PKK’nın gençlik yapılanması Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi (YDG-H) ile Hüda-Par yanlıları arasında dün çıkan olaylarda, oğlu Hüda-Par yöneticilerinden olan 65 yaşındaki Abdullah Deniz ile YDG-H’li gruptan 19 yaşındaki Yasin Özer ile Nur Mahallesi’ndeki evine gitmek isterken kurşunların hedefi olan 15 yaşındaki Barış Dalmış yaşamını yitirmişti. Cizre Devlet Hastanesi’nde ön otopsileri yapılan 3 kişinin cenazeleri, dün Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.Fırın ve eczaneler dışında dünden beri esnafın kepenk açmadığı ilçede gergin bekleyiş sürerken, dün olayların meydana geldiği Nur Mahallesi’ne hakim tepelere zırhlı araçların konuşlandırıldı. İlçe merkezindeki stratejik noktalarda polis zırhlı araçlarla sık sık devriye görevi görüyor.
POLİS MÜDAHALE ETTİ

Olayların meydana geldiği Nur Mahallesi'nde aralarında yüzleri maskeli kişilerin de bulunduğu bir grup, toplanarak eylem yapmak istedi. Dağılmaları yönünde ikaz eden polise, taşla saldıran gruba biber gazıyla müdahalede bulunuldu. Müdahaleden sonra grup, ara sokaklara dağıldı.
Öte yandan, olaylarda yaşamını yitiren Yasin Özer ve Barış Dalmış'ın cenazeleri otopsi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na, Abdullah Deniz'in cenazesi ise Malatya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

2 KİŞİNİN CENAZESİNDE OLAY
Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'ndaki Yasin Özer ve Barış Dalmış'ın cenazeleri saat 15.00 sıralarında ambulanslar içinde Cizre'ye getirildi. Cizre İlçe girişindeki İdil Yolu üzerinde büyük bir kalabalık tarafından karşılanan cenazeler, sloganlarla Asri Mezarlığa götürülürken kabalıktaki bazı gruplar önlem alan güvenlik güçlerine saldırdı. Güvenlik güçleri bu gruplara karşı tazyikli su ve gaz bombası kullandı.

Asri Mezarlıkta yapılan törenin ardından omuzlara alınan tabutlar yine sloganlarla defnedilecekleri mezarların başına getirildi ve HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Kürtçe konuşma yaptı. Hükümeti provokasyon yapmakla suçlayan ve bundan vazgeçilmesini isteyen Irmak, "Buna onlar son vermezse biz son vereceğiz" dedi. Konuşmanın ardından cenazeler defnedilirken, güvenlik güçleri kalabalığa uzak noktada durdu.

TABURA SALDIRANLARIN KARŞISINA ÇIKTI
Cizre'de cenazeler beklenirken gerginliğin tırmandığı sırada, yüzleri maskeli bir grup, olayların olduğu Nur Mahallesi ile Cudi Mahallesi arasında bulunan Cizre Tank Taburu'na taşlarla saldırdı.
Saldırganların önüne geçen, adını söylemek isteyen yaşlı bir kadının Kürtçe yaptığı konuşmada, "Askerleri taşlamanız barış görüşmelerine zarar verir. Yaptığınız doğru değil" diyerek saldırıyı önlemeye çalışması dikkati çekti.

DEMİRTAŞ: ELİMİZDE BAZI BİLGİLER VAR TEDBİRİMİZİ ALACAĞIZ
HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde dün çıkan olaylarda ölen ve bugün toprağa verilen Yasin Özer ile Barış Dalmış'ın taziyesine katılap ailelerine başsağlığında bulundu. Taziye çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Demirtaş, olayların hepsini detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
"Cizre'de bir süredir devam eden durumla ilgili, tamda durumun normala döneceği beklentisinin oluştuğu saatlerde, gençlik örgütlerinin açıklama yapıp durumun normale döneceğini bildirdiği saatlerde olaylar başladı. Görünen o ki, burada taraflar arasında bir çatışmadan çok ciddi bir şekilde devletin içerisinde örgütlenmiş, kümelenmiş gruplar Cizre'nin normale dönmesini istemiyor. Yani hükümet provokasyon arıyorsa kendi içine bakmalı ve içindekileri ayıklamalıdır, bunun geregini yapmalıdır. Halka da bu konuda sağlıklı bilgi vermeli. Biz toplum içerisinde çatışma ölüm, şiddet yaşanması taraftarı değiliz. Tam tersine bizler kalıcı barış için sarf ediyoruz. Kalıcı barış için uğraşıyoruz. Hiçbir yerde tek bir insanımızın burnu kanamadan, zarar görmeden toplumda bir huzur ortamı, adalet ve barış ortamı sağlansın diye uğraşıyoruz. Herkesin de sağ duyulu davranıp buna hizmet etmesini bekliyoruz. Bütün taraflar hükümet dahil, bu yönlü davranış bekliyoruz. Hükümet sözcüsünün yaptığı açıklamalar talihsiz açıklamalardır. Cizre'deki olayları daha araştırmadan ve ne olduğunu bilmeden bir tarafı mağdur bir tarafı saldırgan ilan etmek özellikle hükümet medyasının Zerdüştler Müslüman mahallesine saldırdı gibi haberler son derece çirkin, iki yüzlü ve ahlaksızca bir yayın politikasıdır. Bunların hepsinin soruşturulması lazım. Hükümet bunun arkasında, kendisi içinde değilse mutlaka bunları ortaya çıkarması lazım. Halkın beklentisi bu yöndedir. Milletvekilleri ve parti yöneticilerimiz iki günden bu yana Cizre'deler ve olayların büyümemesi için uğraşıyorlar. Hemde gerçekten olayların aslı astarı nedir onları araştırıyorlar. Elimizde bazı bilgiler var, bu bilgiler doğrultusunda bizlerde tedbirlerimizi alacağız. Fakat herkes bilsin ki, buradaki arkadaşlarımızın, partililerimizin hiç kimseye dönük ne bir saldırgan tutumu vardır, ne böyle bir politikası vardır, nede bundan sonra böyle bir yaklaşım olacak. Herkes açıklamasını ve tutumunu buna göre belirlemelidir. Biz burada kendi ülkemizde halkımızın içinde kalıcı barış için çaba sarf ediyoruz. Bu tutumumuzuda değiştirmeyeceğiz."
Gençlerin kendi aralarında yaptıkları tartışmaların ardından açıklama yaptıklarını belirten Demirtaş, "Tamda açıklamanın yapıldığı saatlerde bu tür şeylerin yaşanması tesadüf olabilir mi? Birileri Cizre'nin normalleşmemesini istiyor, rahatsız oluyor.
Bu tür provokasyonlara gelinmemesi lazım, provokasyon diyoruz ama çok uzakta aramamak lazım. Derin devlet, kim olduğu bilinmeyen gruplardan söz etmiyorum, isterlerse bugün bile ortaya çıkarabilirler, devletin bu kadar gücü vardır. Valilik burada ne olduğunu çok iyi biliyor. Kendileri burada sağ duyulu bir açıklama yaparsa ve sorumluları ortaya çıkarırsa memnun oluruz" dedi.
"HÜDA-PAR İLE ARAMIZDA ÇATIŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL"
Cizre'de olmasının nedeninin itidal çağrısı yapmak olduğunu söyleyen Demirtaş, "Hüda-Par'da açıklamalarına, özellikle kullandıkları dile dikkat etmeleri gerekir. Burada partimizin herhangi bir saldırgan politikası olmadığını bilerek hareket etmeliler. Kendileri de bu tür kışkırtmalara karşı karşıya getirip çatışmaya dönük politikalara alet olmamalılar. Burada bir iç çatışma söz konusu değil. Burada Hüda-Par ile partililerimiz arasında bir çatışma söz konusu değildir. Kendileri bunun farkına varmalılar. Burada karşı karşıya getirip kışkırtarak birbirine kırdırmaya dönük girişimler var. Yoksa burada Zerdüştler Müslümanlara saldırdı dendiği zaman, Hüda-Par'ın buna itiraz etmesi lazım. Cizre'de bir tane Müslüman mahallesi varda geri kalanlar Zerdüştse, Hüda-Par'lılar da bunu içlerine sindiriyorlarsa diyecek bir şey yok. Bu tür oyunlara gelmemeleri lazım" dedi.
DHA - AA


