Glisemik indeks yavaş sindirilen ve kan şekerini yavaş yavaş yükselten gıdaların glisemik indeks değerleri düşüktür. Glisemik indeks enerjinin korunması ve kan şekeri düzeyinizin korunmasına yardımcı olur. Glisemik indeks bir sayıdır. Vücudunuzun karbonhidratları glikoza nasıl dönüştürdüğü hakkında bir fikir verir. Aynı miktarda karbonhidrat içeren iki farklı yiyecek farklı glisemik indeks numaralarına sahip olabilir. Sayı ne kadar küçük olursa, yiyeceğin kan şekeri üzerindeki etkisi o kadar az olabilir. 55 veya daha az= Düşük (iyi) 56-69=Orta 70 veya daha yüksek= Yüksek (kötü) GLİSEMİK İNDEKSLERİNE UYGUN BAZI YİYECEKLER Taze meyveler, kepekli ekmek, kaymaksız yoğurt ve yağsız süt glisemik indeksi düşük yiyeceklerdendir. Patlamış mısır, patates, muz, bulgur orta glisemik indeksli yiyeceklerdir. Patates kızartması, kavun, patates püresi, pilav, kavun, karpuz yüksek glisemik besinler arasında yer alır. Glisemik indeks değeri orta olan besinleri beraberce tüketerek kan şekeri düzeylerini kontrol altına alabilirsiniz. Örneğin çok sık tükettiğiniz beyaz ekmek gibi glisemik düzeyi yüksek bir besini yanında nohut veya kuru fasulye ile birlikte tüketmek yemeğinizin toplam glisemik indeks düzeyini normale düşürebilir. [old_news_related_template title="Karışık meyve suyu kan şekerini yükseltebilir!" desc="Diyetisyen Miray Bozdoğan, karışık meyve suyuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bozdoğan, mevsim meyveleriyle hazırlanan karışık kokteyllerin sağlıklı bir alternatif olduğuna dikkati çekerek 'Meyve kokteylleri özellikle basit şeker ya da krema ilaveli içecekler ile kıyaslandığında oldukça sağlıklı bir seçenek. Mevsim meyveleri ile hazırlandığı zaman hem vitamin hem de lif deposudur. Ancak yüksek kalori içerikleri ve kan şekerini hızlı şekilde yükseltebileceği için tüketim sıklığına dikkat edilmeli” bilgisini verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/06/iecrop/shutterstock_535446049-1_16_9_1573047951.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/karisik-meyve-suyu-kan-sekerini-yukseltebilir/?_szc_galeri=1"] [old_news_related_template title="Şekerli gıda tüketmenin zararları" desc="Fransa Kanser Enstitüsü, Paris Üniversitesi ve Fransa Halk Sağlığı Ajansı tarafından yapılan bilimsel araştırmayla, günlük şeker tüketiminin 100 mililitre artırılmasının bile kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığı tespit edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/22/iecrop/shutterstock_305399798-1_16_9_1566464337.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/sekerli-gida-tuketmenin-zararlari/?_szc_galeri=1"]