Hindistan ve Pakistan’ın, bağımsızlıklarını kazanmalarının üzerinden geçen 75 yıla rağmen aralarında hala güçlü bir barış ve iş birliği tesis edilememiş olmasından üzüntü duyduklarını ifade eden Erdoğan, "Dileğimiz, Keşmir’de adil ve kalıcı barış ve huzura ulaşılmasıdır. Yakın tarihte yaşanan bir sel felaketi sebebiyle son derece sıkıntılı günler geçiren Pakistan halkına, tekrar geçmiş olsun diyoruz" demişti.
Hindistan’ın önde gelen gazetelerinden The Print, Erdoğan’ın bu açıklamasının 2019’daki açıklamalarının yanında çok yumuşak kaldığı yorumunu yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'taki BM Genel Kurulu konuşmasından bir hafta önce Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Özbekistan'da bir araya gelmişti.Erdoğan 2019’daki konuşmasında, "Güney Asya’nın istikrarı ve refahı Keşmir’den ayrı tutulamaz" demiş, BM Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen 8 milyon Keşmirlinin hala kuşatma altında olduğunu söylemişti.
Dönemin Pakistan Başbakanı İmran Han da, BM’deki konuşmasında Keşmir sorununa yer verdiği için Erdoğan’a teşekkür etmişti. Hindistan ise Erdoğan’a tepki göstererek “İç işlere karışma” çağrısı yapmıştı.
"YENİ BİR DÖNEME GİRDİK"
Hindistan gazetesi The Print’in haberine göre, Erdoğan geçen hafta Özbekistan'daki Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde Hindistan Başbakanı Narendra Modi’yle yaptığı görüşme sonrasında Keşmir konusunda ılımlı açıklamalar yapmayı tercih etti.
Hindistan hükümetinden de Erdoğan'ın açıklamalarına resmi bir tepki gelmedi.
Gazeteye konuşan Yeni Delhi’deki hükümet kaynakları ise, Hindistan-Türkiye ilişkilerinin yeni bir döneme girdiği süreçte Erdoğan’ın son açıklamalarının “yararsız” olduğunu söyledi. Bir kaynak, "Keşmir sorunu iç meselemiz ve Hindistan üçüncü bir tarafın bu meseleye karışmasına istemez. Ancak bu defa Erdoğan'ın açıklamaları biraz daha yumuşaktı" dedi.