2024 yılının son günü Delice-Çorum Hızlı Tren Hattı ihalesi yapıldı. Bunun ikinci etabı Çorum-Merzifon, üçüncü etabı ise Merzifon-Samsun olacak. CHP’nin bu ihaleye karşı çıkış gerekçesi olarak; sanki Delice’nin, Çorum’un, Merzifon’un, Samsun’un hızlı trene kavuşmasını istemiyormuş gibi bir algı yaratıldı. Ancak, konunun projeye karşı çıkmak olmadığını belirtelim.

Konu yargıya da taşındı. İddialar önemli. Delice-Çorum arasındaki hızlı tren hattı için harcanacak parayla Samsun’a kadar tren hattı yapılabilecekken, bunun şimdi Çorum’a kadar yapılacağına tepki gösteriliyor. Yani, devletin uğradığı zarar ortaya konulmaya çalışılıyor. AKP ise “CHP, hızlı trene karşı çıkıyor” havasını yayıyor.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve belirlenecek kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Ulaş Karasu’nun suçlarla ilgili iddiası: 1- İhaleye fesat karıştırma, 2- Görevi kötüye kullanma, 3- Rüşvet. Yani iddialar müthiş. O zaman bu konuyu savcılığa sunulan belgeye dayanarak açıklayalım:

T.C. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü tarafından açılan 2024/1829761 sayılı ve 31/12/2024 tarihli Delice-Çorum Hızlı Tren Hattı İnşaatı Yapım İşi ihalesinde yukarıda değinilen suçlar işlendiği iddiasıyla soruşturma açılması talep edildi.

Söz konusu ihale 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21/b fıkrası uyarınca pazarlık usulüne göre yapılmış. Oysa, söz konusu düzenlemeye göre ancak olağanüstü durumlarda bu yönteme başvurulmasını öngörüyor. Yani, pazarlık usulüne göre ihale istisnai hallerde başvurulan bir yöntem olup kamu ihale mevzuatında temel ilkelere aykırı bir durum olarak nitelendiriliyor.

Pazarlık usulüne göre bir ihale yapılması halinde ihale ilanı yapılmaz ve ihaleye katılacak yükleniciler ihaleye davet edilir. Bu nedenle adil rekabet, saydamlık, şeffaflık ve kamuoyu denetimi gibi temel ilkelerden bahsedilemez. Sınırlı olarak belirlenen hallerde yapılması gereken pazarlık usulüne göre ihale yöntemi AKP iktidarında alışkanlık haline getirilmiş.

KİMİN ALACAĞI BELLİYDİ

Suç duyurusunda, Delice-Çorum Hızlı Tren Hattı İnşaatı Yapım İşi ihalesi olay ve olguları şöyle sıralanıyor:

2024 yılının Şubat ayında ihale ilanına çıkıldı. Hiçbir geçerli neden olmamasına karşın, İhale Kanunu’nun 21/b maddesi uyarınca pazarlık usulüne göre yapıldı. İhale henüz sonuçlanmadan hangi firmaların ihaleyi kazanacağı iddiaları kamuoyuna yansıdı. İhaleyi kazanacak firmalara ilişkin iddialar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde bizzat tarafımca dile getirildi. 27Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilecek ihale 31 Aralık 2024 tarihine ertelendi ve adeta yangından mal kaçırırcasına yılın son günü ihale sonuçlandırıldı.

Yılın son günü gerçekleştirilen ihaleyi Yapı Merkezi İnş. San. A.Ş. – YSE Yapı San. ve Tic. A.Ş. konsorsiyumu 75.249.608.232,00 TL bedelle kazandı. Bu şirketlerin kazanacağına ilişkin iddialar hem kamuoyunda hem de tarafımca Meclis kürsüsünde dile getirildi.

BİR GÜNLE 7 MİLYAR LİRALIK KIYAK

Ayrıca ihalenin yılın son günü gerçekleştirilmesi nedeniyle yüklenici firmalara 7 milyar Türk Lirası fayda sağlandı. İhale 2024 takvim yılı itibariyle yapılmış olduğundan, ihale işçilik keşif bedelinde artış olacak ve bir gün için devletten yüzde fark talep edilebilecek. Salt bu nedenden ötürü yüklenici firmalara yaklaşık 7 milyar Türk Lirası fayda sağlandı.

İhalenin adrese teslim gerçekleştiğine ilişkin kuvvetli şüphelerin varlığı, ihale tarihi sayesinde ihaleyi kazanan firmaların milyarlarca Türk Lirası fayda sağlayacağı gerçekliğinin ortada bulunduğu nedenlerinin varlığı dikkate alındığında İhaleye Fesat Karıştırma ve Görevi Kötüye Kullanma suçlarının tüm yasal unsurlarının oluştuğu tartışma dışıdır. Milyarlarca Türk Liralık bir ihale ile ilgili onlarca usulsüzlük ve yolsuzluk iddiasının varlığı da dikkate alınarak, rüşvet suçu yönünden de inceleme yapılması gerekli bulunmaktadır.

KAMU DAVASI AÇILMALI

Somut ve dayanakları bulunan iddialarla Delice-Çorum Hızlı Tren Hattı İnşaatı Yapım İşi ihalesindeki yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları doğrultusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve belirlenecek şüpheliler hakkında yukarıda değinilen ve tespit edilecek suçlar yönünden soruşturma başlatılmasını ve soruşturma sonucunda kamu davasının açılmasının sağlanmasını talep etmek gerekmiştir.”

Suç duyurusunda, ihaleye ilişkin belgeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tutanakları; bilirkişi incelemeleri de yer aldı. Milletvekilinin isteği şu oldu: Bakan Abdulkadir Uraloğlu ve belirlenecek şüpheliler hakkında soruşturma başlatılması ve soruşturma sonucunda kamu davası açılmasının sağlanması.

Tabi ki bu durumu Bakana da sormak istedim. Ancak yargıya intikal ettiği için cevap verilmeyeceğini öğrendim. Gelişmeleri biz de yakından izleyeceğiz.