Bir yandan Erdoğan, diğer yandan Mehmet Şimşek, Amerika’da potansiyel yatırımcılarla buluşup “ya tutarsa” tarzlarıyla Türkiye’ye getirmek için ikna etmeye çalışıyorlar.

Özellikle de yabancı yatırımcıların Türkiye piyasalarından çekilmesine neden olan hukuki ve ekonomik belirsizlikler, bu şatafatlı gösterinin perde arkasında kalmaya devam ederken mi gelecekler?

Sahi neyi değiştirdiler?

★★★

İş insanlarına “güvenilir ve istikrarlı” bir yatırım ortamı vaat edilirken, ülkenin kendi içinde süregelen ekonomik dalgalanmalar ve politik çalkantılar göz ardı edilsin isteniyor. Oysa köre sorsan gösterir.

Üç vakte kalmaz Erdoğan’ın en büyük siyasi rakibi İmamoğlu için saçma sapan nedenlerle siyasi yasak uygulanacağı bir ortamda neden koşup yatırım yapsınlar bu topraklara? Tabii macerayı seviyorlarsa o başka!

Bu insancıklar milyarlarca dolarlık para yönetiyorlar ama adaletin olmadığı ortamda ot bile bitmeyeceğini bilmiyorlar öyle mi?

★★★

Yabancılar, kalıcı yatırım yapmak, parasını getirmek için neye bakar? Şeffaflık var mı? Hukuk işliyor mu? Denetimler tam olarak yapılıyor mu? Bağımsız kurumlar çalışıyor mu? Kısaca kafası rahat mı? Millet olarak bizim kafamız rahat değil, onların nasıl olacak?

Yahu bu ülkeden 1912’den beri Türkiye’de olan BP, yani British Petroleum ülke genelinde 700’ün üzerindeki istasyonu satıp gitti. Neden diye soruldu, “kâr marjı” denildi. Hayvan terli... Tabii kimse yemedi.

Mesela BP neden Trinidad ve Tobago Cumhuriyeti’nden çıkmıyor? Yaklaşık 1.5 milyon nüfusu olan ülkede kâr marjları çok mu iyi?

★★★

Fabrikasını Türkiye’den Mısır’a taşıyan firma sayısı 150’yi aştı. Kendi ülkende ayranın yok içmeye, tahtırevanla gidiyorsun el alemin ülkesine yatırımcıları ikna etmeye...

Hadi fabrikayı, üretimi, şunu bunu geçtim. Daha da fenası söz konusu... Millet evini barkını bile dışarıda almaya başladı.

★★★

İktidar, yabancılara 450 bin dolarlık gayrimenkul alım karşılığında vatandaşlık satışı yaparken, Türk vatandaşları yurt dışında ilk 7 ayda 1.2 milyar dolar, son bir yılda 2 milyar dolarlık gayrimenkul aldılar. Ortalama 500 bin dolardan 4.000 konut alındı demektir bunun anlamı.

Tabii bunlar resmi rakamlar... Sen bir de bilinmesini istemeyenleri koy üzerine... Hep anlatılır ya, sokak alan var İngiltere’de diye...

★★★

İşin enteresan tarafı aynı dönemde her türlü teşvik ve desteğe, vatandaşlık ve pasaport vaadine rağmen yabancıların Türkiye’deki gayrimenkul yatırımları ve konut alımları yüzde 23.5 geriledi.

Kim ne yapsın böyle yönetilen Türkiye’yi?