Dev­let dü­ze­nin­de güç kay­na­ğı ve iş­le­yen çark yö­ne­tim­dir (ik­ti­dar­dır). Te­me­li­ni hu­ku­kun oluş­tur­du­ğu ana­ya­sal dü­zen­de bel­li sü­re için gö­rev yap­mak üze­re dev­let gü­cü­nü-yet­ki­le­ri­ni kul­lan­mak üze­re ge­çi­ci ola­rak se­çim­le gö­re­ve ge­len ik­ti­dar, ba­ğım­sız or­gan­la­rın de­ne­ti­min­de ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­re­rek yi­ne ana­ya­sa­nın ön­gör­dü­ğü ama­cı ger­çek­leş­tir­mek­te baş­lı­ca so­rum­lu­dur. Ça­lış­ma­la­rın hu­ku­ka uy­gun bi­çim­de açık­lık­la ve he­sap ver­me iş­ler­li­ği için­de yü­rü­tül­me­si ön­ce­lik­li gö­re­vi­dir. İk­ti­da­rın yet­ki ve gö­rev­le­ri ana­ya­sal sı­nır­la­rıy­la ve ya­sa­lar­la bel­li edil­miş olup, de­ne­tim yol­la­rıy­la ay­kı­rı­lık­la­rı­nın yap­tı­rım­la­rı da ku­ral­lar­la sap­tan­mış­tır.
Ce­za yar­gı­sın­dan Yü­ce Di­va­n’­a ka­dar hu­kuk­sal, se­çim­ler­le de si­ya­sal so­rum­lu­lu­ğu be­lir­le­nen ik­ti­da­rın her şey­den ön­ce dev­le­tin ni­te­lik­le­riy­le ulu­sal il­ke­le­ri ödün­süz sa­vun­ma­sı, ko­ru­ma­sı ve güç­len­dir­me­si bek­le­nir. Gü­nü­müz ik­ti­da­rı­nın yö­ne­tim baş­so­rum­lu­su gü­nü­müz baş­ba­ka­nı koa­lis­yon gö­rüş­me­le­rin­de MHP’­nin Ana­ya­-
sa­’nın ilk dört mad­de­si­ne do­ku­nul­ma­ma­sı öne­ri­si­ne ka­tıl­ma­ya­rak Ana­ya­sa ve hu­kuk dı­şı düş­mek­le kal­ma­mış, bu mad­de­ler­le oy­na­ya­ca­ğı ola­sı­lı­ğı­na ke­sin­lik ver­miş­tir. So­rum­lu­luk bur­adan baş­la­mak­ta­dır. Du­ru­şu ve tu­tu­mu ne­de­niy­le şe­hit­ler­den de ik­ti­dar
so­rum­lu­dur.

GER­ÇEK

Gü­nü­müz ik­ti­da­rı­nın yi­ne AK­P’­li cum­hur­baş­ka­nı­nın ko­nuş­ma­la­rıy­la ke­si­len “Ba­rış sü­re­ci- De­mok­ra­tik
açı­lı­m” gö­rüş­me­le­riy­le ara­la­rın­da­ki sı­cak­lı­ğı so­ğuk­lu­ğa çe­vir­di­ği HDP’­yi suç­la­ma­sıy­la tır­ma­nan te­rör sal­dı­rı­la­rı­nın ger­çek so­rum­lu­su, ka­nı­mız­ca yö­ne­tim­dir. İç­ten­lik­siz, özel amaç­lı ve he­sap­lı İm­ra­lı-Kan­dil da­ha ön­ce Os­lo ve Dol­ma­bah­çe gö­rüş­me­le­riy­le sür­dü­rü­len iliş­ki­ler bo­zu­lun­ca, ye­ni­le­nen se­çim kan­dır­ma­sı mal­ze­me­le­ri­ni de ye­ni­le­mek ve ar­tır­mak ge­re­ke­ce­ğin­den şim­di HDP üze­rin­den te­rör sö­mü­rü­sü ya­pı­la­rak çe­ki­len acı­lar­la il­gi­le­nil­me­mek­te, hak­lı ya­kın­ma­lar­la çı­kış­lar, so­ruş­tur­ma ve eleş­ti­ri ko­nu­su ya­pıl­mak­tan öte Ali AL­KAN ola­yın­da ol­du­ğu gi­bi ter­bi­ye sı­nır­la­rı­nı aşan sal­dı­rı­la­ra yel­te­nil­mek­te­dir.

OR­TAM

İk­ti­da­rın an­lam­sız ve sa­kın­ca­lı hoş­gö­rü­sü ve al­dı­rış­sız­lı­ğıy­la, ya­ban­cı des­tek­li PKK gü­cü­nü ar­tır­mış, ül­ke­nin her ye­ri­ne yay­dı­ğı sa­tıl­mış ve sap­kın adam­la­rıy­la olay­lar çı­kar­mış, kış­la­da­ki as­ker, ka­ra­kol­da­ki po­lis tu­tuk­lu­ğuy­la ca­mi­le­re bi­le cep­ha­ne yığ­mış­tır. İç sa­vaş sa­yı­la­cak sal­dı­rı­lar­la on­lar­ca şe­hit ve­ril­me­si­nin ağır suç­lu­su­dur. Yi­ne de ay­nı il­çe­de ka­ra­kol kar­şı­sın­da kamp ku­rup ça­tış­ma­yı sa­at­ler­ce sür­dü­re­cek ko­num­da­dır. Ge­re­ken ça­lış­ma­yı yap­ma­yan, tep­ki­yi ver­me­yen, il­gi­li ku­rum­la­rı ken­di­si için ça­lış­tır­mak­la gö­rev­li ik­ti­dar bu ak­sak­lık ve ay­kı­rı­lık­la­rın so­rum­lu­su­dur. Ha­zır­la­dı­ğı or­tam­la PKK’­nın az­ma­sı­nı sağ­la­mış, kö­tü­lük­le­ri­ne ne­den ol­muş­tur. Göz­le­ri ve ku­lak­la­rı ka­pa­tıp ku­ral­la­rın üs­tü­ne yat­ma­nın so­nu­cu böy­le ol­muş­tur. Yad­sı­mak­la (in­kâr et­mek), ba­ha­ne­ler­le ger­çek­ler de­ğiş­ti­ri­le­mez. 10 Ka­sı­m’ lar­da yurt­dı­şın­da ol­mak, ulu­sal bay­ram tö­ren­le­ri­ni yap­tır­ma­mak gi­bi du­rum­lar kim­le­rin ne ol­du­ğu­nu ve ola­bi­le­ce­ği­ni gös­ter­mek­te­dir.

DOĞ­RU­SU

And iç­tik­ten son­ra Ana­ya­sa­’yı çiğ­ne­yen kim­se ka­nı­mız­ca cum­hur­baş­ka­nı ola­maz. Bu sı­fa­tı­nı yi­ti­rir. Böy­le bir kim­se­ye “cum­hur­baş­ka­nı­” de­ni­le­mez. Ül­ke­miz böy­le bir du­ru­mu ya­şa­ma­ma­lı­dır. Ka­nı­mız­ca, Arap­ça kö­ken­li “is­tik­ra­r” söz­cü­ğü­nü kul­la­nıp çe­kin­me­den sa­vun­mak is­te­di­ği söz­de dü­zen­li ve ka­rar­lı ya­şa­mın ter­si­ni ya­şa­tan ik­ti­dar aç­maz­da­dır. Gü­nü­müz cum­hur­baş­ka­nı, ye­ni­le­nen se­çim­ler­de her fır­sat­ta bu­nu yi­ne­le­ye­cek, ken­di­si­nin de so­rum­lu ol­du­ğu du­ru­mu “pa­ra­le­l”­e yük­le­ye­cek­tir. Oy­sa pa­ra­le­li pa­ra­lel ya­pan AK­P’­dir. Pa­ra­lel onun­la olu­yor.
7 Ha­zi­ran se­çim­le­rin­de is­te­di­ği baş­kan­lık sis­te­mi­nin ka­bûl edil­me­me­si an­la­mın­da­ki so­nu­ca kat­la­na­ma­yan Bay RTE ina­dı­nı sür­dü­re­rek ül­ke­yi ge­rek­siz bir se­çim hü­kû­me­ti­ne zor­la­dı. Hü­kû­me­ti de is­te­di­ği gi­bi oluş­tur­du. Se­çim sü­re­cin­de AK­P’­ne des­te­ği­nin bü­yük bö­lü­mü­nü “is­tik­rar sö­mü­rü­sü­” ala­cak gö­rü­nü­yor. Sa­ra­yın­da­ki top­lan­tı­lar bu ha­va­yı gös­te­ri­yor.