Türkiye’de yerel yönetimlerin en küçük birimi olarak kabul edilen ve demokrasinin vazgeçilmez temel taşı sayılan muhtarlarımızın önemi tartışılmaz.

Mahallenin iyi gününde, kötü gününde her zaman yanında olan, başımız ağrıdığında, bir sorunla karşılaştığımızda ilk başvurduğumuz makam olan, yeri geldiğinde nazımızı çeken, yeri geldiğinde gecenin bir vakti bile uyandırmaktan çekinmediğimiz muhtarlarımız elbette bu durumdan şikayet etmiyorlar.

Çünkü onlar, her söylemlerinde bu görevlerini halkın sorunlarını çözmek için üstlendiklerini belirtiyorlar.

Ancak muhtarların halktan yana olmasa da merkezi idareden ve genel ekonomiden kaynaklanan sorunları var.

Muhtarlar artık daha fazla güvence istiyorlar.

Güçlerini birlikte olarak artırmak istiyorlar.

Saygınlıklarını örgütlü olarak pekiştirmek istiyorlar.

İşte bu nedenlerle de bir sendika kurdular.

Artık, işçiler gibi, memurlar gibi, öğretmenler gibi muhtarlarımızın da sendikası var.

Genel Merkezi Ankara’da olan ve Türkiye’nin 81 İline bağlı mahalle ve köylerinde görev yapan Mahalle ve Köy Muhtarlarını tek çatı altında toplayan Tüm Köy ve Mahalle Muhtarları Sendikası (Tüm-Muhtar-Sen) 23 Kasım'da birinci olağanüstü genel kurulunu yaparak Kurucu Genel Başkan Selami Aykut yönetiminde sendikal faaliyetlerine başladı.

23 Kasım’da Ankara’da kuruluşunu tamamlayarak teşkilatlanma çalışmaları için ilk genel kurulunu yapan Tüm-Muhtar-Sen’de Genel Başkanlığa İstanbul’dan Selami Aykut seçilirken, yönetim kuruluna ise Mustafa Taşçı, Şükran Ayaz, Ahmet Kılçık, Ahmet Ferit Koç, Tuncay Maşalacı ve Zuhal Arabacı seçildi.

Gerçekleştirilen ilk genel kurulda Denetleme Kurulu Ahmet Güney, Fikret Can, Mehmet Kalem, Satılmış Polat ve Bülent Bektaş’tan oluşurken, Disiplin Kurulu ise Mahsun Padil, Hayrettin Akay, Damla Tuna Bilgen, Ali Şahin ve Osman Kocabıyık’tan oluştu.

Adana’dan da benim yakından tanıdığım Güzelevler Mahallesi Muhtarı Hasan Yeşil, Sendikanın Şube Başkanı olarak Adana’daki 831 muhtarın sorumlusu oldu.

Arkadaşlarıyla birlikte beni ziyaret eden muhtar Hasan Yeşil, sendika kurma amaçlarından ve sendika çatısı altında yapacakları çalışmaları anlattı.

Hasan Yeşil, "Genel Başkan Selami Aykut Başkanlığında Halkın doğrudan seçtiği ve kamu yönetiminde aktif rol üstlenen muhtarlarımız adına faaliyet göstermek üzere 27 Ocak 2023 tarihinde Ankara Valiliği’ne 194 kurucu üyenin imzası ile 'Tüm Köy ve Mahalle Muhtarları Sendikası' (TÜM MUHTAR-SEN) kuruluş müracaatında bulunulmuştur. Muhtarlıkların ve muhtarların karşılaştığı uzun süredir birikmiş ve çözüm bekleyen sorunların ele alınarak çözülmesi için gerekli çalışmalar yapılacak” diyor.

Muhtarların, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep farkı gözetmeksizin toplumda önemli bir rol üstlendiğini belirten Yeşil, sendikanın, muhtarların hak ve sorumluluklarına uygun bir üye topluluğu oluşturmayı hedeflediğini söylüyor.

Hasan yeşil, sendikanın üyelerine, yaptıkları iş ile uyumlu, adil bir ücret ve daha iyi çalışma koşulları sağlamayı, iş güvenliği ve mesleki saygınlık kazandırmayı amaçladığını ifade ederek, muhtarların geleceğe güvenle bakabilmesi için sosyal güvenlik sisteminin geliştirilmesi ve üyelerinin bu sistemden eksiksiz yararlanabilmesi için de çaba sarf edileceğini vurguluyor.

Yeşil, sendikanın üyelerinin mesleki yeterliliklerini artırarak, kamu hizmetlerinin kalitesini yükseltmeye, vatandaşlara daha iyi hizmet sunmaya yönelik bilimsel çalışmalar yapmayı da hedeflediğini kaydediyor.

Gördüğünüz gibi, güç birlikteliği sendika çatısı altında olunca çıta da yükseliyor.

Artık sendikal alanda muhtarların da sesi olacak.

İnanıyorum ki sendika ile artık muhtarlarımız mahallelerinde daha güçlü hizmetlerin üstesinden gelecek.

Bu anlamda sendikal birlikteliğin tüm muhtarlarımız ve halkımız için “hayırlı olmasını” diliyorum…