“O gün Mansur Bey’in yaptığı konuşmada gözerden kaçan bir tespiti vardı. Yavaş, güçlendirilmiş parlamenter sistemi öne çıkaran bir konuşma yaptı ama kurultaydaki o konuşma yapma-yapmama sitemi öne çıktı. Mansur Bey güçlendirilmiş parlamenter sitemden yana Ekrem İmamoğlu ise değil.”

Bu cümleleri Ankara koridorlarını ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı yakından takip eden bir isme ait.

Yavaş 7 Eylül’de, CHP Tüzük Kurultayı’nda dedi ki:

“16 Nisan 2017 referandumuyla ucube bir sisteme geçti. Hâlâ bir kararname çıkarılıyor. O kararnameyi iptal eden başka bir kararname, onu da tekrar değiştiren başka bir kararname yoluyla bugün Meclis işlevsizleştirildi. Maalesef bizler de önceki dönem Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun topladığı Altılı Masa’da yeniden güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçileceğinin sözünü verdik. Bunun karşılığında yüzde 48.5 oy aldık. Sonuç itibarıyla hazırlanacak kurultay programında da bunun mutlaka çok güçlü bir şekilde, oradaki deneyimlerden de yararlanmak suretiyle açıklanması, vatandaşımıza karşı hem inandırıcılığımızın hem de sorumluluğumuzun bir gereğidir. Rövanş alma hukukunun ortadan kalkacağını, tam bağımsız yargı sistemi kurularak ülkemizde adaletin inancının artırılacağı konusunda kesin söz vermemiz gerekmektedir.”

Mansur Yavaş’ın bu vurgusunun AKP içinde “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden vazgeçelim” diyenlerle örtüştüğüne dikkat çekiliyor. Bu noktada, yüzde 50 artı 1’in Türkiye’ye uymadığını savunanların da önümüzdeki günlerde “atağa geçeceklerinin” altı çiziliyor.

Peki neden güçlendirilmiş parlamenter sistem?

Ankara’yı yakından takip eden bir dostum dedi ki:

“Tayyip Bey bu yetkilerle yeni döneme girilmesini istemez. Muhalefetin bu yetkilerle ülkeyi yönetmesini kendisi açısından risk görür. Ki AKP içinden cumhurbaşkanı aday olmak isteyenlere de o kadar güvenmez. Erdoğan da yetkilerin azaltıldığı bir modelle yeni döneme girmek ister.”

Mansur Yavaş’tan telefon trafiği

Gelelim Bağımsız Milletvekili Yüksel Arslan’ın açıklamalarına. Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’a yakınlığıyla bilinen Ankara milletvekili Arslan’ın “Tek derdi kendi kariyeri ve ona çizilen rotada yürümek olana, ‘Proje Çocuk’ denir, ‘Mustafa Kemal’in Askeri’ denmez” paylaşımı çokça tartışıldı. Arslan’ın sözleriyle İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu hedef aldığı iddia edildi. Ardından Mansur Yavaş’ın “Kendisine tavsiyem bu twiti silmesidir” dediği Arslan, ASKİ Spor Kulübü Başkanlığı görevinden istifa edeceğini açıkladı ancak etmediği öğrenildi. Bu konuda Ankara’da konuşulanlardan öğrendiğime göre; Yüksel Arslan yaklaşık iki aydır istifa ettiği İYİ Parti’ye dönmek istiyordu ancak Yavaş buna karşı çıkıyordu. O da Mansur Yavaş’tan bağımsız bir paylaşım yaptı ve tepkisini böyle dile getirdi. Arslan bir bakıma “meydan okudu” değerlendirmeleri yapılıyor.

Ki bağımsız vekil daha sonra da bu paylaşımının arkasında durdu ve dedi ki: “Ben genel olarak yazdım. Bunun bu noktaya geleceğini düşünmüyordum. Asıl üzüldüğüm, Mansur Yavaş’a benim üzerimden ateş etmeleri. Başkanımla da aramız açılmış oldu. Hiçbir kastım yok, Atatürk kimliği adı altında farklı davranış biçimi olanlarla ilgili böyle bir kanaatimi yazmıştım. Sadece Türkiye’yi yönetecek insanların geçmişteki nostaljilerinden uzaklaşması lazım. Aynı yurtta kalabilirsiniz, aynı okulda kalabilirsiniz ama Türkiye’nin bütünlüğü söz konusu. Üzerine alınan alsın. Zaman zaman oraya selam gönderiliyor, oradan da bize şehit haberi geliyor. ‘Bağımsız Türkiye’ diyeceğiz, sonra farklı davranacağız... Bu memlekette ayağı yere basan insanlar fark etmeyecek mi? Ben şahsi fikrimi söyleyemeyecek miyim? Bağımsız milletvekiliyim. Ben şahısları kastetmedim, benim üzerimden başkanın yıpratılması beni çok üzdü. Belediye ile bütün bağlarımı da koparttım.”

Bu arada Mansur Yavaş’ın, bu paylaşımın ardından Arslan’ı aradığı ve ağır konuştuğu yine CHP Genel Merkezi’ni arayıp, o paylaşımdan rahatsız olduğunu dile getirdiği ifade edilenler arasında.