Tuzla Piyade Okulu’nda 10 Kasım’da yaşanan Atatürk fotoğrafı tartışması sonrası 4 Atatürkçü, 3’ü tarikatçı olduğu öne sürülen asker meslekten çıkarılmıştı. TSK’dan çıkarılan teğmenlerden üçü, altı ay önce Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde koordinatör olarak göreve başlatılmıştı. Başkan Mansur Yavaş, konunun istismar edilmemesi, farklı amaçlarda kullanılmaması için herhangi bir açıklama yapmamıştı. Yavaş SÖZCÜ’ye konuştu.

SİYASİ DEĞİL

“Teğmenler ihraç edilince işsiz kaldı. Göreve dönebilmek için mahkemeye başvurmuşlar. Ancak, mahkemenin ne zaman sonuçlanacağı belli değil. Genç insanlar, iyi eğitimliler. Eğitimleri konusunda da bizim ihtiyacımız olan alanlar var. Bunları birilerinin sahiplenmesi lazım diye düşündüm. Çünkü tartışmanın sebebi belli.

Bu teğmenlerin böyle Türkiye’nin ortak değeri üzerinden bir tartışmayla görevlerinden edilmelerini bizim seyretmemiz beklenemez. Bir yönetici olarak ihtiyacımız da vardı. Dolayısıyla değerlendirmek istedik hepsi bu.

İşe alındıklarını özellikle hiç kimseye duyurmadık. Çünkü, bunun altında siyasi bir şey ararlar. 
Zaten, mahkemenin olumlu sonuçlanması halinde görevlerine dönecekler. Onlar bir an önce asıl görevlerine gitmek istiyor.  

TSK’dan çıkarılan teğmenlerden üçü, altı ay önce Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde koordinatör olarak göreve başlatılmıştı. Başkan Mansur Yavaş, konunun istismar edilmemesi için herhangi bir açıklama yapmamıştı.

KİMSEYE DUYURMADIK

Bu insanlara sahip çıkmak, bir kamu kurumu, bu ülkeye borcu olan bir vatandaş olarak duyarlı davranışımızdan başka hiçbir şey değil. Ben göreve de iade edileceklerine inanıyorum. Atatürk’e sahip çıkmak, ülkenin ortak değerlerine sahip çıkmak bir suç olamaz. İnşallah mahkeme de gereğini yapacak diye bekliyorum. Teğmenlerin meslekten çıkarılması maalesef biraz konjonktürle alakalı.”

Vatan bekçiliğinde mutlu oluruz

Atıldıktan sonra belediyede işe başlayan üç teğmenden biri duygularını SÖZCÜ’ye şöyle anlattı: 

TEĞMEN ÇIKTIĞIMDA DÜNYALAR BENİM OLMUŞTU

“Küçüklükten bu yana hep asker olmayı hayal ediyordum. Kara Harp Okulu’nu bitirip teğmen olduğumda, dünyalar benim olmuştu. Tuzla Piyade Okulu’nda bulunduğumuz bir dönemde, Atatürk resminin takılmaması nedeniyle çıkan olay sonrasında disiplinsizlik gerekçe gösterilip Silahlı Kuvvetlerden atıldığımda dünyam başıma yıkıldı. Bizlerin özel sektörde, ya da belediyelerde çalışmakla mutlu olduğumuzu kimse sanmasın.

ÜNİFORMAMIZI ÖZLÜYORUZ

Biz ancak sınır boylarında, sınır ötesi operasyonlarda, vatan bekçiliğiyle mutlu olabiliriz. Ailem de teğmenlikten atıldığımı bilmiyor. Böyle çıkmazlar içindeyiz. Çok üzgünüz. Üniformamızı, komutanlarımızı, devre arkadaşlarımızı çok özlüyoruz. Ailemizden durumumuzu gizlememizin nedeni, bir gün döneceğimize inanmamızdan kaynaklanıyor. Onları üzmek istemiyoruz. Biz yeterince üzülüyoruz.”

‘Bir gün mutlaka geri döneceğiz’

Atatürk resminin takılmamasına, yırtılmasına tepki gösteren teğmenler, göreve iade için mahkemeye başvurdu. Bir gün mutlaka mahkeme kararıyla göreve döneceklerine inanan askerlerin içinde bulunduğu hazin durumu, avukatı SÖZCÜ’ye şöyle anlattı:

AİLELERİ BİLMİYOR

“Aileleri onları hâlâ asker olarak biliyor. Kendileri çok üzgün, bir de ailelerini üzmek istemiyorlar. Evlatlarının, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin birer mensubu olmaktan gurur duyan anne-babaları, onların disiplinsizlik gerekçe gösterilip TSK’dan çıkarıldığını öğrendiklerinde kahrolacaklar. Teğmenler, bunu bildiği için ailelerinden, atıldıklarını gizliyor. Teğmenlerimiz göreve bir gün mutlaka döneceklerine, adaletin yerini bulacağına yürekten inanıyor. O yüzden, ailelerini üzmemek için atıldıklarını, şu anda belediyede ya da özel şirkette çalıştıklarını gizliyorlar.”