Hıyarda aranan aromayı 7 yılda buldu
Antalya'da üretilen yeni hıyar türü 'Gözen', dayanıklı yapısı ve aromasıyla dikkati çekiyor. 7 yıl çalışma yürütüp, bu türü elde eden Dr. Volkan Gözen, "Eskiden büyüklerimizin sürekli bahsettiği hıyar kokusu ve tadını aldığımız bir ürün oldu" dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM), Antalya'da meyve ve sebzelerle ilgili AR-GE çalışmaları yapıyor. Üretimin artması, ürünlerin hastalıklara daha dayanıklı olması gibi çalışmaların sürdüğü merkezde, yeni ürünler de ortaya çıkıyor.
Merkezde, 'Gözen' ismi verilen yeni bir hıyar türü geliştirilerek tescili alındı. Tüketici ve üreticinin eski tat ve kokuyu bulamaması yönündeki şikayetlerden yola çıkan BATEM Hıyar Tür Sorumlusu Dr. Volkan Gözen, 2019'dan bu yana hıyar ıslah çalışması yapıyor.
7 YILLIK ÇALIŞMANIN SONUCU
Uzun yıllar süren çalışma sonunda Gözen türünün ortaya çıkarıldığını belirten ve ürüne de kendi soyadını veren Dr. Gözen, "Gözen çeşidi hıyarı ıslah etmek için 7 yıllık çalışma yürüttük. Bahar ve sonbahar dönemlerinde yetiştirilmeye uygun" dedi.
Dr. Gözen, "Her bir hıyar 130-140 gram ağırlığında. 1 dönümde, 13-15 ton arasında verim sağlıyor. Hastalıklara dayanıklı olması nedeniyle daha az ilaç kullanılıyor ve daha verimli oldu" diye konuştu.
"EN ÇOK ŞİKAYET EDİLEN KONU AROMAYDI"
Ürünün geliştirilmesi aşamasında aromasını bizzat kendisinin test ederek çalışmaları ilerlettiğini kaydeden Dr. Gözen, "Üreticinin de tüketicinin de hıyarlarla ilgili en çok şikayet ettiği konu aromaydı. Bu ürünümüzün tadı ve aroması gayet iyi. Eskiden büyüklerimizin sürekli bahsettiği hıyar kokusu ve tadını aldığımız bir ürün oldu. Azerbaycan ve Meksika'da da denendi, verimli şekilde üretilebildi" dedi.
Öte yandan Gözen türü hıyarın tohumlarının çiftçilere ulaştırılarak yaygınlaştırılması ve piyasaya sunulması hedefleniyor. (DHA)