Kanseri önleme, diyabeti yönetme, mantar ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruma, beyin fonksiyonunu arttırma, bazı bilişsel bozuklukları önleme, sindirimi ve bağışıklık sisteminin gücünü arttırma yeteneği bulunan tarçının faydaları saymakla bitmez. Şimdi tarçının sağlık için faydalarına detaylıca bir göz atalım... TARÇIN HAKKINDA Tarçın (Cinnamomum verum), cinnamomum isimli bir ağacın iç kabuğundan elde edilir. Dünyanın en popüler ve tanınmış baharatlarından biridir. Tarçın kabuğu, hem tatlı hem de tuzlu yiyecekleri lezzetlendirmek için binlerce yıldır kullanılmaktadır. Tarçın ağacı, çeşidine bağlı olarak, Sri Lanka, Hindistan, Çin ve hatta Afrika'nın bazı bölgeleri dahil olmak üzere birçok yere özgüdür. Seylan tarçını gerçek tarçın olarak adlandırılır. Tarçın çubuğu, ağacın sapını keserek ve kabuğunu alarak elde edilir. Ayrıca bu çubuk öğütülerek toz tarçın elde edilebilir. TARÇININ FAYDALARI Tarçının sağlık faydalarından bazıları şunlardır: - Diyabet yönetimi Tarçın en bilinen yararlarından biri, vücuttaki kan şekeri düzeyleri üzerindeki kontrolüdür. Birçok araştırma tarçının insülin direncini arttırdığını ve böylece kan şekerini dengelediğini ortaya koymuştur. - Kanseri önleme Tarçın ekstrelerinde bulunan sinamik aldehit ve sinnamil aldehidin, 2010 yılında yapılan bir çalışmada kanser hücrelerinin aktif olarak yayılmasını önleyebildiğini göstermiştir. - Akne ve cilt enfeksiyonunda etkili Tarçın yağı ve balın bir kombinasyonu, antimikrobiyal özelliğinden dolayı akne ve enfeksiyon gibi cilt hastalıklarının tedavisinde olağanüstü etkili olabilir. - Genel sağlığı destekler Tarçında bulunan güçlü antioksidanlar ve polifenoller, vücudu zararlı olabilecek serbest radikallerle oksidatif hasardan koruyarak genel sağlığı destekler. - İltihap giderici Tarçının iltihabı azaltmada etkili olduğu kanıtlanmıştır. Anti-enflamatuar özellikleri, düşük dereceli inflamasyonun rol oynadığı artritin doğal tedavisi için özellikle faydalıdır. Düzenli olarak tarçın çayı tüketmek eklem ağrısını, şişliği, hassasiyeti ve artrit semptomlarını azaltmak için etkili bir yol olabilir. - Güzellik için tarçın Tarçının, sivilce, kuru cilt, cilt kırışıklıkları, saç büyümesini iyileştirmek ve daha pek çok şeyi yapmak da dahil olmak üzere, güzelleşmek için birçok faydası vardır. - Mantar ve bakteri enfeksiyonları ile savaşır Tarçının ana aktif maddesi cinnamaldehyde, solunum yollarını mantara karşı korur, Salmonella gibi bakterilerin çoğalmasını engeller, diş çürüklerini ve ağız kokusunu önler. - Beyin yararları Tarçın tüketmek, beyninizdeki mevcut nöronları canlı tutan ve yenilerini büyümeye teşvik eden nörotrofik faktörleri artırır. Bu, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların ilerlemesini geciktirebilir. Bilimsel olarak ispatlanmamış olsa da dayanıklık ve konsantrasyon için faydalıdır. - Kolesterolü düşürür Araştırmalar, tarçının “kötü” LDL kolesterolü ve ayrıca trigliserit seviyelerini düşürdüğünü, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde mükemmel olduğunu göstermiştir. TARÇININ BESİN DEĞERLERİ 100 g tarçında aşağıdakiler bulunur: Su: 10.58 g Enerji: 247 kcal Protein: 3.99 g Toplam yağ: 1.24 g Karbonhidrat: 80,59 g Lif: 53.1 g Toplam şeker: 2.17 g Kalsiyum: 1002 mg Demir: 8.32 mg Magnezyum: 60 mg Fosfor: 64 mg Potasyum: 431 mg Sodyum: 10 mg Çinko: 1.83 mg C vitamini, toplam askorbik asit: 3.8 mg Tiamin: 0.02 mg Riboflavin: 0.04 mg Niasin: 1.33 mg B-6 Vitamini: 0.16 mg Folat, DFE: 6 µg B-12 Vitamini: 0 µg A Vitamini, RAE: 15 µg A Vitamini, İÜ: 295 İÜ E Vitamini (alfa-tokoferol): 2.32 mg D Vitamini (D2 + D3): 0 µg D vitamini: 0 IU K Vitamini (filokinon): 31,2 µg Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.35 g Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.25 g Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.07 g Yağ asitleri, toplam trans: 0 g Kolesterol: 0 mg Kafein: 0 mg [old_news_related_template title="Keten tohumunun faydaları ve vücuda yararları..." desc="Keten tohumları her ne kadar minik olsalar da, Omega-3 yağ asidi ALA, liganlar ve lif bakımından zengindirler, bunların hepsinin sağlık açısından birçok faydası olduğu kanıtlanmıştır. Peki, Keten tohumunun faydaları nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/23/iecrop/shutterstock_543852445_16_9_1563860749.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/keten-tohumunun-faydalari-nelerdir-keten-tohumunun-faydalari-ve-vucuda-yararlari-szcu8/"]   [old_news_related_template title="Susamın faydaları nelerdir? " desc="Susamın güçlü besinsel yararları arasında kanseri önleme, kalp sağlığını iyileştirme, kan basıncını düşürme, güçlü kemikler oluşturma ve diyabeti önleme yetenekleri bulunur. Ayrıca uyku bozukluklarını, sindirimi iyileştirmeye, iltihaplanmayı azaltmaya, solunum sağlığını arttırmaya, diş bakımı, depresyon ve kronik stresi ortadan kaldırmaya yardımcı olurlar. Şimdi, susamın sağlık açısından yararlarına daha yakından bakalım... Susamın faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/22/iecrop/shutterstock_668673961_16_9_1563774953.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/susamin-faydalari-nelerdir-susamin-besin-degerleri-ve-yararlari-szcu8/"]