 milyar TL’ye çıktı. Geçen yıla kötü diyorduk da bu yıla ne diyeceğiz acaba?
★★★
Gelir yetmiyor, harcama desen su gibi akıyor, bir de üstüne faiz borcu biniyor. Kontrolden çıkmış bir maliye politikası ile nereye varacak bu işin sonu?
Sahi Mehmet Şimşek göreve başladığının 342’nci gününde tasarruf genelgesi çıkartmıştı. Belli ki hiç işe yaramadı. Kontrol hak getire, kimse durduramıyor bu harcama çılgınlığını...
★★★
Hah işe yine aynı Mehmet Şimşek, yine harikalar yarattığı bir sunumla karşımızdaydı. “En büyük sorun yüksek enflasyon” dedi... Vay arkadaş, bu kimin aklına gelirdi?
Gece yatarken hiç yoktu da sabah kalkınca birdenbire kapımızda belirdi. Her şeyin bir çaresi var neyse ki... Onu da söyledi: “Para politikası gecikmeli etki yapacak” Bunun tercümesi; “Biraz daha sabredin bakalım ne olacak?”
★★★
Hele vergi yükü açıklamaları beni benden aldı. Meğer OECD ülkeleri arasında en düşük vergi yüküne sahip üçüncü ülkeymişiz.
Aynı OECD’ye göre emekli maaşlarında sondan ikinciyiz... Sağlık hizmetleri ve kişi başına sağlık harcamalarında sonuncu sırada... Adalet hizmetleri? Yine sonucu... Ya eğitimde durum farklı mı? Buraya yazmama gerek var mı?
★★★
Sonrasında gelen “yönetilen fiyatlar” açıklaması... Nedir biliyor musunuz anlamı? Zamların miktarı... Sadece vergi değil, maaş zamları da yönetiliyorlar sonuçta...
Kısaca çok beklentiniz olmasın, kuş kadar zamla idare edeceksiniz 2025 yılında demeye getirdi.
Son olarak, borçlanma stratejisi... Rahat borçlanmışız, vade uzatmışız, faiz riskini sınırlamışız, güçlü nakit rezervi tutmuşuz. Madem bu kadar iyiyiz biz neden görmüyoruz? Tüm bu ekonomik cambazlıklarla halkın cebinden ne kadar para alacaklarını merakla bekliyoruz.
★★★
Ben razıyım bunlara... Ama yetmeyecek! Vergilerin düşmesi, milletin rahatlaması için devletin küçülmesi, harcamaların kısılması gerekiyor. Bunlar olmazsa yeni vergiler kaçınılmaz olarak gelecek... Gelen her vergi keyif kaçıracak, refahı azaltacak.
Eğer toplanan vergi artmazsa bu sefer ülkeyi yönetenlerin rahatı ve keyfi kaçacak. Gönlünce para harcayamayacak. Yandaşlar yeteri kadar ihale alamayacak.
Süslü süslü anlatınca ülkenin önemli bir kısmı hâlâ anlamıyor ama senin paranı harcıyorlar güzel kardeşim... Bütün bu yazının özeti budur mirim!